Pobjedom nad Islandom Hrvatska osigurala plasman u drugi krug

164

U drugom kolu skupine A u splitskoj Spaladium Areni Hrvatska je došla do svoje druge pobjede na Europskom prvenstvu. S 11 000 navijača hrvatski rukometaši proslavili su pobjedu nad Islandom i osigurali plasman u drugi krug natjecanja koji će se igrati u Zagrebu. Iako su na poluvremenu imali samo pogodak prednosti, u nastavku su u potpunosti slomili otpor Islanda i slavili s 29:22.

Odmah na početku bilo je jasno da će Island biti težak protivnik. Počelo je agresivnom obranom s obje strane te se gotovo do sredine prvog poluvremena igralo gol za gol. Hrvatska u obrani nije dobro stajala, ali je u napadu imala dva raspoložena imenjaka Cindrića i Stepančića.

Prvo vodstvo od dva pogotka Hrvatskoj je donio Igor Karačić u 21. minuti nakon čega je islandski izbornik pozvao minutu odmora. Međutim, nije im to previše pomoglo. Tri minute kasnije Ivan Čupić sa sredine zabija za 12:9 i prvi put svojoj momčadi donosi prednost od tri pogotka.

U posljednjih pet minuta utakmice izabranici Line Červara pokušavali su još povećati svoju prednost, ali nestalo je kreacije u napadu. Nekoliko dobrih intervencija Bjorgvina Gustavssona gurnulo je Island u šansu da potpuno ulovi priključak, no Hrvatskoj je ipak ostao jedan pogodak prednosti nakon prvih 30 minuta.

Iako je Island izjednačio na samom početku drugog dijela, Hrvatska je odgovorila s četiri pogotka u nizu i prvi put u susretu povela s četiri razlike. Taj 18. pogodak koji je natjerao Islanđane na time-out zabio je Igor Vori kojemu je ovo bila 50. utakmica u dresu Hrvatske na Europskim prvenstvima.

Drugo poluvrijeme na vratima je započeo Ivan Stevanović koji je odmah obranio dva udarca i s dobrom obranom Islanđane ostavio bez gola na sedam minuta. U međuvremenu Cindrić je zabio svoj šesti, a Manuel Štrlek četvrti pogodak za 21:15 u 40. minuti. Zanimljiv je i podatak da je u prvih 15 minuta nastavka Hrvatska zabila osam, a Island samo tri pogotka zahvaljujući odličnoj obrani i Stevanoviću.

To su bili ključni trenuci u kojima je Hrvatska prelomila susret i na kraju došla do svoje druge uvjerljive pobjede na Europskom prvenstvu. Prvo ime susreta bio je sjajni Luka Cindrić koji je postigao sedam pogodaka, dok je pet dodao Štrlek. Stevanović je na vratima skupio sedam obrana. Kod Islanda se istaknuo Aron Palmarsson s pet pogodaka.

Hrvatsku u posljednjem kolu skupine A očekuje susret sa Švedskom koji je na rasporedu u utorak, 16. siječnja s početkom u 20:30 i izravnim prijenosom na RTL-u.

Prethodni članakPoruka kapetana Domagoja Duvnjaka
Sljedeći članakStevanović: ”Obrana se učvrstila u drugom dijelu i to je dalo krila napadu”