Nexe iznenadio Zagreb i upisao prvu povijesnu pobjedu nad hrvatskim prvakom

117
Foto: SEHA-Gazprom League

Na otvaranju osme sezone SEHA-Gazprom lige tradicionalno su ses susrela dva najbolja hrvatska kluba PPD Zagreb i Nexe. U zanimljivoj utakmici Nexe je odigrao sjajno i upisao prvu pobjedu nad Zagrebom u povijesti njihovih međusobnih susreta. Nexe je kontrolirao utakmicu gotovo 60 minuta. Zagrebaši su zaprijetili u zadnjih deset minuta utakmice, ali našički Gromovi su izdržali pritisak i upisali pobjedu na otvaranju SEHA lige.

Iako je Zagreb krenuo s 2:0 nakon dva pogotka Davida Mandića iz kontre, prvo poluvrijeme proteklo je u znaku Nexea. Solo role Marka Buvinića omogućile su im preokret rezultata i vodstvo 5:2 u 12. minuti. Lino Červar reagirao je minutom odmora, ali nije previše pomoglo aktualnom hrvatskom prvaku. Smanjili su na 5:4, ali zahvaljujući raspoloženom Mihajlu Radovanoviću i odličnoj obrani Nexea nisu se uspjeli vratiti u utakmicu. Našičani su ponovo preuzeli kontrolu i pogotkom Tomija Vozaba u 21. minuti povećali svoju prednost na pet pogodaka (9:4). Sedam minuta je Zagreb bio bez pogotka, a konačno je put to Nexeove mreže pronašao Damir Bičanić. Međutim, nisu rukometaši Hrvoja Horvata dopustili Zagrebu da preokrene. Bičanić je uspio u dva navrata smanjiti zaostatak na tri pogotka, no Nexe ipak na odmor odlazi s 13:9.

Našičani su i u nastavku nastavili s dobro igrom u oba smjera. Zagrebački rukometaši su prijetili, ali nisu uspjeli spustiti zaostatak na manje od tri pogotka. Kako je utakmica odmicala Nexe je dodatno uspio povećati svoju prednost i u 48. minuti stići do najveće prednosti 20:14. Nexeu se učinkovitom pokazala igra sa sedam igrača u napadu. Bili su dovoljno brzi u izmjenama, a samo su profitirali  od ulazaka Vozaba čiji su pogoci i asistencije donijeli Našičanima visoku prednost. Devet minuta prošlo je između dva pogotka Zagreba i to je oba zabio Zlatko Horvat iz sedmerca.

Lino Červar pokušao je s agresivnom obranom 5-1 poremetiti našički napad i to je uspio. Nisu pravovremeno uspjeli zamijeniti vratara i Horvat je dva puta bio precizan za 20:17. Nexe se uspio vratiti na +4, ali Filip Vistorop i Bičanić smanjuju četiri minute prije kraja na 21:19. Vozab je mogao svoju momčad vratiti “u život”, ali njegov šut iz penala zaustavila je stativa, a Mandić zabija za 21:20 iako je Zagreb imao igrača manje. Sve do kraja utakmice Zagrebaši su igrali s igračem manje jer su redom bili isključeni Senjamin Burić i Gregor Potočnik. Unatoč tome Nexe ne uspijeva zabiti, ali se brani i već u idućem napadu Marin Šipić zabija za 23:21 i dovodi Nexe na korak do pobjede. Horvat je 15 sekundi prije kraja realizirao sedmerac, ali za više nije bilo vremena. Nexe je nakon time-outa uspjelo sačuvati loptu i stići do velikog slavlja.

Tomi Vozab bio je prvo ime Nexea sa sedam pogodaka. Šest je dodao Marin Šipić, a Mihajlo Radovanović skupio je osam obrana. Kod Zagreba su se istaknuli iskusni Zlatko Horvat s devet i Damir Bičanić sa šest postignutih pogodaka.

U drugom kolu Nexe ide u goste Izviđaču 5. rujna, dok će Zagreb 8. rujna igrati susret trećeg kola također protiv Izviđača, ali na domaćem terenu. Susret drugog kola igrat će 11. rujna protiv debitanta u SEHA ligi rumunjske Steaue također na domaćem terenu.

SEHA-Gazprom liga, 1. kolo:

Nexe – PPD Zagreb 23:22 (13:9)

Prethodni članakHrvatska u novoj sezoni s dvostruko više predstavnica na europskoj sceni
Sljedeći članakIslanđani bolji od Dubrave u prvom pretkolu EHF kupa