Nenad Šoštarić: “Njemačka igra muški rukomet, a mi ih moramo raširiti u obrani”

799

U subotu, 25. svibnja, okupila se ženska seniorska reprezentacija, koja će se u Prelogu pripremati za kvalifikacijske susrete s Njemačkom, za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Pročitajte razmišljanja izbornika Nenada Šoštarića i igračica Katarine Ježić, Dore Krsnik, te Stele i Paule Posavec.

Nenad Šoštarić, izbornik:
Mi nećemo ništa pretjerano raditi na fizikalijama, to je besmisleno kraj je sezone i igračice su i umorne. Radit ćemo na osvježenju, radit ćemo na tome da prije svega podignemo ekipu i skupimo glave što više zajedno. Radit ćemo i na taktici da probamo u savršenom njemačkom stroju naći slabe dijelove i da to probamo iskoristiti. Sedam dana je i puno i malo, jer se već nakon jednog ili dva treninga igra u Njemačkoj, ali cure se poznaju i to je ta generacija za koju ja tvrdim da je početak procesa. Ova reprezentacija u mojoj viziji treba dati jedan veći iskorak da se sljedeće godine plasira na svjetsko prvenstvo i da na Svjetskom prvenstvu 2020. uđe među osam.

Imali smo pehove koji se rijetko događaju, da tri lijeva vanjska nedostaju. Mičijević koja je nakon operacije i rehabilitacije od devet mjeseci na prvoj utakmici ponovno slomila križne ligamente. Marijeta Vidak koja je završila operativni dio i rehabilitaciju, ali nije još u igračkoj formi i nije igrala niti jednu utakmicu od osmog mjeseca prošle godine. I Lara Kalaus koja ima problema s koljenom i morat će na artroskopski zahvat, tako da ćemo mi morati nešto drugačije postaviti priču, vidjeti sa kojim igračicama, a možda i taktiku drugačije postaviti. U svakom slučaju boriti se do daske.

Njemačka igra muški rukomet. Ja ću to nazvati muški rukomet zato što su antropometrijski i motorički izuzetno dobro posložene. Vanjska linija koja je u prosjeku visoka  preko 180cm, pivot 190cm, odlične vratarke, brza mlada krila. Njihov stil igre je više šuterski. Za razliku od nas jer nemamo pucače pa se moramo prilagođavati, dok oni dosta toga rješavaju šutom van 9m. Naša osnovna varijanta je da ih u obrani moramo raširiti i da tu moramo tražiti šanse. Imamo odlične kružne napadačice koji će razgrađivati njihovu obranu, ali i tražiti šanse iz drugih pozicija. Nakon jake obrane trčati i gurati u leđa.

Treba nam podrška, treba nam vjetar u leđa pogotovo ako nam krene slabije u jednom trenutku. Mi ćemo se zaista truditi da ne razočaramo ljude u Koprivnici ni hrvatsku javnost.

Katarina Ježić, kapetanica reprezentacije:
Došlo je to vrijeme kvalifikacija, igramo protiv jake ekipe, naravno bit će teško, ali imamo sedam, osam dana za spremiti se do prve utakmice. Ja i dalje vjerujem u našu kvalitetu iako smo mlade i možda neiskusne i teško je boriti se s tim u glavi da igramo protiv ekipe koja je daleko dogurala na europskom prvenstvu u 12 mjesecu. Nismo još došli do neke taktike kako ćemo igrati, ali imamo kvalitetu i možemo se plasirati.

Gledali smo par utakmica Njemica, između ostalog jedna protiv Češke, jer smo se pripremali na turniru u Poreču za Češku i gledale smo njihov susret s Njemačkom. Znamo kako igraju, ali naravno, opet kažem, bit će teško, ali vjerujem da imamo kvalitetu. Mene ne interesira što je na papiru, bitno je da odigramo srcem i glavom istovremeno dobru utakmicu, da damo sve od sebe. Ja se iskreno nadam pozitivnom rezultatu, oni su favoriti, ali mi nemamo što izgubiti, mi se samo moramo baciti na glavu i dati sve od sebe da pobijedimo.

Dora Krsnik, igračica:
Da, evo napokon je došlo to vrijeme, ta velika utakmica. Meni je ovo utakmica sezone zato što bih stvarno htjela otići na to Svjetsko prvenstvo, barem jednom u svojoj karijeri, tako da se nadam da ćemo se dobro pripremiti. Imamo tih osam dana do utakmice, vjerujem u ovu ekipu i kao što sam rekla, ovo nam je stvarno velika prilika da dokažemo svima da vrijedimo.

Dosta cura igra tamo u Thueringenu u Njemačkoj, a igrala sam protiv njih dva puta ove sezone tako da otprilike znam koje su to djevojke. Dobra su ekipa, iskusne, koje su igrale na dosta svjetskih i europskih prvenstava. Naša prednost je ta da smo mlade i pune želje. Također, moramo odigrati dobru obranu, zato što one imaju jaki napad, to su sve visoke cure, šuteri tako da mislim da se moramo najviše pripremiti za obranu.

Vraćam se u Koprivnicu opet, naravno da mi je drago, pogotovo jer se vraćam s reprezentacijom, a tamo još nisam igrala kao reprezentativka i stvarno se nadam da će ljudi doći i da će nas podržati u što većem broju.

Stela Posavec, igračica:
Imamo dvije bitne utakmice s Njemačkom. Sve smo sretne i uzbuđene što opet imamo priliku biti dio reprezentacije I nadamo se sve da ćemo dobro odraditi ove pripreme i utakmice koje nas čekaju.

Paula Posavec, igračica:
Pratile smo Njemačku tijekom ovih velikih europskih i svjetskih prvenstava, znamo da je to jedna od jačih ekipa i da imaju titulu favorita trenutno, ali na nama je da se borimo i trudimo i nemamo što izgubiti

 

Prethodni članakZavršnica PH za mlađe kadete (2004./2005.) – 2. dan
Sljedeći članakKvalifikacije za SP 2019: igračice uoči priprema