Kvalifikacije za EURO 2020: sa Švicarskom i Belgijom za prvo mjesto

677

Hrvatska muška seniorska reprezentacija sljedećeg tjedna završava ciklus kvalifikacija za EURO 2020. godine koji će zajednički organizirati Austrija, Norveška i Švedska. Premda je naša reprezentacija već osigurala prolazak na to natjecanje, susreti protiv Švicarske i Belgije imaju iznimno značenje, jer nam mogu donijeti prvo mjesto u skupini, a to znači i nešto lakši ždrijeb. 

Sličan plan sigurno imaju i Švicarci koji su nakon četvrtog kola s bodom zaostatka za Hrvatskom. Pobjeda u Zugu donosi im mir i nadu, da taj cilj mogu ostvariti jer ih u posljednjem kolu čeka veliki ispit u Novom Sadu sa Srbijom.

Hrvatska je protiv Švicarske igrala triput do sada i još nije doživjela poraz. Oni malo stariji sigurno se sjećaju onog dramatičnog susreta u Atlanti 1996. godine na Olimpijskim igrama u prvom kolu. Hrvatska je gubila na poluvremenu 14:12. U drami koja se rijetko viđa na kraju je naša reprezentacija pobijedila 23:22, i otišla do zlata. Prvog u povijesti hrvatskog sporta na Ljetnim olimpijskim igrama. Osam godina kasnije Hrvatska i Švicarska igrale su u Celju na Europskom prvenstvu u drugom krugu. Tu nije bilo nikakvih dvojbi. Hrvatska je pobijedila 30:27, i prošla u polufinale turnira.

Na novi službeni susret ove dvije reprezentacije trebalo je čekati punih 14 godina. Hrvatska je otvorila kvalifikacije za EURO 2020 protiv Švicarske u Osijeku potkraj listopada prošle godine. Ponovno je Švicarska vodila na poluvremenu 16:15, ali u nastavku smo vidjeli pravu Hrvatsku i osvojili prve bodove ovih kvalifikacija. Završilo je 31:28.
Inače, susret protiv Švicarske je 55-ti u povijesti kvalifikacija za Europska prvenstva, a Hrvatska nije propustila ni jedno. Pri tome je naša reprezentacija ostvarila 44 pobjede, 3 remija i doživjela samo 7 poraza.

Švicarska je do sada bila na samo tri EURA – i to tri za redom: 2002, 2004, 2006. Ovo je njihov veliki povratak na europsku rukometnu scenu nakon 14 godina.
Inače, ždrijeb skupina EURO 2020, koje će prvi put u povijesti imati 24 reprezentacije je u Beču 28. lipnja 2019. godine u 18:45 sati u Erste Bank Campusu.

Informacije o ulaznicama za utakmicu s Belgijom pronađite OVDJE.

Popis reprezentativaca za nadolazeće okupljanje pronađite OVDJE.