Paket 24 Premijer liga u brojkama

1491

Završen je prvi dio Paket 24 Premijer lige. I gotovo, svi će se složiti nikada nije bilo zanimljivije, neizvjesnije. Tek u posljednjem kolu dobili smo pobjednika lige, sudionike Lige za prvaka, ali i one koji će s najviše bodova, odnosno strepnji krenuti u Ligu za ostanak.

Gorica je opravdala ulogu favorita u koju su je gurnuli mnogi na početku sezone. Sastav Andrije Nikolića obilno potpomognut igračima PPD Zagreba, ostvario je 12 pobjeda, 2 remija i doživio 4 poraza. Sva četiri poraza dogodila su se u gostima. Tri u završnici sezone. Inače, to je drugi put od kada se Paket 24 Premijer liga igra u ovom formatu da je Gorica u Ligi za prvaka. Gorica je i najefikasnija momčad lige s 532 pogotka. Slijede Umag s 521, pa Dubrava 516 pogodaka. Zanimljivo visoko na toj ljestvici je Dubrovnik s 510 postignutih pogodaka, premda je završio na posljednjem mjestu ljestvice.

Rekorderi po broju nastupa u Ligi za prvaka su rukometaši Dubrave. Njima će ovo biti osmi put, od devet sezona da su u društvu onih koji odlučuju o hrvatskom prvaku. Pri tome su tri sezone za redom bili prvi u osnovnom dijelu natjecanja. Ove sezone Kreši Ivankoviću koji prvi put samostalno vodi ekipu, taj je laskavi naslov izmakao zbog slabijeg međusobnog odnosa s Goricom.

Sedmi nastup u Ligi za prvaka imat će i Poreč, što je sjajan rezultat za ekipu koju vrlo uspješno posljednjih nekoliko sezona trenira Dinko Đanković. Poreč u svojim redovima ima i dvojicu od tri najbolja strijelca lige. To su Matija Rađaković sa 97 i Filip Perić s 96 pogodaka.

Spačva iz Vinkovaca je pravi fenomen Paket 24 Premijer lige. Već četvrtu sezonu za redom u posljednjem, ili posljednjim kolima osigurava ulazak u Ligu za prvaka. Ove su to uspjeli pobjedonosnim pogotkom pet sekundi prije kraja susreta s Bjelovarom. Tako su dostigli uspjehe Umaga i Varaždina 1930 koji su također četiri puta bili sudionici Lige za prvaka. Pri tome su Varaždinci triput bili pobjednici. Spačva inače, ima najbolji postotak šuta u cijeloj ligi sa 66,67 posto.

Najbolji strijelac Paket 24 Premijer lige dolazi nam iz Gorice. To je sjajni Davor Ćavar. U 18 susreta, koliko je igrao on je postigao 136 pogotka, ili u prosjeku 8, 25 po utakmici. S postotkom šuta od 80 posto mladi Zagrebaš, na posudbi u Velikoj Gorici ozbiljno kuca na vrata PPD-a.

Najbolji vratar ovoga dijela sezone je Marin Sorić član Zameta. U 17 utakmica, koliko je bio na vratima sastva imao je 156 obrana, ili prosječno 9,18po utakmici. Ne sumnjamo da velikim dijelom to može zahvaliti svom treneru, nakada sjajnom vrataru Valteru Matoševiću. Drugi na toj listi je iskusni Tomislav Saldoljev, vratar Gorice sa 144 obrane u 17 nastupa. Treći je Fran Lučin iz Umaga.

Najslabiju obranu lige imao je Dubrovnik. U 18 susreta oni su primili 553 pogotka ili u prosjeku30,72 što je dakao za današnji rukomet dalako previše. Slijedi ih Umag s 545 primljena pogotka, pa Bjelovar 515.

Najmanje pogodaka, a to znači najbolju obranu imaju Sesvete. U 18 utakmica ta je momčad primila samo 466 pogodaka ili 25,88. Usporedbe radi vodeća Gorica je primila 482 pogotka, ili 26,77 u prosjeku.

I dok su nam krila i pivoti vrlo dobri ili dobri, zamjetan je nedostatak pravih šutera, i postotaka njihove realizacije. Tri najbolja, a to su Tomislav Bošnjak iz Umaga 44 pogotka/84 udarca (52,4 %) u 18 utakmica, Ante Ivanković iz Dubrave 44/82 (53,7%) 14 nastupa, te Filip Jurišić iz Bjelovara koji je u 13 susreta imao 42 pogotka iz 81 pokušaja ili 51,9 %, dosta su ispod europskog prosjeka koji je oko 63 posto. Znak je to za uzbunu, jer zbog toga bi u budućnosti ozbiljno mogla patiti reprezentacija.

Biti će zanimljivo pogledati te brojke na kraju cijele lige , jer sada se  natjecanju priključuju PPD Zagreb i Nexe, a to cijeloj priči daje neku drugu dimenziju.

Ništa manje neće biti zanimljivo u Ligi za ostanak. U dramatičnom raspletu posljednjeg kola Zamet je remijem doma s Dubravom ostao bez borbe za naslov, pa će s najbolje strartne pozicije krenuti u obranu statusa stalnog člana Paket 24 Premijer ligaša. Šteta jer u Rijeci se ponovno počeo osjećati rukometni zanos kakav taj grad i zaslužuje.

Sesvete su na kraju uspjele doći do pozicije broj dva, premda su dobar dio sezone provele pri dnu ljestvice. Ali s četiri pobjede i samo dva poraza u 2020. godini, odnosno drugom dijelu sezone skočile su visoko. Studiozni rad Silvija Ivandije koji je momčad preuzeo, nakon sedmog kola, čini se napokon donosi plodove.

Umag, Bjelovar i Varaždin 1930 vodit će međusobno veliku bitku i nastojati ugroziti vodeći dvojac. Posebno će zanimljivo biti vidjeti kako će Ligu za prvaka odigrati Bjelovar, koji je prošao svojevrsnu katarzu ove sezone. Od najugodnijeg iznenađenja lige na početku, trenerske promjene, sedam poraza u nizu, pa do bijega iz opasne zone u posljednjih mjesec dana.

Novi prvoligaš Dubrovnik je u najtežoj, ali ne i bezizlaznoj situaciji. S prinovama koje su dovedene tijekom zime, i oni su živnuli. Promijenili su dosta igrača, čak dva trenera. Hoće li im treći donijeti sreću, ostaje da vidimo. Za dobrobit hrvatskog rukometa da taj sport živi i na jugu Lijepe naše, ali i poticaj gradu da krene u izgradnju dvorane u kojoj bi se igralo Svjetsko prevnstvo 2025. godine bilo bi sjajno da Dubrovnik sačuva premijerligaški status.

Bodovne razlike među ekipama u Ligi za prvaka vrlo su male, pa će svaka pobjeda ili poraz značiti i veliki skok, odnosno pad na ljestvici. A to će nesumnjivo samo još malo više podići zanimanje za utakmice tih klubova.  Zato sretno svima!

Prethodni članakPaket 24 Premijer liga: Gorica prva, Zamet predvodi Ligu za ostanak
Sljedeći članakIzbornik Šoštarić objavio popis igračica za susrete s Francuskom