Hrvatska pobijedila Argentinu na OI

26

Rukometaši Hrvatske upisali su prvu pobjedu na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru. U drugom kolu skupine A u dramatičnoj su završnici pobijedili Argentinu 27:26.

Početak susreta obilježili su mnogobrojni pogoci s obiju strana. Početno vodstvo pripalo je Argentini, no igralo se gol za gol. Hrvatska je prvi puta s dva uzastopna pogotka prešla u minimalno vodstvo u petoj minut preko Krešimira Kozine . Šest minuta kasnije izabraniciŽeljka Babića poveli su sa 6:4, a nakon toga se držali u rezultatskom egalu do 20. minute.

Argentina je tada iskoristila pad u igri Hrvatske te s pet uzastopnih pogodaka povela s 13:9 u šest minuta prije kraja prvog poluvremena. Nakon šest minuta za Hrvatsku gol zabija Ivan Čupić čiji je pogodak pokrenuo seriju golova s kojom je Hrvatska došla na samo gol zaostatka u 28. minuti. Jedan od pokretača ove serija bila je promjena obrane iz 6-0 u 5-1. Do kraja hrvatski rukometaši nisu uspjeli preokrenuti rezultat pa su na odmor otišli s minimalnim zaostatkom (15:14).

Dvama uzastopnim pogocima Luke Stepančića Hrvatska otvara nastavak susreta i prelazi u vodstvo. No, Argentinci uspijevaju izjednačiti a u 39. minuti i prijeći u vodstvo. Rukometaši Hrvatske nisu dopustili da se Argentina ponovo odvoji te podižu ritam i ponovo prelaze u minimalno vodstvo u 41. minuti (20:19).

U tim trenucima veliku ulogu igra i Ivan Stevanović koji odlično brani. Baš nakon jedne njegove obrane Domagoj Duvnjak odlično pronalazi Manuela Štrleka koji podiže prednost Hrvatske na plus dva u 43. minuti. Nekoliko puta Argentina je uspjela izjednačiti, a u 53. minuti serijom od tri pogotka dolaze do novog vodstva (25:24).

Hrvatska je ponovo uspjela izjednačiti i takav rezultat je ostao skoro do samog kraja. Devet sekundi prije kraja Duvnjak je izborio isključenje i sedmerac koji je sam realizirao za 27:26 i donio Hrvatskoj prve bodove na Olimpijskim igrama.

Ponovo je najbolji kod Hrvatske bio Štrlek sa sedam postignutih pogodaka. Stevanović i Ivan Pešić skupili su zajedno deset obrana. S druge strane kod Argentine se istaknuo Federico Fernandez koji je postigao osam pogodaka, a vratar Matias Schulz obranio je 11 udaraca.

Hrvatsku sljedeći susret očekuje u četvrtak protiv Danske u 19:40 po hrvatskom vremenu.

Olimpijske igre, skupina A, 2. kolo:
HRVATSKA – ARGENTINA 27:26 (14:15)

HRVATSKA: Stevanović (7+0), Pešić (3+0); Duvnjak 3, Stepančić 4, Kopljar, Gojun 1, Horvat 2, Karačić 1, Štrlek 7, Čupić 4, Mamić 1, Slišković, Brozović 1, Kozina 3.
Izbornik: Željko Babić

ARGENTINA: Schulz (11+0), Garcia (0+2); F. Fernandez 8, Pizzaro 6, S. Simonet 2, P. Portela, P. Simonet 6, Querin, Vieyra 2, J. P. Fernandez 1, Vidal 1, Carou, A. Portela, Vaistein.
Izbornik: Eduardo Gallardo

 

Prethodni članakJuniori četvrti na Europskom prvenstvu
Sljedeći članakKadeti spremni za Europsko prvenstvo