Kadeti porazom od Islanda ostali bez finala Europskog prvenstva

253
Foto: Uroš Hočevar

Hrvatski kadeti nisu se uspjeli plasirati u finale Europskog prvenstva. U polufinalu je bolja s 30:26 (13:12) bila reprezentacija Islanda. Hrvatski kadeti dobro su otvorili, ali Islanđani su gotovo cijelu utakmicu bili u vodstvu. U nekoliko navrata Hrvatska je uspjela uloviti priključak, ali ne i prelomiti utakmicu na svoju stranu. Mladi hrvatski rukometaši tako će se u nedjelju boriti za brončanu medalju protiv Danske, dok će u finalu zaigrati Island i Švedska.

Utakmicu su pogocima otvorili Ante Ivanković i Karpo Sirotić, ali Islanđani nisu dopustili da se još više odvoje. Uzvratili su s tri pogotka za redom i prešli u vodstvo. Lovila je Hrvatska sve do 12. minute taj minimalni zaostatak. Tada su iskoristili igrača više i Mateo Maraš zabio je za 6:5. Međutim, to nije dugo trajalo. Izabranici Borisa Lisice nisu koristili prilike koje su im se pružale, a posebno su se teško nosili s agresivnom islandskom obranom. Nikako nisu uspijevali pronaći put do gola pa su protivnici to ekspresno kaznili. Zabili su četiri pogotka u nizu i u 19. minuti vodili s tri razlike (9:6). Osam minuta prije kraja prvog dijela Lisica je morao pozvati time-outjer je Island još povećao svoju prednost (11:7).

Ta minuta odmora probudila je hrvatske kadete koji su brzo smanjili svoj zaostatak. Obrana se poboljšala, Stipe Purić zaredao je dvije obrane i Hrvatska je u 26. minuti golom Frana Milete stigla do izjednačenja. Dagur Gautason i Haukur Thrastarson stvarali su najviše problema hrvatskoj obrani i baš njih dvojica doveli su svoju momčad ponovo na +2. Na poluvrijeme su islanđani ponijeli samo jedan pogodak prednosti zahvaljujući pogotku Ivana Rukavine i dobroj obrani koja je odolila posljednjem napadu protivnika s dalekog sjevera.

Islanđani su kapitalizirali činjenicu da su otvorili nastavak s loptom u posjedu. Odmah su zabili za +2, a nedugo nakon su pogotkom Thrastarsona otišli na 17:14. Ponovo je Purić svojim obranama gurnuo reprezentaciju u šansu. Patrik Martinović zabio je dva redom pa se rezultatska prednost Islanda istopila. Međutim, ostali su brzo s igračem manje što Island nije propustio iskoristiti. Točno na polovini drugog dijela ponovo su vodili s tri razlike (20:17). Nakon minute odmora koju je pozvao Lisica Gianfranco Pribetić ponovo je smanjio na minus jedan (20:19), no hrvatski kadeti nikako u potpunosti nisu mogli uloviti Islanđane. Jako su se mučili u napadu, a Thrastarson je jednostavo bio nezadrživ. Kada je Trastarson zabio svoj deveti pogodak za 24:20 osam minuta prije kraja bilo je jasno da je Hrvatskoj potrebno čudo da se vrati u utakmicu.

Island je do kraja i zadržao tu prednost za konačnih 30:26. Najbolji strijelac u redovima Hrvatske bio je Ante Ivaković s pet postignutih pogodaka. Po četiri su dodali Fran Mileta i Gianfranco Pribetić. Stipe Purić skupio je 10 obrana. Haukur Thrastarson bio je prvo ime Islanda s deset pogodaka.

Izbornik Boris Lisica nakon utakmice je rekao: ‘Igramo u niskom rezultatu s takvim ekipama koje su disciplinirane, postepeno grade napad. Izraziti šuter koji je dao nakon pasivnog napada, on rješava neke situacije. Mi takvoga raspoloženog danas nismo imali, da iz tih mat pozicija iz igre, bez igre zabije koji gol i održava rezultata, odnosno blagu prednost između 1-2. Nama taj nedostatak 1-2 dosta radi paniku, još nisu to naučili igrati. Mi gubimo gol razlike, i bezglavo trčimo stizati, što je nepotrebno nego konstanto pronaći igru. U toj fazi jednostavno se izgube i sve pobrkaju. Onda je teško, ode na 3, onda se neki mali alarm upali, ali u principu pravi protok i pravu igru, pravi dogovor nije poštovan i ne može bit ni rezultat. S Dancima znamo da nema prevelikih izmjena, svaki na svom mjestu, trči gore, naprave pritisak, ako im se otvori, u vodstvu su. Teško je to stizati, disciplinirani su, napad traje 40 sekundi. Nema lopte gratis, niti jedne i tu ako si malo nervozan, jedan gratis on vodi +2, nije bolje nego si ti nervozan. To jako dobro koriste, spremni su momci, nema tu šta. Dobro imaju, ekstra individualca, dobro dosta posloženo. Prema tome, mi ćemo morat na ove stvari, da bi napravili iskorak prpiaziti, taj nam treba da bi bili u nekim finalima, pronaći rješenje. Mislim da su dečki dali sve od sebe, nema tu prigovora. Borili su se trčali, hvatali za majice, bacali po podu, ali ne ide. Evo kao što smo imali učenje, domaćinskom prvenstvo je bilo teško. Podnijet je teret prve utakmice, druge utakmice, Srbije, Danske, polufinala, finale imaju sljedeću fazu učenja. Igrati za treće mjesto bit će ponos i čast. Nastojat ćemo još popraviti ovaj segment, pa ako popravimo, stignemo popraviti u jedan dan. Nadam se da ćemo se bolje prezentirati protiv Danske i uzvratit za poraz u Koprivnici.”

“Teška utakmice, tužni smo razočarani. Borili smo se, ali svoje zadatke nismo ispunjavali na nivou kojem smo trebali. Obrana nije bila kompaktna i gusta, tamo gdje smo trebali biti na lijevom vanjskom. Trebamo dići glave sad, dati sve od sebe, resetirat se i probati se osvetiti Dancima za poraz u Koprivnici. Više smo bili emocionalno napaljeni za finale još doma kod nas, tako da nismo baš programirali u glavi te zadatke koje smo trebali odrađivati. Jesmo, ali ne na vrhunskom nivou protiv ovakve ekipe. Naravno da smo naučili nešto od prošlog susreta s Danskom. Trebamo detaljno analizirat svaki detalj kako bi mogli postaviti svoju obranu napad i probati pobijediti to. Uvijek je u rukometu tako, uvijek se poklope neke Skandinavci, Francuzi koji nam ne pašu. Ne mogu reći da nisam zadovoljan svojom igrom, ali mi nije to toliko važno koliko timska pobjeda i igra moje momčadi. Probat ćemo se skupiti, dignuti glave i dat ćemo sve od sebe”, rekao je Ante Ivanković. 

Utakmica za treće mjesto na rasporedu je u nedjelju, 19. srpnja u Areni Varaždin s početkom u 15 sati i uz izravan prijenos na Planet Sport kanalu te EHFTV-u.

Prethodni članakKadetkinje na Svjetskom prvenstvu zauzele 12. mjesto
Sljedeći članakHrvatski kadeti porazom od Danske završili Europsko prvenstvo na četvrtom mjestu