Hrvatska poražena od Slovenije, u nedjelju Makedonija

6

Hrvatska poražena od Slovenije, u nedjelju Makedonija

Reprezentacija Hrvatske nakon tjedan dana treninga u Umagu zaputila se u Celje na kvalifikacijsku utakmicu protiv Slovenije u borbi za plasman na Europsko prvenstvo 2016. u Švedskoj. U pretposljednjoj utakmici kvalifikacija, u koju je ušla s prvog mjesta u skupini, izabranice Gorana Mrđena tražile su bod ili dva s kojim bi potvrdile plasman na europsku smotru. S druge strane, Slovenkama je slavlje igralo o mogućem plasmanu u Švedsku i svih 60. minuta davale u sve od sebe da san o Euru ostane živ. Nakon 60 minuta velike borbe bodovi su otišle u ruke Slovenki. Hrvatska se sada okreće novoj utakmici, ujedno posljednjoj u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U nedjelju, 5. lipnja u Rijeci s početkom u 18 sati snage će odmjeriti s Makedonijom.

Mala nervoza u početku kod obje ekipe uzrokovala je nekoliko grešaka te nakon početnih 1:1 na nove pogotke se čekalo sve do 4. minute kada sigurna biva Sonja Bašić za 2:1. Nova rupa od 4 minute se pojavila, a post od pogodaka prekida Neli Irman koja izjednačava rezultat. Samo minutu kasnije Slovenija preko Maje Son dolazi do prvog vodstva na susretu (4:3) te je svoju prednost čuvala sve do 23. minute kada s krila zabija Nikolina Zadravec. Da Hrvatska povede izbornik Mrđen čekao je sve do 29. minute susreta kada je Andrea Penezić sjajno šutnula s devet metara i zabila za 10:9, a potom i za 11:9 što je ujedno bio i rezultat na poluvremenu.

U drugi dio susreta nešto bolje ulazi Slovenija koja je s dva brza gola poravnala na 11:11. Izabranice Gorana Mrđena nisu se dale smesti te su nakratko prebacile u višu brzinu i serijom 2.0 postavile 14:12. Imala je Hrvatsku priliku i za pobjeći na više, ali nakon sudara Milanović-Litre na crti i prekida igre, koncentracija u redovima je pala i uz obranu slovenske vratarke, domaćin se vraća u život i prelazi u minimalno vodstvo (16:15). Slovenke su držale čvrstu obranu na čelu s raspoloženom Marinček, a nakon nerealiziranog napada Penezić iz kontre Barić zabija za prvih +3 (21:18) domaćina. Iako su se Hrvatice namučile da pronađu prolaz do slovenskih vratiju, dvije rupe pronašle su Sonja Bašić i Paula Posavec te u 54. minuti Hrvatsku dovele na pogodak zaostatka (20:21), a zatim i preko Penezić izjednačile na 21:21. Posljednjih šest minuta utakmice označila je velika borba na terenu, dok je dvije minute prija kraja Slovenije s igračem više povela 24:22. Hrvatska je tek uspjela smanjiti na 23:24 što je bio i konačan rezultat.

Kod Hrvatske najbolja je bila Sonja Bašić s osam golova, jedan manje dodala je Andrea Penezić, dok je Nikolina Zadravec zabila njih četiri. Sloveniju su do slavlja vodile Ana Gros i Neli Iman svaka s po osam pogodaka.

SLOVENIJA – HRVATSKA 24:23 (9:11)

SLOVENIJA: Ferfolja, Krhlikar 1, Gros 8, Krajnc, Jeriček, Cerenjak, Stefanisin, Mavsar 1, Lazović 2, Marinček, Amon, Irman 8, Rebolj, Barić 1, Petrinja 1, Son 2
Izbornik: Uroš Bregar

HRVATSKA: Nemaškalo, Čović, Mičijević 1, Penezić 7, Milanović-Litre 2, Janković, Džono, Franković, Bašić 8, Kapitanović, Blažević, Vidak, Bešen, Zadravec 4, Posavec 1, Gugić
Izbornik: Goran Mrđen

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, Grupa 4:
1. Crna Gora 4 3 0 1 6
2. Hrvatska 5 3 0 2 6
3. Slovenija 5 3 0 2 6
4. Makedonija 4 0 0 4 0