Juniori slavili nad Švedskom

12

Trećeg natjecateljskog dana u Danskoj za juniore je stigla odlučujuća utakmica skupine D. Nakon slavlja nad Mađarskom i poraza od Njemačke, hrvatskim juniorima je trebala pobjeda nad Švedskom kako bi osigurala prolaz u drugu fazu natjecanja. Tijekom cijele utakmice trajala je velika borba između obje momčadi, no hrvatska klupa pokazala je da je najjača kada treba biti, u ključnim trenucima Hrvati su odigrali kako treba, sa slavljem zaključili nastup u skupini D i osigurali prolaz dalje.

Hrvatski juniori dobro su krenuli i nametnuli svoj tempo utakmice i u vodstvu su bili sve do desete minute utakmice kada se nanizalo nekoliko pogrešaka, a Švedska je to iskoristila za preuzimanje vodstva (3:4). Naši momci nisu popustili, nastavili su koncentrirano, poravnali rezultat, a Marin Šipić vodi ih u novu prednost (5:4). Čvrsta hrvatska obrana popustila je u 17. minuti i tako Šveđani odlaze na +2 (10:8). Hrvati su posložili napad i ekspresno izjednačili. Imali su i podršku raspoloženog vratara, a uz čvrstu 5-1 obranu koja se mijenjala u 6-0 zadavali su muke Šveđanima. Na krilima Šipića i Jakova Vrdoljaka Hrvatska je do poluvremena otišla na +2 (15:13).

Sjajno otvaranje drugog dijela imala je Hrvatska, uz podršku vratara Cara iz minute u minutu odvajala se od protivnika. Tomislav Severec odveo je Hrvatsku na +4 (17:13), a u 41. minuti imala je Hrvatska i +5 (22:17). Održavala se čvrsta i agresivna obrana, ali u jednom trenu bila je i prečvrsta pa je David Mandić nakon trećeg isključenja zaradio crveni karton i tako utakmicu nastavio gledati s tribine. Švedska je u posljednjih deset minuta susreta pojačala tempo i smanjila zaostatak na tri pogotka (25:28).Do kraja utakmice Hrvati su održavali stečenu prednost i upisali slavlje 30:28.

”Dobrom igrom u obrani i angažmanom kakav treba biti osigurali smo slavlje i prolazak dalje. Šteta što možda nismo tako igrali i protiv Njemačke, ali nema veze. Bitno je da je smo prošli dalje. Nadam se da ćemo nastaviti ovako i da ćemo u drugom krugu natjecanja biti još bolji. Imamo dan odmora prije nastavka natjecanja i idemo se što bolje pripremiti ”, rekao je izbornik Hrvoje Horvat nakon slavlja nad Švedskom.

U drugoj utakmici dana susreću se Njemačka i Mađarska nakon koje će se znati točan poredak skupine D i tko, uz Hrvatsku, prolazi dalje u glavnu skupinu 2 te koliko bodova prenosi. Tamo će snage odmjeriti s dvije najbolje momčadi iz skupine C. Utakmice drugog kruga, u kojoj igraju prve dive najbojle momčadi iz skupina C i D, počinju u utorak, 2 kolovoza.

Tablica skupine D (nakon utakmice Hrvatske i Švedske):
1. Njemačka 2 2 0 0 56:45 11 4
1. Hrvatska 3 2 0 0 1 90:87 4
3. Mađarska 2 1 0 0 1 61:67 2
4. Švedska 3 0 0 3 80:88 0

Europsko juniorsko prvenstvo, grupa D, 3. kolo:
HRVATSKA – ŠVEDSKA 30:28 (15:13)

HRVATSKA: Špikić, Car 1 gol; Perić 2, Glavaš 1, Zobec 1, Mandić 2, Markušić 3, Jelinić 1, Radoš, Severec 8, Šipić 6, Obranović , Vrdoljak 5, Manci Mičević , Ćorić
Izbornik: Hrvoje Horvat

ŠVEDSKA: Bjorkman, Dahlin, Đorđević, Sjobrnik, Cosmo, Andersson, Hansson, Claar, Paradis, Bogojević, Pedersen, Hagvall, Edvardsson, Olsson, Hallback, Sandell
Izbornik: Ulf Nystrom