Kadeti slavili protiv Srbije, za finale protiv Slovenije

57
© G.I. Tepeš

Nakon dvije pobjede i remija u skupini te velikog slavlja nad Njemačkom, hrvatski kadeti stigli su do posljednje utakmice glavne faze Europskog prvenstva u kojoj su im protivnici bili vršnjaci iz Srbije. S osiguranim plasmanom u polufinale izabranici Luke Panze krenuli su po potvrdu prvog mjesta u skupini. Sjajnim drugim poluvremenom hrvatski kadeti slavili su s +6 i potvrdili plasman u polufinale Europskog prvenstva.

Utakmicu smo dobro otvorili, natjerali Srbiju na tri tehničke pogreške i preko Vite Bahtijarevića otišli na +2 (2:0). No, greške su se prebacile i na našu stranu te su protivnici izjednačili na 2:2. Probudio se Ivan Panjan na golu, zaustavio par važnih napada Srbije te pomogao svojim suigračima da se ponovno odvoje i postave 5:3 u sedmoj minuti. Prednost je Hrvatska držala sve do 16. minute utakmice kada se pojavila lagana nervoza nakon nekoliko obrana Todora Jandrića, a Srbija je to kažnjavala pogodcima i izjednačenjem rezultata na 10:10 u 18. minuti. Izabranici Nenada Makića čak su stigli do prvog vodstva u susretu (11:10), ali uz Panjana i Tina Lučina vratila se Hrvatska u igru izjednačila (12:12). Prijelom se napravio u posljednje dvije minute prvog dijela kada je Ivan Martinović vratio Hrvatsku u vodstvo (14:13), a zatim Darijo Raguž to potvrdio za +2 (16:14). S tom prednošću je Hrvatska i otišla na odmor (17:15).

Puno koncentriranije otvaramo drugo poluvrijeme s čvrstom, pokretljivom obranom koja tjera Srbe na greške i Hrvatska preko Ivana Martinovića i Tomislava Špruka odlazi na +5 (20:15). Krenula je Srbija ponovno smanjivati svoj zaostatak i stigla do minus dva (18:20), ali prebacili su naši kadeti u višu brzinu. Obrana s Darijom Ragužem i Ivanom Konculom koji istrčavaju naprijed zadaje muke Srbiji. Uslijedila je i kriva izmjena Srbije kojom je Uroš Pavlović zaradio crveni karton te izabranici Luke Panze dva igrača više iskorištavaju za odlazak na +5 (24:19). Razbranio se i naš Mateo Radočaj i na tim temeljima Hrvatska jeu 42. minuti povela 26:19 i gotovo riješila susret. Iako je Srbija u posljednjih deset minuta smanjivala svoj zaostatak, Hrvatska niti u jednom trenutku nije bila na rubu ispuštanja vodstva. Na kraju su naši kadeti slavili 35:29 i osigurali prvo mjesto u skupini.

U redovima Hrvatske najbolji je bio Ivan Martinović s osam pogodaka, a po njih četiri dodali su Tin Lučin i Leon Strbad. Vratari su bili u odličnom izadnju te je Mateo Radočaj sakupio deset obrana, a Ivan Panjan njih osam.

U polufinalu Europskog prvenstva izabranicima Luke Panze protivnici će biti rukometaši Slovenije. Utakmica je na rasporedu u petak, 19. kolovoza, u 20 sati u Koprivnici.

Europsko kadetsko prvenstvo, glavna grupa 2, 2. kolo:
HRVATSKA –SRBIJA 35:29 (17:15)

Hrvatska: Radočaj 10 obrana, Panjan 8 obrana ; Špruk 2, Koncul 2, Martinović 8, Strbad 4, Raguž 1, Lučin 4, Grahovac 1, Bahtijarević 2, Šarac 3, Jaganjac 2, Vusić 2, Miličević, Turčić 2, Curiš 2
Izbornik: Luka Panza

Srbija: Krstić, Milenković, Maksić, Sunajko, Trnavac, Bubić, Vignjević, Jandrić, Jovanović, Pavlović, Stojanović, Došen, Ivanović, Lazić, Mijatović, Radivojević
Izbornik: Nenad Maksić

 

Prethodni članakKadeti na krilima Panjana demolirali Njemačku
Sljedeći članakHrvatska poražena od Poljske u četvrtfinalu OI