Kadeti u finalu Europskog prvenstva

35
© G.I. Tepeš

Borba za finale Europskog kadetskog prvenstva donijela je sraz sa starim poznanicima, vršnjacima iz Slovenije. Nakon prvog polufinalnog susreta u kojem je Francuska šokirala Njemačku i stigla do finala Prvenstva, u drugom su polufinalu izabranici Luke Panze pokazali da su spremni za sve i već u prvom dijelu utakmice diktirali tempo. Nošeni glasnom podrškom s tribina hrvatski kadeti s pogodaka prednosti plasirali su se u finale u kojem će igrati protiv Francuske.

Sjajno otvaranje polufinala imali su hrvatski kadeti. Susret su otvorili serijom 3-0 i vrlo rano natjerali protivničkog izbornika da pozove minutu odmora. Prvi gola za Sloveniju stigao je tek u četvrtoj minuti i čvrsta hrvatska obrana nije dopuštala Slovencima da smanje zaostatak. Odličnim kontrama Leon Strbad i Darijo Raguž uz potporu golmana odveli su Hrvatsku na +5 (13:8) u 20. minuti. Tek je uz par obrana Tinea Gartnera i hrvatskih grešaka Slovenija napravila seriju 4-0 i stigla u priključak, ali samo na minus dva (16:18). U posljednjih deset minuta prvog dijela ponovno su naši momci pojačali tempo i vratili se na četiri gola prednosti s kojom su tipli i na odmor (21:17).

Hrvatska je dobro otvorila i drugi dio susreta i preko Lučina ponovno otišla na +5 (23:17). Čvrsta i pokretljiva obrana zadavala je muke Sloveniji koja nikako nije mogla pronaći put do gola. No u 40. minuti stiže pad koncentracije, zaredale su se greške u napadu i Slovenija preko Tilena Kosija smanjuje na 25:28. Bio je to znak za Luku Panzu da pozove minutu odmora koja je očito jako dobro došla našim kadetima. Radočaj je odlučio zaključati svoja vrata, a hrvatski napad svaku je loptu stavljalo iza leđa protivničkog golmana. Tako je u 45. minuti preko Šaraca, Bahtijarevića i Špruka ostavila Sloveniju na minus šest (23:29), a zatim i na minus osam (24:32). Pritisnula je Slovenija i uspjela smanjiti zaostatak na minus četiri (33:37) u posljednjih pet minuta igre, ali naši sjajni kadeti držali su vodstvo do kraja i slavili 40:36.

Hrvatsku je do slavlja vodio Josip Šarac s osam pogodaka, Darijo Raguž dodao je njih sedam, a Ivan Martinović njih pet. Mateo Radočaj sakupio je pet obrana, a Ivan Panjan dvije.

Finale Europskog prvenstva na rasporedu je u nedjelju, 21. kolovoza, u 17:30 sati, a protivnik Hrvatskoj bit će Francuska.

Europsko kadetsko prvenstvo, polufinale:
HRVATSKA – SLOVENIJA 40:36 (21:17)

Hrvatska: Radočaj 2 obrane, Panjan 5 obrana; Špruk 3, Koncul 2, Martinović 5, Strbad 4, Raguž 7, Lučin 3, Grahovac, Bahtijarević 2, Šarac 8, Jaganjac 1, Vusić1, Miličević 4, Turčić, Curiš
Izbornik: Luka Panza

Slovenija: Dobaj, Horzen, Kunst, Ocvirk, Žabić, Novak, Rožman, Drobež, Makuč, Pipp Matić, Ozmec, Kotar Ma. , Ferjan, Kotar Mi., Gartner, Kosi

 

Prethodni članakHrvatska poražena od Poljske u četvrtfinalu OI
Sljedeći članakKadeti viceprvaci Europe