Izbornik Željko Babić objavio konačan popis putnika na Svjetsko prvenstvo u Francusku

190

Dan uoči puta na Svjetsko prvenstvo u Francusku održana je konferencija za medije hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije. Izbornik Željko Babić objavio je konačan popis igrača koje vodi u Francusku.

Na popisu su se našli:
Filip Ivić – HC Vive Tauron Kielce
Ivan Stevanović – RK PPD Zagreb
Ivan Pešić – HC Meshkov Brest
Josip Božić-Pavletić – RK NEXE
Manuel Štrlek – HC Vive Tauron Kielce
Lovro Mihić – HC Wisla Plock
Tin Kontrec – RK PPD Zagreb
Marko Mamić – Dunkerque
Stipe Mandalinić – RK PPD Zagreb
Lovro Jotić – RK PPD Zagreb
Luka Cindrić – HC Vardar
Luka Stepančić – HC Paris Saint-Germain
Luka Šebetić – RK PPD Zagreb
Željko Musa – HC Magdeburg
Jakov Gojun – HC Füsche Berlin
Domagoj Duvnjak – HC THW Kiel
Zlatko Horvat –  RK PPD Zagreb

Izbornik Babić objasnio je svoju odluku a posebno se osvrnuo na činjenicu da će povesti tri vratara: “Imamo tri vratara i takvu smo odluku donijeli da idu svi s nama. Znamo kolika je važnost vratara tako da ako bude potreba da odmah možemo staviti trećeg vratara.”

Postojale su dvojbe ali najveća je bila oko trojice pivotmena koji su bili u konkurenciji. Izbornik Babić se odličio za Željka Musu i Tina Kontreca.

“Tu smo se odlučili za dva različita tipa igrača. Jedan je jači i viši Željko Musa a drugi je brži i agilniji jer ćemo igrati brzo i zato je Kontrec dobio prednost nad Kozinom koji je već bio u reprezentaciji. Mislim da je to i logično da imamo jednog većeg i malo sporijeg igrača a drugoga malo nižeg i bržeg”, pojasnio je izbornik Babić.

Iako se odlučio za tri vratara, izbornik još nije donio konačnu odluku tko će biti prva dva vratara: “Dvojba je bila po pitanju vratara i još nismo donijeli odluku tko će braniti. Kupili smo vrijeme da pred sam turnir odlučimo tko će biti prvi i drugi golman. Znamo da je utjecaj vratara postao stvarno velik u rukometnoj igri.”

Na popisu ozlijeđenih su i dalje Duvnjak, Stepančić, Mandalinić i Mamić.

“Mi u principu imamo problem, ali ne želim kukati. Imamo puno povrijeđenih igrača koji nisu došli i samim time je odluka bila lakša,. Kopljar ima problema s koljenom, Slišković ima mononukleozu, Marić je obnovio povredu i Ivan Čupić koji zbog obiteljskih razloga nije tu. Imamo četiri startera koji su bili u Poljskoj i sada nisu tu. To je veliki udarac za bilo koga da u godini dana izgubite četiri startera”, počeo je izbornik Babić i  nastavio: “Oni su preskočili zadnju utakmicu, povrede su se dogodile prije dva dana. Obavili su kontrole i karakter povrede je stražnja loža i udarac oko rebra i moguće je da neće igrati prvu utakmicu a što će biti dalje teško je prognozirati. Nije baš situacija optimistična. Imamo jaki udar na zdravstveno stanje igrača. Znat ćemo više za dva, tri dana. Stepančić ima problema sa stražnjom ložom, Mandalinić je dobio udarac i Marko Mamić ima problema s ložom. Za dva, tri dana ćemo znati i vidjeti treba li pozvati nekog od igrača koji je bio na pripremama. Nama se nažalost stalno događaju sportske povrede pred velika natjecanja i zbog toga smo limitirani kao momčad.”

Pred reprezentaciju uoči Francuske postavljeni su ciljevi i očekivanja: “Primarni cilj je što veća i bolja selekcija igrača za EP 2018 u Hrvatskoj a minimalni cilj je četvrtfinale koji se treba ostvariti a ostalo ćemo vidjeti u turniru”, zaključio je Babić.

Novinarima se obratio i koordinator za muški rukomet Ivano Balić koji je rezimirao učinke svih reprezentacija ali najavio neke novitete: “Službeno smo po brojevima treća reprezentacija, sve muške selekcije. Zadovoljni smo s radom u mlađim kategorijama. Seniorska reprezentacija je igrala dobro u Poljskoj i nešto lošije na Olimpijskim igrama. Igrali smo dobro neke utakmice u skupini ali u tom križanju odigrali jednu lošiju utakmicu, najlošiju možda u turniru. Sveukupno smo zadovoljni. Uvijek se može napraviti bolji rezultat ali zadovoljni smo s onim što imamo. Uvodimo neke nove stvari u mlađe kategorije. U seniorima širimo bazu za Europsko prvenstvo, imamo 4 debitanta i neke igrače rođene 1992., 1993.”

Kapetan Domagoj Duvnjak oporavlja se od zdravstvenih problema zbog kojih je propustio pripremne utakmice: “Deset dana nisam napravio pravi trening. Radio sam s prof. Krolom po posebnom programu. Vrat me bio ukočio, ide na bolje i nadam se da moji nastupi neće doći u pitanje. Ja sam odmoran ali nisam bio u 11 mjesecu na pripremama radi koljena koje me još uvijek muči. Patela na skočnom koljenu je upaljena i neće popustit do šestog mjeseca kada bude odmor. Što se tiče fizičke spremnosti ja sam odmoran. Nažalost dogodilo se ovo s vratom ali ja sam optimističan i nadam se da ću biti dobar na ovom Svjetskom prvenstvu”, rekao je Duvnjak.

Prethodni članakHorvat: “Možemo zadovoljni krenuti na put”
Sljedeći članakTočno 365 dana do Europskog prvenstva 2018. u Hrvatskoj