Održan ždrijeb EHF EURO 2018, Hrvatska protiv Švedske, Srbije i Islanda

151

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je ždrijeb skupina za Europsko prvenstvo 2018. koje će se od 12. do 28. siječnja održati u Hrvatskoj, točnije, gradovima Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu.

Ždrijeb su otvorili predsjednik Europske rukometne federacije g. Michael Wiederer i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza g. Tomislav Grahovac.

Prvo je sve okupljene u ispunjenoj velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski pozdravio predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac: „Počašćen sam i privilegiran što vas sve mogu pozdraviti u ime Hrvatskog rukometnog saveza i zaželjeti vam dobrodošlicu ovdje u Zagrebu. Hrvatska se do sada pokazala kao izvrstan domaćin brojnih rukometnih događaja i vjerujem da je to razlog zašto ste nam ponovo povjerili domaćinstvo Europskog prvenstva. Svim sudionicima ždrijeba želimo sreću sa ždrijebom i na nadolazećim utakmicama na prvenstvu. Nadamo se da ćete uživati u Hrvatskoj i ponijeti lijepe uspomene te da ćete se ugodno osjećati ovdje. Neka ovaj ždrijeb bude lijep uvod u cjelokupno prvenstvo i pozivnica za sve ljubitelje rukometa u Europi kako bi uživali u atraktivnom rukometu i odličnom događaju u siječnju. Želimo vas pozvati da napunite sve dvorane u kojima će se odigravati utakmice u siječnju i napravite fantastičnu atmosferu.“

Potom se obratio i predsjednik EHF-a Michael Wiederer: „Ovdje smo zbog Europskog prvenstva 2018. godine i ovo nije samo ukupno 25. Europsko prvenstvo za žene i muškarce, ovo nije samo 13. Europsko prvenstvo za muškarce, ovo prvi put da je EHF istoj državi dodijelio domaćinstvo i zato je veoma posebno. Počeli smo 1994. u Portugalu 12 momčadi, a 2000. se u Hrvatskoj odigralo posljednje Europsko prvenstvo s 12 momčadi u dvije dvorane. U 2018. odigrat će se posljednje Europsko prvenstvo na kojem će igrati 16 momčadi. Zašto smo ponovo ovdje u Hrvatskoj? Prije svega, posljednji EURO je bio dobro organiziran i to je razlog zašto je EHF Hrvatskoj po drugi put povjerio domaćinstvo Europskog prvenstva. Što možemo očekivati od prvenstva? Nakon teških kvalifikacija možemo očekivati dobre momčadi, možemo očekivati najbolje od najboljih. Što možete očekivati od nas? Mi ćemo, ja i igrači koji će sa mnom izvlačiti, dati sve od sebe da izvučemo zanimljive grupe kako bismo imali savršen turnir 2018.“

U izvlačenju kuglica pomogli su reprezentativci Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Norveške: Igor Vori, Gašper Marguč, Gergely Harsányi i Kristian Sæverås.

Ples kuglica odredio je sljedeće skupine:

Skupina A, Split: Hrvatska, Švedska, Srbija, Island
Skupina B, Poreč: Francuska, Bjelorusija, Norveška, Austrija
Skupina C, Zagreb: Njemačka, Makedonija, Crna Gora, Slovenija
Skupina D, Varaždin: Španjolska, Danska, Češka, Mađarska

Grupna faza europske smotre odigravat će se u Splitu, Varaždinu, Zagrebu i Poreču. Glavna faza natjecanja nastavlja se u Zagrebu u koji dolaze skupina A iz Splita i skupina B iz Poreča, dok će skupina C iz Zagreba otići u Varaždin gdje se spaja sa skupinom D. Završnica Prvenstva igra se u Zagrebu.

Hrvatska Europsko prvenstvo otvara 12. siječnja protiv Srbije. Druga utakmica na rasporedu je 14. siječnja protiv Islanda, a skupinu zaključuje 16. siječnja protiv Švedske.

Ulaznice

Ulaznice za Europsko prvenstvo u prodaji su preko sustava ulaznice.hr

Sljedeći kontingent ulaznica, uključujući ulaznice za polufinala i finala, trebale bi biti puštene u prodaju nakon utorka, 27. lipnja.

Svaki sljedeći kontingent ulaznica i dodatni sektori dvorana bit će pušteni periodično u prodaju tijekom sljedećih tjedana. Sve objave vezane uz ulaznice bit će objavljene na službenim stranicama HRS-a i EHF-a.

Otkrivena službena lopta

Službeni partner EHF-a, SELECT, predstavio je službenu loptu Prvenstva na ždrijebu. ULTIMATE lopta je najbolji proizvod tvrtke i ta se lopta koristi u velikom broju profesionalnih liga i natjecanja diljem svijeta. Za Europsko prvenstvo 2018. lopta je bila dizajnirana u bojama prvenstva i obilježjima Hrvatske.

 

Hrvatska je prva zemlja koja je po drugi put dobila domaćinstvo Europskog prvenstva. Veliki događaj za državu, ali i sve ljubitelje rukometa i sporta općenito. Dan ždrijeba u Lisinskom započeo je mini rukometnim turnirom ispred koncertne dvorane u kojem je sudjelovalo sedam ekipa: kod dječaka Dubrava, Maksimir Pastela, PPD Zagreb, Sesvete i Metalac, a kod djevojčica Lokomotiva i Sesvete.

Osim sportskog dijela svim posjetiteljima ponuđen je i brojni zabavan program među kojima se ističu nastup poznatog pijanista Maksima Mrvice, koncert Nine Badrić i plesna točka koreografkinje Larise Lipovac.

Europsko prvenstvo je događaj od iznimnog značaja, a to su prepoznale i brojne poznate osobe iz političkog i javnog života koje su prisustvovale izvlačenju skupina.

Predstavljen je i službeni slogan Prvenstva – Hypnotic game!

Prethodni članakHrvatski seniori u četvrtfinalu Europskog prvenstva
Sljedeći članakOdržana 10. Sjednica Upravnog odbora HRS-a