Hrvatski kadeti otputovali na Svjetsko prvenstvo u Gruziju

153

Hrvatski kadeti otputovali su na Svjetsko prvenstvo koje se od 8. do 20. kolovoza održava u Gruziji. Nakon tri godine rada na jedinstvenom sustavu i potrazi za 18 igrača koji će nositi hrvatske boje na prvom velikom natjecanju, Hrvatska je zaigrala na Europskom prvenstvu 2016. pred domaćim navijačima. Odlična igra i zajedništvo doveli su generaciju 1998. do finala, a u velikoj borbi protiv Francuza na kraju se okitila srebrom. Godinu dana kasnije, uz male promjene u reprezentaciji, Hrvatska se okreće drugom velikom natjecanju – Svjetskom prvenstvu. Iza hrvatskih kadeta su tri faze priprema,a cijeli stručni stožer naporno je radio s momcima kako bi se što bolje pripremili za svjetsku smotru.

Izbornik Luka Panza osvrnuo se na pripreme koje su iza reprezentacije, a koje su odrađivali u Zagrebu i Ivanić-Gradu te u francuskom gradu Saint-Malo: ”Generalno sam zadovoljan pripremama i pripremnim utakmicama. Zadovoljan sam energijom koju smo imali tijekom svih treninga. Stalno smo se suočavali sa sitnim ozljedama i netko je bio van stroja, ali možda je to danak naporne sezone jer je većina igrača prvi put u pravim seniorskim vodama. No, unatoč tome smo uspjeli po planu i programu izvući maksimum iz priprema. Tjelesno smo dobro pripremljeni, a tehničko-taktički posloženi kako treba. Vjerujemo da ćemo biti dobri u Gruziji.”

U sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo odigrano je sedam utakmica. U prvom dijelu protiv Španjolske upisana su dva slavlja (27:24, 28:27), a nakon toga uslijedio je put u Francusku i tri susreta protiv domaćina. Prva dva pripala su Francuzima (34:29, 34:32), dok je u posljednjem srazu slavila Hrvatska 33:30. Završetak priprema donio je nove dvije utakmice, a kadeti su uvjerljivo slavili protiv Srbije 32:19 i 30:24.

”Pripremne utakmice su ove godine bile dobre. Imali smo sedam utakmica protiv jakih protivnika. U prvoj fazi igrali smo protiv Španjolaca koji igraju dominantnu i agresivnu obranu. To nam je dobro došlo jer nam je bilo bitno za adaptaciju na cjelokupni trenažni proces na pripremama i zbog toga što  takvu obranu očekujemo na Svjetskom prvenstvu kod mnogih protivnika. U tim utakmicama smo dobro odgovorili i energetski bili na visokom nivou. Zatim smo u drugoj fazi otišli u Francusku gdje smo odigrali tri susreta protiv domaćina. U prvoj utakmici bili smo nezadovoljni prvim poluvremenom, a zadovoljni drugim, dok u drugom susretu je bilo obrnuto. U posljednjem trećem srazu smo bili konkretni i korektni. Imali smo samo jedan pad pred kraj prvog dijela. Ali, nismo išli u Francusku samo odigrati utakmice. U tih šest dana odradili smo pet jakih treninga i podizali svoje tjelesne kapacitete. U posljednjoj fazi protiv Srbije vidjeli smo da smo dobro pripremljeni te smo unatoč smanjenoj rotaciji bili na nivou koji želimo”, osvrnuo se Panza na pripremne susrete.

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu smještena u skupinu C zajedno s Portugalom, Korejom, Poljskom, Brazilom i Argentinom iako je Poljska ušla u zadnji tren nakon što je Venezuela odustala od natjecanja. Hoće li to promijeniti planove hrvatske reprezentacije i što je cilj otkrio je izbornik: ”Ulazak Poljske na Svjetsko prvenstvo umjesto Venezuele je malo promijenilo naše planove, ali mi idemo utakmicu po utakmicu. Najviše smo se pripremali za Portugal s kojim otvaramo. Nakon toga je dan pauze pa slijede Koreja i Poljska. Tu je trebala biti Venezuela protiv koje smo imali plan opteretiti igrače koji su imali manju minutažu u prve dvije utakmice te zbog regeneracije igrača, ali u konačnici to neće puno toga promijeniti. Mi znamo koji je naš cilj na Svjetskom prvenstvu. Naš cilj je da u svakoj utakmici probijamo svoje kapacitete i izađemo iz susreta bolji nego što smo ušli. Mislim da će u smislu napretka reprezentacije dobro doći ta Poljska koja nas je na turniru u Bugojnu pobijedila. Imamo energetski dosta zahtjevnu grupu, ali smo pripremljeni na to. Želimo biti ti koji diktiraju tempo.”

Reprezentacija:

Ivan Panjan – RK PPD Zagreb – vratar

Vladimir Gošić – RK PPD Zagreb – vratar

Leon Strbad – RK PPD Zagreb – lijevo krilo

Tomislav Špruk – HRK Karlovac – lijevo krilo

Filip Turčić – RK PPD Zagreb – desno krilo

Dario Raguž – RK Izviđač Ljubuški – desno krilo

Nikola Grahovac – RK Dubrava – kružni napadač

Danijel Papić – RK Balić-Metličić – kružni napadač

Marko Račić – RK PPD Zagreb – kružni napadač

Halil Jaganjac – HC PSG – lijevi vanjski

Daniel Vusić – RK PPD Zagreb – lijevi vanjski

Ivan Koncul – RK Ribola Kaštela – lijevi vanjski

Tin Lučin – RK Zamet – srednji vanjski

Vito Bahtijarević – RK PPD Zagreb – srednji vanjski

Filip Vistorop – RK Zrinski Mostar – desni vanjski

Ivan Martinović – HC Fivers – desni vanjski

Stručno vodstvo: izbornik Luka Panza, trener Hrvoje Privšek, trener vratara Ivan Pavlaković, fizioterapeut Karlo Šporer, liječnik Boris Peršić, tehniko Stipe Smojver i tehnički direktor muških nacionalnih selekcija  Ivica Udovičić.

Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Gruziji 2017:

Utorak, 08.08.2017. u 08:00 sati: Hrvatska – Portugal

Četvrtak, 10.08.2017. u 16:00 sati: Hrvatska – Koreja

Petak, 11.08.2017. u 14:00 sati: Hrvatska – Poljska

Nedjelja, 13.08.2017. u 16:00 sati: Hrvatska – Brazil

Ponedjeljak, 14.08.2017. u 18:00 sati: Hrvatska – Argentina

Prethodni članakJuniorke pobijedile Portugal i osvojile 13. mjesto
Sljedeći članakKadeti remizirali s Portugalom na otvaranju Svjetskog prvenstva u Gruziji