Hrvatske kadetkinje otputovale na Europsko prvenstvo u Slovačku

220

Hrvatske kadetkinje otputovale su na Europsko prvenstvo koje će se od 10. do 20. kolovoza održati u slovačkom gradu Michalovce. Rukometašicama rođenima 2000. godine i mlađe ovo je prvo veliko natjecanje te će pod vodstvom izbornika Gorana Bobića u svom premijernom nastupu na europskoj smotri  pokušati ostvariti što bolji plasman.

Ova reprezentacija na okupu je godinu dana i kroz nekoliko pripremnih ciklusa mlade rukometašice su se postepeno uigravale ne bi li bile spremne za svoje prvo veliko natjecanje.

Izbornik Goran Bobić osvrnuo se na cjelokupan pripremni proces koji su prošle njegove igračice kroz posljednjih godinu dana: “Cjelokupnim procesom priprema sam više nego zadovoljan. Imali smo problema kao što i svaki takav pripremni period ima, ali oni su jednostavno sporedna stvar. Prisutni su, ali se njima ne treba opterećivati. Ono što smo mi mogli i ono što su djevojke odradile mislim da je i više nego zadovoljavajuće i mislim da s te strane možemo biti sigurni da smo pripremili mnogo toga da bi mogli tamo na prvenstvu dostojno prezentirati naš rukomet, naše klubove i savez, nas same i našu zemlju.”

U sklopu priprema, počevši od siječnja 2017. godine hrvatska ženska kadetska reprezentacija odigrala je ukupno osam prijateljskim utakmica. Prvo je snage u dvije utakmice odmjerila sa susjednom Slovenijom, zatim četiri puta s Njemačkom, dok su posljednje pripremne susrete odigrale protiv Slovačke koja je i domaćin prvenstva.

“Rezultat nije bio u prvom planu s obzirom na to da smo tek otprilike godinu dana zajedno. Priču je u principu započela izbornica Snježana Petika koja je zbog drugog angažmana morala odstupiti. Ja sam kao izbornik s djevojkama tek mjesec dana. U principu, svi segmenti u igri uvijek mogu biti bolji.  Što se tiče same igre, naglasak nam je dosta na obrani; obrambenim zadacima i obrambenim kretnjama. Na tu obranu pokušavamo nadograditi što je moguće bržu tranziciju kad dođemo u posjed lopte i da postignemo što je više moguće lakih golova. Na to sve u pozicionoj igri u napadu pokušavamo dogovoriti neke stvari, neke polaze iz kojih svaka djevojka donosi određeno rješenje i odluke koje se temelje na treningu i određenim vještinama koje one imaju, ali i na promišljanjima igre”, pojasnio je izbornik Bobić.

Hrvatska je na Europskom prvenstvu smještena u skupinu B gdje će igrati protiv Mađarske, Danske i Crne Gore. “Kada bismo uzeli samo seniorske reprezentacije i juniorski kadar te selekcije koje su prije dolazile iz dotičnih zemalja onda bi grupa bila svemirski teška. Pogledali smo već neke utakmice i imamo neke informacije o njima i zasigurno je skupina vrlo zahtjevna. Svaka je utakmica jedan pravi meč i dvoboj za pobjedu. Kako njima tako i nama. Mi zaista ne znamo puno o njima. Reklo bi se da ne možemo proći ni grupu, ali onda je bolje da ni ne idemo. Postavit ćemo se ponizno i skromno s velikim respektom, ali isto tako vrlo ambiciozno sa željom da pobijedimo, da se dokažemo i pokažemo i da sva ovo što smo radili te što su djevojke naučile kroz rad u svojim klubovima i s trenerima tamo prezentiramo. Nadam se i očekujem da možemo i vjerujem da možemo. Na prvu ruku se Mađarska čini kao najteži protivnik. Skupina zanimljivih djevojaka selekcioniranih po motoričkom planu, fizički su vrlo moćne. Danska i Crna Gora isto tu negdje, međutim to su sve utakmice u pripremnom periodu gdje se puno isprobava. Mađarska je u konačnici osvojila i EYOF. Nema tamo lakog protivnika, oni će svi zahtijevati od nas maksimum znanja i vještine. Moramo vjerovati u sebe, to nisu svemirci i nisu svemirske ekipe. To su djeca kao i naša. Nema alibija niti za nas niti za njih. 60 minuta se igra i tko bude bolji tad je bio bolji tada.”

Budući da je ovo prvo veliko natjecanje izbornik Bobić rekao je nešto i o očekivanjima od ovog Europskog prvenstva: “Mi svi sanjamo uspjeh tamo. Osobno bih volio da se vratimo kući s medaljom. Mislim da bi nam to značilo puno, djevojkama prije svega, ali i cjelokupnoj struci u ženskom rukometu i ženskom rukometu u cjelini jer je očito da nam nedostaje rezultata. Taj dio su snovi, ambicije i pritajene želje. Realnost možda i nije takva s obzirom na to da ne poznajemo ostale zemlje, ali određene spoznaje imamo. Što se tiče djevojaka i nas samih naš san je medalja i iznad te medalje da dostojno prezentiramo zemlju. Da budemo pravi odgovorni ljudi i sportaši. Ako bi nas tamo netko želio pobijediti kroz 60 minuta morat će dati preko 200 posto.”

Reprezentacija: 

1.Katarina Borac – RK Podravka – vratarka
2. Patricija Hren – ŽRK Ivanić – vratarka
3. Sara Bagavac – RK Zelina – vratarka
4. Klara Petričević – RK Podravka – lijevo krilo
5. Ema Vučić – ŽRK Dubrava – lijevo krilo
6. Tena Petika – RK Podravka – lijeva vanjska
7. Ema Guskić – ŽRK Osijek – lijeva vanjska
8. Tina Barišić – ŽRK Ivanić – lijeva vanjska
9. Ana Malec – ŽRK Ivanić – srednja vanjska
10. Petra Jeršek – ŽRK Osijek – srednja vanjska
11. Lea Franušić – RK Podravka – desna vanjska
12. Mia Bošnjak – RK Sesvete – desna vanjska
13. Barbara Gillinger – ŽRK Osijek – desno krilo
14. Lara Miholić – RK Lokomotiva – desno krilo
15. Elena Popović – RK Podravka – pivot
16. Nikolina Laco – ŽRK Sinj – pivot

Stručno vodstvo: izbornik Goran Bobić, trenerica Renata Hodak, kondicijska trenerica i tehniko Sandra Novak, trener vratara Siniša Benko i fizioterapeutica Marina Tančak.

 

Hrvatska na Europskom prvenstvu 2017. u Slovačkoj:

Četvrtak, 10.08.2017. u 17:30 sati: Hrvatska – Danska

Petak, 11.08.2017. u 19:30 sati: Hrvatska – Mađarska

Nedjelja, 13.08.2017. u 19:30 sati: Hrvatska – Crna Gora

Prethodni članakKadeti remizirali s Portugalom na otvaranju Svjetskog prvenstva u Gruziji
Sljedeći članakKadeti poraženi od Koreje