Červar: ”Utakmicama protiv Slovenije vidjet ćemo mogu li igrači ispuniti postavljene zahtjeve”

62

Održana je konferencija za medije Hrvatskog rukometnog saveza i hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije na kojoj je izbornik Lino Červar najavio pripreme koje su na rasporedu od 22. do 29. listopada 2017. Hrvatsku u sklopu reprezentativnog tjedna očekuju i dvije prijateljske utakmice protiv Slovenije. Prva je 26. listopada u 18 sati u Ljubljani, dok će uzvrat biti u zagrebačkoj Areni 28. listopada u 20:15 sati.

Izbornik Lino Červar kratko je prokomentirao popis igrača koji je objavio prošli tjedan: ”Nakon dosta godina opet sam ovdje, pred jedno veliko natjecanje. Kako kažu novinari, a mislim da je to istina, bit će to možda najteže Europsko prvenstvo i osam reprezentacija može računati na titulu prvaka Europe. Zato treba odrediti reprezentaciju i igrače, odnosno  trebamo izabrati one igrače koji se mogu nositi s takvim natjecateljskim pritiskom i s ambicijama. Ovaj popis s 21 imenom su igrači koji su u ovom trenutku u uskom krugu reprezentativaca, ali selekcija nikada nije zatvoreni krug i uvijek može doći do promjena.”

Potom je Červar najavio utakmice protiv Slovenije te istaknuo kako će one pokazati koliko spremni su reprezentativci: ”Dvije utakmice sa Slovenijom mogu biti indikator stanja. Te dvije utakmice za mene su iznimno važne da vidim do koje se to mjere igrači mogu potruditi da ispune moje, odnosno zajedničke zahtjeve. Bit će to test toga kakvu poruku igrači šalju meni kao izborniku i na što su spremni da ostvare svoje ciljeve. Naš je cilj da se borimo za visoki plasman i medalju, a to ne može svaki igrač. Za ostvariti takav veliki rezultat trebamo igrače koji se znaju nositi s pritiskom, oni koji su spremni odreći se svoje udobnosti i užitaka u korist svima. Moramo napraviti pravi tim i u tom smjeru ću od samog početka pokušati sa svojim suradnicima napraviti taktiku”

”U sportu ne pobjeđuje možda potencijalno najjača momčad, već momčad koja igra kao tim. Mi moramo u Splitu i Zagrebu igrati kao tim, ali naravno, do Zagreba treba doći. Kada se radi o taktici, predlažem da idemo korak po korak. Imamo osam stepenica koje treba prijeći. Moramo razmišljati o prvom protivniku, reprezentaciji Srbije, zatim Islandu i Švedskoj. Što se tiče popisa može se dogoditi da upadne još koje ime. Znate da ovisi o povredama i o drugim kriterijima. Nisam za to da se obećava ne znam što, bez sagledavanja realne situacije. U 15 dana moram složiti i stvoriti tim. Učili su nas da su pojedinci sve, ali to nije tako. Tim je najjači igrač. Podršku treba zaslužiti disciplinom, zalaganjem. Ustrajat ću na kompetentnosti i da ekipa zrači optimizmom i posvećenosti prema nacionalnom dresu. Ono što nas na ovom prvenstvu mora krasiti je pozitivni pristup”, zaključio je Červar ponovno naglašavajući kako ja zajedništvo najbitniji dio.

Na pitanje oko izostanka nekih imena Červar je bio jasan te istaknuo kako vjeruje da će ova reprezentacija imati veliku podršku s tribina za vrijeme Europskog prvenstva: ” Ne trebamo puno govoriti o Suliću. On je igrač koji je iznimno zaslužan za naše prijašnje rezultate. Bio je dio reprezentacije koju sam nazvao ‘dream team’ 21. stoljeća. Vidjeli ste da smo pozvali četiri kružna napadač, pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Bitno je ponoviti da uvijek ima šanse, krug nije zatvoren. Bitna je poruka koju će reprezentacija poslati i tu leži odgovornost s kojem se treba znati nositi. Nije dovoljno samo nastupati za nacionalni dres. Hrvatska nije samo grb, barjak i himna, već ukupnost svih građana, i to vrlo posebnih i različitih i to je naša kvaliteta. Bez zajedništva nema ni sreće ni budućnosti, kako u društvu, tako u sportu. Prema tome, inzistiram na razvoju osjećaja pojedinca prema timu i tima prema pojedincu. Tim će izbaciti vrhunskog igrača. Nekoliko njih osvojili su europsku klupsku krunu, ali ne ponašaju se kao zvijezde. Skromnost pobjednika uvijek mi je imponirala i volio bih da se tako ponašaju. Vjerujem da ćemo i zbog toga imati nevjerojatnu podršku od navijača i vjerujem da možemo opravdati i podršku i povjerenje.”

Izbornik hrvatske muške seniorske rukometne reprezentacije, g. Lino Červar, pozivao je sljedeće igrače:

 1. Ivan Stevanović – Kadetten Schaffhausen
 2. Ivan Pešić – Meshkov Brest
 3. Mirko Alilović – Telekom Veszprem Handball
 4. Zlatko Horvat – PPD Zagreb
 5. Ivan Čupić – Vardar
 6. Manuel Štrlek – PGE Vive Kielce
 7. Lovro Mihić – Orlen Wisla Plock
 8. Marino Marić – MT Melsungen
 9. Željko Musa – SC Magdeburg
 10. Krešimir Kozina – Frisch Auf Göppingen
 11. Igor Vori – PPD Zagreb
 12. Jakov Gojun – Füchse Berlin
 13. Marko Mamić – PGE Vive Kielce
 14. Stipe Mandalinić – PPD Zagreb
 15. Domagoj Duvnjak – THW Kiel
 16. Igor Karačić – Vardar
 17. Luka Cindrić – Vardar
 18. Marko Kopljar – Füchse Berlin
 19. Luka Stepančić – Paris-Saint Germain
 20. Luka Šebetić – Tremblay En France Handball
 21. Halil Jaganjac – Metalurg

Hrvatska rukometna reprezentacija okuplja se 22. listopada u 17 sati ispred hotela Panorama u Zagrebu.

 

Ulaznice za utakmicu Hrvatske i Slovenije kreću u prodaju danas i dostupne su preko sustava ulaznice.hr.

 

Prethodni članakTele2 i Hrvatska Lutrija nacionalni partneri EHF EURO 2018
Sljedeći članakPodravka uvjerljiva na gostovanju kod Trešnjevke