Tornjak saznao sjajne vijesti iz kinološkog svijeta

169

65 dana do početka Europskog prvenstva u Hrvatskoj, naša maskota Tor saznao je sjajne vijesti iz svog kinološkog svijeta.

Na Generalnoj skupštini FCI-a u Leipzigu, nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, bosansko-hercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak konačno je međunarodno priznat kao pasmina.

Naš Tor želi čestitati svim vlasnicima i uzgajivačima tornjaka te zahvaliti brojnim generacijama kinologa koji su pred više od 45 godina krenuli u borbu protiv izumiranja ove prekrasne pasmine kroz kontrolirani uzgoj čistokrvnih pasa.

Postojanje psa tornjaka zabilježeno je još u 11. stoljeću, a svrha mu je bila zaštita stada od pljačkaša, ali i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi od riječi tor, ograđenog prostora za ovce. Stabilnog je raspoloženja, ljubazan, odvažan, poslušan, inteligentan, pun dostojanstva i samopouzdanja. Oštar u čuvanju imovine koja mu je povjerena, ne da se podmititi i nepovjerljiv je prema strancima. Privržen je svojem gospodaru i u njegovoj nazočnosti vrlo miran. Vrlo srdačan prema osobama koje žive u njegovoj neposrednoj blizini.

Tornjak svojim četvernonožnim prijateljima želi puno sreće i uspjeha na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava u Leipzigu. Tornjaci će se izlagati u nedjelju, 12. studenog., a s obzirom na to da je izložba od naših krajeva udaljena 1.000 kilometara prijavljeni broj tornjaka (34) je respektabilan. Najviše sreće i uspjeha želi jednoj ženki i jednom mužjaku koji će biti zauvijek upisani u hrvatsku kinološku povijest kao prvi psi koji su osvojili CACIB kandidaturu.