U prvoj povijesnoj utakmici u invalidskim kolicima Hrvatska slavila nad Italijom s 14 pogodaka prednosti

279

U Kutiji šibica odigrana je prva povijesna rukometna utakmica u kolicima, a Hrvatska je pobijedila reprezentaciju Italije rezultatom 21:7 (12:3).

Utakmica je odigrana pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji Zagrebačkog rukometnog saveza u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom.

“Zadovoljna sam rezultatom i veseli me da je u ovoj prvoj povijesnoj utakmici hrvatska momčad tako dobra i očekujem da će ovaj sport postati jedan od važnijih sportova što do sada nije bio. Od sada je i rukomet u kolicima sport kojem ćemo se diviti i vjerujem da će nas činiti ponosnima i da će Hrvatsku predstavljati i van granica Hrvatske te da ćemo svi biti zadovoljni kao ja večeras”,  istaknula je Ljubica Lukačić,  izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Sabora.

Svojim je prisustvom ovu povijesnu utakmicu podržao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić: “Današnjom utakmicom želi se pokrenuti aktivniji i prikladniji proces uključivanja osoba s invaliditetom u sport i rukomet. Smatramo kako će ovaj sportski događaj pružiti dodatnu potporu klubovima, kao i drugim sportovima da organiziraju slične sportske akcije naglašavajući posebnosti, a ne različitosti.”

Upravo je to –  ISTAKNUTI POSEBNOSTI, A NE RAZLIČITOSTI bio moto organizatora Zagrebačkog rukometnog saveza koji je istaknuo da je ovo izvrstan primjer da se još jednom dokaže da sport i rukomet nisu ograničeni na dob, spol ili tjelesno stanje osobe već je rukomet sport za sve i bez granica.

“Sve se odigralo na najbolji mogući način, i organizacijski i rezultatom. Svi smo puni dojmova i ponosni što je na najbolji mogući način prošla prva povijesna utakmica rukometa u kolicima.Vjerujem da će to biti poticaj za mnoge naše sportske klubove da otvore sekcije unutar svojih klubova za osobe s invaliditetom kako bi doprinijeli upravo onome što smo rekli kako sportom trebamo poticati posebnosti, a ne različitosti”, izjavio je glavni tajnik ZRS-a  Kazimir Ilijaš.

  

 
Sjajnu je selekciju Hrvatske okupio Dino Sokolović, naš proslavljeni hrvatski paraolimpijac, koji je nakon teške nesreće u lipnju 2003. u kojoj je izgubio majku, dva brata i strinu te obje noge upravo u sportu pronašao snagu za svjetliju budućnost te je danas inspiracija svima:“Predložio sam da se pozove  jedna dobra reprezentacija kao Italija koja već igra rukomet da i mi iz prve ruke vidimo kako igramo jer smo se tek okupili. Nisam znao da će ovakav biti rezultat, da ćemo mi biti ovoliko dobri. Nisam se uopće nadao tome. Pokazali smo da rukomet leži svima, ne samo zdravima, gluhim i na pijesku, već i nama u kolicima. Nadam se da je ovo tek početak. Dečki su mi već rekli kako će osnovati rukometni klub u kolicima u Zadru i Slavonskom Brodu, a mi ćemo to isto napraviti ovdje u Zagrebu. Ta se priča treba pokrenuti. Da nešto i osvojimo i pokažemo se i u svijetu.”

 

Podršku dečkima na terenu dao je i Lino Červar, izbornik rukometne reprezentacije: “Rukomet je toliko lijep sport da nema tko ga ne igra. Oduševljen sam ovom akcijom. Igrala je Italija gdje sam ja bio izbornik. Jako mi se to sviđa, taj entuzijazam koji su pokazali naši i to je nama isto poruka da se mi trudimo, da budemo još bolji jer ako oni s poteškoćama mogu to tako dobro odigrati, onda nema razloga da mi jednako tako dobro ne igramo. Pozdravljam sve one koji su pomogli pri organizaciji, koji su sebe utkali u sve to. Sport za sve.”

Potporu hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji u invalidskim kolicima dao je i Tor, maskota nadolazećeg Europskog prvenstva u Hrvatskoj. Tornjak je zabavljao sve okupljene, ali i spremno pomagao reprezentativcima. Uz reprezentaciju je naučio i nova pravila i još jednom sve pozvao da na Euru navijaju za Hrvatsku te uživaju u #HyonoticGame.

HRVATSKA – ITALIJA 21:7 (12:3)

HRVATSKA: Dino Kolega 16 obrana; Zdenko Matić, Josip Babić, Igor Ograjšek 2, Damjan Lisska 2, Šimo Šimić, Luka Bastelić, Ademir Demirović 5, Ivica Vujica 3, Ante Štimac 7,Dino Sokolović 2, Ivica Kaurinović, Domagoj Cvitković, Bernardin Trnka, Stjepan Pavlović
Izbornik: Dino Sokolović

ITALIJA: Filippo Catarinucci 13 obrana; Mario Pagliuca 2 obrane; Marco Torreigiani, Marcello Alcini 3, Salvatrice Perolini 1, Valerio Graziano Zedda, Fabrizio Galli, Grazia Maria Boccadamo, Federico Rosi, Gianfranco Puntato, Salvatore Marotta, Massimo Cagiola, Antonio Acciarino 3, Maria Donnarumma
Izbornik: Marco Contini.

U ovoj prvoj povijesnoj utakmici pravdu su dijelili Igor Hunjadi i Marijo Zečević već poznati hrvatski sudački par, dok je nadzornik bio Davor Tor.

Utakmica se igrala 2×20 minuta. Gol za rukomet u invalidskim kolicima je širok tri metra, a visok 1,60 m. Na terenu je pet igrača plus golman, a pravila su vrlo slična kao i u rukometu.

 

Prethodni članakDubrava i Spačva remizirali u zaostaloj utakmici devetog kola Premijer lige
Sljedeći članakNexe u skupini C EHF kupa protiv Frisch Auf Göppingena, Riihimäki Cocksa i Kopera