Kadeti na Europskom prvenstvu u skupini sa Srbijom, Portugalom i Izraelom

269

Hrvatska će po drugi put biti domaćin Europskog kadetskog prvenstva u razdoblju od samo dvije godine. Nakon što su 2016. godine Zagreb i Koprivnica ugostili najbolje europske kadete (generaciju 1998.), u ljeto 2018., točnije od 9. do 19. kolovoza, u Varaždin i Koprivnicu stižu rukometaši rođeni 2000. godine. Europska rukometna federacija još je jednom pokazala kakvo povjerenje ima u HRS i organizaciju natjecanja, a Europsko kadetsko prvenstvo stiže samo sedam mjeseci nakon Europskog prvenstva koje je zbližilo cijelu Hrvatsku i još jednom pokazalo da Hrvatska voli i diše rukomet.

Hrvatska kadetska reprezentacija predvođena izbornikom Borisom Lisicom saznala je protivnike na prvom velikom natjecanju nakon što je uvod u natjecateljski dio imala u ljeto 2017. na Olimpijskom festivalu europske mladeži s kojeg se vratila s brončanom medaljom.

Na Europskom kadetskom prvenstvu nastupit će 16 momčadi: Hrvatska, Francuska, Njemačka, Slovenija, Danska, Španjolska, Island, Srbija, Švedska, Portugal, Rusija, Norveška, Poljska, Mađarska, Izrael i Rumunjska.

Ždrijeb je počeo uvodnom riječi predsjednika HRS-a Tomislava Grahovca: ”U ime HRS-a želim Vas još jednom pozdraviti i zaželjeti dobrodošlicu. Puno puta smo bili organizatori velikih prvenstava za sve uzraste. Nadamo se da će Europsko kadetsko prvenstvo, kao i ovo seniorsko Europsko prvenstvo, biti na visokoj razini.”

U ždrijebu su pomogli izbornik hrvatske kadetske reprezentacije Boris Lisica, kadetski reprezentativac Ante Ivanković, reprezentativac Halil Jaganjac koji je prije dvije godine nastupio na Europskom kadetskom prvenstvu te glavni tajnik HRS-a Damir Poljak.

Ples kuglica na ždrijebu u Areni Zagreb Hrvatsku je smjestio u skupinu A zajedno sa Srbijom, Portugalom i Izraelom, s tim da je Hrvatska kao domaćin mogla birati skupinu.

Grupa A: Hrvatska, Srbija, Portugal, Izrael

Grupa B: Francuska, Danska, Norveška, Rumunjska

Grupa C: Njemačka,  Španjolska, Rusija, Mađarska

Grupa D: Slovenija, Island, Švedska, Poljska

Izbornik Lisica nakon ždrijeba je izjavio: ”Izabrali smo grupu A zbog trenutnog znanja kojeg imamo o reprezentacijama. Ovo je prvo natjecanje za ovu generaciju, ali iz iskustva kojeg smo do sada skupili na turnirima znamo snagu Danske, Francuske, Španjolske i Slovenije. Ciljali smo da ih izbjegnemo u grupi jer dvije momčadi idu dalje. Pokušali smo pronaći svoj put jer se križamo onda s teškom grupom B. Imamo nepoznanicu Portugal, dok o Izraelu imamo neke informacije.”

Prethodni članakVori: “Nismo uspjeli u svom cilju”
Sljedeći članakNavijači biraju osam najboljih na EHF EURO