Vori: “Nismo uspjeli u svom cilju”

67

Hrvatska reprezentacija nije se uspjela plasirati u polufinale Europskog prvenstva nakon što je u posljednjem kolu skupine I u drugoj fazi natjecanja poražena je od Francuske s 27:30 (13:19). U ovom susretu Hrvatskoj je za plasman trebala pobjeda ili remi, no iako su bili blizu hrvatski rukometaši na kraju nisu uspjeli. Dan nakon poraza od Francuske u hrvatskoj reprezentaciji još uvijek razmišljaju o svemu. Izbornik Lino Červar rekao je kako nisu dobro ušli u utakmicu i da nisu stigli do zacrtanog cilja, no da unatoč svemu je Hrvatska imala fenomenalnu podršku navijača od prvog okupljanja momčadi.

Na konferenciji za medije izbornik Lino Červar istaknuo je dvije stvari: prvo rezime Prvenstva, a zatim podijelio svoje razmišljanje o budućnosti rukometa.

”Prvo što bih htio reći da kada smo se okupili i kada smo saznali ždrijeb rekli smo da je naša želja i naš cilj bio borba za medalju. Nakon toga smo razgovarali da je to sve moguće ako i sve bude u redu s Duvnjakom. Dogodile se njegova ozljeda, a ono što smo odmah zauzeli stav je da smo pokušali sa svim svojim snagama nastaviti ići prema cilju i bez kapetana koji je naš najbolji igrač. Mogu vam reći odmah da okolnosti u kojima smo igrali, Zagreb i Split, ozračje koje nas je pratilo i potpora, da bi svaki sportaš htio igrati u takvom ambijentu. Bilo je fenomenalno navijanje. Prve dvije utakmice su na nas ostavile jako dobar utisak. Igrali smo atraktivno i kolektivno. Utakmicu protiv Švedske nismo odigrali, i uvijek razmišljam jesam li mogao nešto promijeniti. Zaista smo htjeli u Zagreb ići s četiri boda. Nije bilo lako odigrati utakmicu protiv Bjelorusije kada smo se vratili u Zagreb s porazom. Kasnije smo nadigrali Norvešku i to nam je diglo samopouzdanje. Zadnja utakmica protiv Francuske nije bila dobra. Ušli smo preemotivno u susret. Htjeli smo brzopleto u napadu sve riješiti, ali nije išlo. Zahvaljujem se svim u HRS-u, logistici, svima u stožeru i medijima koji su dali vjetar u leđa i potporu reprezentaciji”, napravio je svojevrsni pregled Prvenstva u Hrvatskoj.

Za kraj je izbornik Červar podijelio svoje razmišljanje i viziju hrvatskog rukometa te istaknuo na čemu se mora raditi i čemu se mora težiti: ”Moramo napraviti promjene za daljnje natjecanje. Moramo odrediti strategiju razvoja do Tokija i nakon toga. Trebamo imati strategiju i znati jasne ideje rukometa. Obavezno moramo razmišljati o klubovima i nositeljima kvalitete u Hrvatskoj (Zagreb, Nexe i drugi potencijalni klubovi). Mlade i kvalitetne igrače trebamo razvijati i izgrađivati svakodnevno u najboljim klubovima. Moramo imati uporište u našim igračima. Moramo im omogućiti razvoj i ne rasprodavati ih van te im omogućiti usavršavanje. Raditi na kampovima, regionalnim okupljanjima i brojnim međunarodnim utakmicama. Mora se iskoristiti sav trenerski i igrački potencijal u Hrvatskoj. Trebamo izbornika koji ima viziju i koji ne sjedi na dvije stolice te koji je potpuno posvećen samo tom poslu. To je moje viđenje kako bi trebali ići dalje.”

Kapetan Igor Vori nije lako pronalazio riječi, ali unatoč svemu ističe kako je ponosan na suigrače i sav rad od prvog dana priprema: ”Teško je i mislim da svi mi ovdje koji smo bili dio ovog projekta ćemo još dugo razmišljati o svemu. Ono što želim reći, i to sam rekao jučer u svlačionici, je to da sam ponosan od srca na sve svoje suigrače. Krasio nas je predani rad i entuzijazam. Počevši od igrača koji su došli 18. prosinca pa sve do igrača koji su odmah nakon utakmica u Njemačkoj došli. Nismo uspjeli u svom cilju. Ono što ja mislim da je pozitivno je da imamo mladih igrača koji su se pokazali na ovom Europskom prvenstvu i da hrvatski rukomet ima budućnosti. Samo treba raditi. Jučer sam zahvalio svima i mislim da nakon 15 godina je vrijeme da mladi igrači preuzmu stvar u svoje ruke. Ja ću uvijek biti tu da pomognem na bilo koji način.”

”Ponosan sam na našu cijelu momčad, sve nas koji smo bili i radili na ovom Europskom prvenstvu. Znamo da smo dali sve od sebe, ali nažalost nismo uspjeli ući u polufinale koje smo tako htjeli. Jedan loš dan protiv Švedske nas je koštao našeg cilja. Pokazali smo karakter protiv Francuske u drugom poluvremenu. Nažalost, primali smo prelake golove u prvom dijelu utakmice protiv Francuske. Nema se tu što više reći’,’ kratak je bio Luka Cindrić.

Prethodni članakČervar: ”Pogreške u prvom poluvremenu su nas koštale polufinala”
Sljedeći članakKadeti na Europskom prvenstvu u skupini sa Srbijom, Portugalom i Izraelom