Održana interaktivna tribina “Budi pravi navijač”

91

Središnji državni ured za šport je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova te uz podršku Hrvatskog rukometnog saveza i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, u ponedjeljak, 5. veljače organiziralo je Interaktivnu tribinu pod nazivom “Budi pravi navijač”.

Tribina je  održana s ciljem promocije pozitivnog i “fair” navijanja, zdravih stilova života kroz šport te sprječavanja govora mržnje na športskim natjecanjima.

Iz Središnjeg državnog ureda za šport na interaktivnoj tribini održanoj na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nazočila je državna tajnica Janica Kostelić.

Uz državnu tajnicu u Središnjem državnom uredu za šport Janicu Kostelić u „Panel blic diskusiji“ na temu „ Navijaj /Toleriraj/Ne diskriminiraj“ sudjelovala je prodekanica Akademije dramske umjetnosti Tatjanu Aćimović, direktor marketinga u Hrvatskom rukometnom savezu Silvio Njirić, proslavljeni hrvatski rukometni reprezentativac Igor Vori te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Sudionici su se u panel diskusiji osvrnuli na važnost izgradnje kulture navijanja koja promiče nenasilje, toleranciju i nediskriminaciju na športskim natjecanjima, a upravo „fair play“ kultura navijanja obilježila je ovogodišnje Europsko rukometno prvenstvo koje se održavalo u Republici Hrvatskoj.

„Zaista možemo biti ponosni na ukupnu sigurnost tijekom održavanja Europskog rukometnog prvenstva. Hrvatska policija se mjesecima pripremala za ovo prvenstvo. Sa Središnjim državnim uredom za šport, Hrvatskim rukometnim savezom, igračima, sigurnosnim službama i drugim policijama obavili smo niz pripremnih aktivnosti i sastanaka vezanih za sigurnost. Na prvenstvu je bilo i nekoliko policajaca iz drugih država. Dakle, razmjenjivali smo operativne podatke putem međunarodne policijske suradnje“, kazao je Nikola Milina i dodao kako je ovo prvenstvo proteklo na najvišoj sigurnosnoj razini i kako su u tijeku pripreme za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se ove godine održava u Rusiji.

U sklopu programa emitiran je kratki reportažni prilog u kojem su prikazane aktivnosti policije i Središnjeg državnog ureda za šport tijekom održavanja Europskog rukometnog prvenstva u Republici Hrvatskoj, usmjerene na promoviranje pozitivnih stilova navijanja.

„Mislim da u širenju kulture navijanja veliku ulogu imaju i vrhunski športaši koji su idoli mnogim mladima i koji svojim primjerom moraju poticati fer i korektno ponašanje“, rekla je državna tajnica Kostelić.

U programu je sudjelovao i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je naglasio kako Europsko prvenstvo u rukometu može poslužiti kao navijački primjer, ali i puno drugih športskih događaja koji se odvijaju u Hrvatskoj.

“Upravo je završio i Davis Cup u kojem su naši navijači u Osijeku nosili tenisače do pobjede i to je samo još jedan primjer kako je podrška navijača izuzetno bitna, a mogu reći da je čak najvažnija onda kad momčadi ne ide. Tada je svaki poticaj s tribina još potrebniji”, rekao je Dalić.

Također, Marija Goatti iz Službe prevencije Ravnateljstva policije prezentirala je rezultate anketnih upitnika koje su građani ispunjavali u Fan zonama u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču tijekom Europskog rukometnog prvenstva. Upitnici su se odnosili na mišljenja građana o športu i športskim događanjima općenito, nasilju, pirotehnici, neprimjerenim oblicima navijanja, govoru mržnje na športskim natjecanjima i drugo.

Rezultate anketa možete saznati ovdje.

Prethodni članakPobjeda Zagreba nad Celjem za skok na drugo mjesto u SEHA-Gazprom ligi
Sljedeći članakDuvnjak i Cindrić nominirani za najboljeg igrača svijeta u 2017.