Održan Plenum klubova za natjecateljsku sezonu 2018./2019.

164

Uoči nove natjecateljske sezone 2018./2019. održan je Plenum klubova Premijer lige, 1. HRL za žene, 1. HRL jug M, 1. HRL sjever M, 2. HRL istok, zapad, sjever, jug M i 2. HRL zapad, jug, sjever Ž.

Plenumu su nazočili g. Mihael Varga, g. Bojan Filipović i g. Leon Filipović u ime Hrvatskog rukometnog saveza i predstavnici 46 klubova.

Plenum je otvorio povjerenik za natjecanje g. Mihael Varga koji je u uvodnim riječima čestitao muškoj seniorskoj reprezentaciji na osvojenoj zlatnoj medalji na Mediteranskim igrama koje su se od 21. lipnja do 1. srpnja održavale u španjolskoj Tarragoni. Također je čestitao i nogometnoj reprezentaciji Hrvatske na plasmanu u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Svi predstavnici klubova su uoči Plenuma na svoje e-mail adrese dobili prijedlog Kalendara natjecanja i Propozicija natjecanja za sezonu 2018./2019. Klubovi su slobodni dati svoje prijedloge za eventualne promjene koje će se razmotriti na Upravnom odboru HRS-a koji se održava u četvrtak, 5. srpnja 2018.

G. Mihael Varga istaknuo je kako će se na Plenumu uručiti trofeji svim pobjednicima 1. i 2. liga te će se izvući redni brojevi za Bergerove tablice kojima se određuje redoslijed igranja u natjecateljskoj sezoni 2018./2019.

Prije nastavka, predstavnik RK ZG Dubrava uputio je pitanje za odgodu početka 2. HRL sjever muški za tjedan dana. Kao razlog je navedena činjenica da su igrači većine klubova u ovoj ligi studenti. G. Varga rekao je da će se ovaj prijedlog uputiti na raspravu Upravnom odboru u četvrtak, naravno, uz suglasnost svih klubova koji se natječu u toj ligi.

G. Mihael Varga pročitao je rezultate svih liga u natjecateljskoj sezoni 2017./2018. i istakao koji su klubovi izborili rang više za sezonu 2018./2019. kao i one koji su ispali u rang niže.

G. Varga je također pojasnio koje su promjene uvedene u propozicije za natjecateljsku sezonu 2018./2019. Došlo je do promjene kod mjesta za plasman u europska natjecanja. U muškom dijelu natjecanja Hrvatska ima pravo na jednog predstavnika u Ligi prvaka, dva u EHF kupu i jedan u Challenge kupu. U ženskom dijelu natjecanja Hrvatska ima pravo na jednog predstavnika u Ligi prvakinja, jednog u EHF kupu i dva u Challenge kupu. Shodno tome, u čl. 20 Propozicija natjecanja objašnjeno je zašto se više ne igra utakmica za treće mjesto u Kupu Hrvatske. Europska rukometna federacija kao poredak u Kupu priznaje samo pobjednika i finalista. Pojašnjen je i dio propozicija oko igrača/trenera koji u zapisnik rukometne utakmice može biti upisan samo kao igrač ili kao službena osoba.

Uoči izvlačenja rednih brojeva g. Mihael Varga upoznao je predstavnike klubova s planom Hrvatskog rukometnog saveza da se s idućom sezonom organiziraju prijenosi utakmica po jedne utakmice Premijer lige i 1. HRL za žene. Više detalja o samom planu nakon sastanka Upravnog odbora.

Predstavnik RK Spačve uputio je pitanje za promjenu propozicija u vidu prenošenja bodova u Ligu za ostanak. Pismenim putem će prema Hrvatskom rukometnom savezu uputiti zahtjev da se svi bodovi iz regularnog dijela u potpunosti prenose na Ligu za ostanak. Do sada su se prenosili bodovi samo iz međusobnih ogleda momčadi koje igraju u Ligi za ostanak. G. Varga je zamolio da se što prije uputi zamolba kako bi Upravni odbor HRS-a u četvrtak mogao o tome raspravljati.

Potom je uslijedilo izvlačenje rednih brojeva kojima se odredio raspored igranja Premijer, 1. HRL za žene, 1. HRL sjever i jug muški, 2. HRL istok, zapad, sjever, jug muški i 2. HRL zapad, jug, sjever žene

Predstavnik RK Mladi Rudar je nakon izvlačenja rednih brojeva uputio pitanje o najavljenom sastanku predstavnika klubova, Udruge hrvatskih rukometnih sudaca i HRS-a oko sudačkih taksi koji nikad nije održan, a najavljen je za prosinac 2017. Predstavnik Mladog Rudara rekao je kako je uputio e-mail o održavanju sastanka, ali da nikada nije dobio odgovor.  G. Mihael Varga odgovorio je da će se pobrinuti da odgovori na upit.

Plenum je završen podjelom pehara osvajačima 1. i 2. HRL.