Kadetkinje poražene od Danske na otvaranju Svjetskog prvenstva

168
Foto: Norbert Barczyk / PressFocus

Hrvatski ženska kadetska reprezentacija porazom je otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu. U susretu prvog kola skupine B bolja je bila reprezentacija Danske s 28:21 (18:13). U prvih 15 minuta utakmice uspjele su držati priključak, no prvo opuštanje i seriju tehničkih pogrešaka Dankinje su kaznile i odvojile se na razliku koju hrvatska do kraja utakmice više nije uspjela sustići.

Dankinje su imale od početka inicjativu i rezultatsku prednost. No, iako su se brzo odvojile na +2 hrvatske su rukometašice to uspješno sustizale. Vodstvo su imale samo kod rezultata 2:1 kada je svoj drugi uzastopni pogodak zabila Ana Malec. Danska se u nekoliko navrata odvojila na dva razlike, a sve do 13. minute izabranice Gorana Bobića imale su aktivan rezultat. U toj 13. minuti Danska pogotkom Anne Berger Wierzebe odlazi na 9:6, a osim u rezultatskom ostavlja Hrvatsku i u igračkom deficitu jer je Klara Rubić zaradila isključenje. Izbornik Bobić pozvao je minutu odmora, ali njegove igračice ne uspievaju zabiti pogodak već ga primaju čime je Danska u 16. minuti došla do svog tada najvećeg vodstva 10:6. Previše je bilo tehničkih grešaka hrvatskih kadetkinja koje nisu koristile svoje prilike. Ipak u tri navrata uspijevaju smanjiti na minus dva, ali više od toga nije išlo. Posebne im je probleme stvarala linijska igračica Christina Jacobsen Hansen koja je Danskoj u dvije minute prije kraja donijela prednost od pet pogodaka koju su sačuvale do isteka poluvremena.

Problemi za Hrvatsku su se nastavili i u drugom poluvremenu koje su započele s igračicom manje jer je 20 sekundi do kraja prvog dijela isključena Elena Popović. Sjajno su to iskoristile Dankinje i prednost od pet pogodaka brzo pretvorile u osam. tako je već u 36. minuti Bobić morao pozvati time-out jer njegova ekipa nikako nije uspijevala pronaći put do danskog gola. Međutim, niti to nije pomoglo. Brzo su u razmaku od samo nekoliko sekundi isključene Tena Petika i Ema Barbir pa je Hrvatska ostala sa samo četiri igračice u polju. Danska je to brzo iskoristila i odlijepila se u 40. mintui na 23:13. Josipa Kaselj tek u 12. minuti drugog poluvremena postiže prvi gol za hrvatsku reprezentaciju u nastavku. Već je tada bilo jasno da su hrvatske rukometašice ostale bez šanse za pozitivan rezultat protiv raspoložene Danske. Do kraja utakmice su jedino uspjele smanjiti zaostatak na sedam pogodaka.

Mrežu Dankinja je četiri puta pogodila Josipa Kaselj, a po tri gola dodale su Ana Malec, Nika Vojnović, Tena Petika i Ema Guskić. Petra Marinović skupila je osam obrana. Sedam pogodaka u redovima Danske postigla je Camilla Faartoft.

Izbornik Goran Bobić istaknuo je kako ovo nije otvaranje kakvo su priželjkivali: “Otvaranje s Danskom nije bilo po planu, odnosno nije bilo kao iz bajke. Prvo poluvrijeme s puno pogrešaka u obrani gdje nismo odradili ono što je bilo dogovoreno. Napadački je to bilo koliko toliko u redu s problemima u realizaciji. Ulazak u drugo poluvrijeme je bio slab kroz prizmu odlučnosti i samopouzdanja. Realizacija isto tako nezadovoljavajuća, dok se obrana podignula posljednjih 20 minuta utakmice. Uz poletniji angažman pri kraju susreta i podizanje doze odlučnosti se rezultat uspio smanjiti i svesti na pristojnu razliku. Sutra se igra protiv Egipta. Nadamo se da ćemo igrati s više vjere u sebe, s više hrabrosti i odlučnosti kako individualno tako i ekipno te da ćemo popraviti igru i elemente koji su danas bili loši. Nadamo se prezentirati bolji rukomet i ostvariti prvu pobjedu.”

Sličnog je razmišljanja i vratarka Petra Marinović: “Imali smo kvalitetnog protivnika u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva. Nismo baš bajno otvorile ovo natjecanje, ali nadamo se da ćemo sutra utakmicom protiv Egipta to poboljšati. Obrana nije bila najbolja u prvom poluvremenu, ali do kraja utakmice smo se bolje postavile i primile manje golova nego u prvom dijelu. Bodrile smo se i borile do zadnje minute Nadamo se da će sutra biti bolje i da ćemo upisati pobjedu.”

Utakmicu drugog kola skupine B hrvatske kadetkinje igraju sutra od 20 sati protiv Egipta.

Prethodni članakKadetkinje otputovale na Svjetsko prvenstvo u Kielce
Sljedeći članakPočinje Europsko kadetsko prvenstvo, Hrvatska spremna za susrete u Koprivnici