Hrvatski kadeti porazom od Danske završili Europsko prvenstvo na četvrtom mjestu

246

Hrvatski kadeti nisu uspjeli pobjedom okončati Europsko prvenstvo kojem je Hrvatska domaćin. U borbi za treće mjesto Danska je, kao i u drugom krugu, bila bolja s 26:24 (14:10) i ostavila je izabranike Borisa Lisice bez brončane medalje. Tek u samoj završnici susreta hrvatsku rukometaši uspijeli su zaprijetiti danskom vodstvu, ali nažalost za potpuni povratak je nedostajalo vremena.

Ništa nije izgledalo dobro od samog početka za hrvatsku reprezentaciju pa je izbornik Lisica već nakon četiri minute igre morao pozvati minutu odmor. No, niti ona nije pomogla. Njegovi rukometaši jednostavno nisu pronalazili put kroz čcrstu dansku 6-0 obranu. Tek nakon deset minuta Karpo Sirotić zabija prvi hrvatski gol, dok ih je Danska na svoj konto upisala već četiri.

Međutim, taj gol nije puno promijenio stanje na terenu. Iskoristili su igrača više i preko Frana Milete smanjili na 4:2, ali Danci su se ponovo počeli odvajati. U 17. minuti Mads Hoxer Hangaard zabio je za 9:4 što je bilo najveće vodstvo njegove reprezentacije do tada. Kadeti Danske bili su nezadrživi s vanjskih pozicija. Pronalazili su kuteve gola koje je jednostavno bilo nemoguće braniti. U obrani je također nedostajalo agresivnosti kojom bi se odvratilo protivnike od šutiranja. Napad se malo razigrao do kraja poluvremena pa je zaostatak smanjen na četiri pogotka (10:14).

Odmah na startu drugog dijela Rudolf Zvonimir Šafranko zabijaja za smanjenje zaostatka, ali i to je kratko trajalo. Danci su brzo ušli u seriju od četiri pogotka predvođeni Lauritzom Reinhold Legerom pa su u 42. minuti vodili s visokih +7. Lisica je pozvao time-out, ali vrijeme je neumoljivo curilo i šanse za povratak u susret bile su sve manje. Osam minuta prije kraja s tri vezana pogotka smanjila na 23:20. Uslijedila je obrana Stipe Purića i brzi gol Patrika Martinovića za minus dva. Serija od četiri pogotka proizašla je iz dobre obrane koja je pojačala agresivnost i pokretljivost. Nažalost, bilo je prekasno za potpuni povratak. Danska je do kraja uspjela sačuvati dva pogotka prednosti pobijediti.

Prvi strijelac Hrvatske u ovom susretu bio je Patrik Martinović sa šest pogodaka, dok su po pet dodali Fran Mileta i Rudolf Zvonimir Šafranko. Lauritz Reinhold Leger bio je najbolji u redovima Danske s također šest postignutih pogodaka.

Izbornik Boris Lisica nakon utakmice je rekao: “Jasno je kao dan da se u dva dana ne može naučiti napadati njihov sustav igre,a. i od njega se braniti. Dečki su dali sve od sebe. Ugurali smo se u ovu grupu najboljih reprezentacija. Očito je da u ovoj generaciji prevladava skandinavski stil. Neke smo stvari pokušali u jedan dan riješiti videoanalizom, međutim to tako ne ide. Za to je potreban puno jači trening. Borili su se, čestitam svojim momcima. Dali su sve od sebe. Zadovoljan sam sa svim svojim igračima i ponašanjem. Trenutno je očito, i moramo biti realni, da se u ovom trenutku nismo mogli nositi s Danskom.”

“Ne možemo reći da smo igrali loše ovaj put. Puno veću analizu i bolju smo napravili. Vidio se taj napredak na 6-0 obranu na tu skandinavsku, koja nam nikako ne paše. Utakmica je bila vrlo teška, prvo poluvrijeme smo igrali loše, nismo igrali timski. Drugo poluvrijeme se poboljšalo i vidio se napredak u našoj igri. Možda je moglo biti malo više sreće na našoj strani pa bi i rezultat bio drukčiji. Kako bi se reklo, nikad poraz, samo lekcija. Sljedeće godine idemo još jače trenirati i na idemo na Svjetsko prvenstvo osvojiti nešto”, rekao je najbolji igrač utakmice Patrik Martinović. 

Prethodni članakKadeti porazom od Islanda ostali bez finala Europskog prvenstva
Sljedeći članakGianfranco Pribetić najbolji obrambeni igrač Europskog prvenstva