RK Balić&Metličić ušao u 1. HRL

2063

Splitski rukometni klub Balić&Metličić koji su 2007. godine osnovali Ivano Balić i Petar Metličić, ostvario je novi veliki uspjeh, plasman u 1. HRL. Proslavljeni dvojac hrvatskog sporta vrlo uspješno radi s mladim naraštajima, nižu se brojni uspjesi na državnim završnicama, a plodovi predanog i stručnog rada su i brojni mladi igrači koji nastupaju u nacionalnim selekcijama. Krenuli su s 1996. godištem, a s generacijama 1998., 2000. i 2002. neprekidno nastupaju u Hrvatskoj kadetskoj ligi gdje su redovito među najboljim sudionicima na PH.

Osim sto su se potpuno posvetili sportu koji ih je proslavio, svoju su pažnju usmjerili i na edukaciju stručnog kadra. Trenersku karijeru iz Akademije Balić&Metličić, započeli su bivši treneri u nacionalnoj selekciji, kao što su Željko Babić i Petar Metličić, instruktor HRS-a Dalibor Anušić, zatim Ljubo Vukić, Venio Losert i Jelena Novačić. Brojni trofeji te veliki broj mladih igrača samo su dio uspješnog djelovanja ovoga maloga kluba. Akademija organizira mini rukometnu ligu od Zadra do Dubrovnika, brojne stručne kampove, a posebno su ponosni na veliki broj mladih igrača koji su iz splitskog kluba svoj put pronašli i u drugim sportskim sredinama.

„Vjerovali smo u ono što radimo, znali smo kako se nositi s izazovima i odgojem mladih ljudi i sportaša. Sigurno u Dalmaciji, govorim o posljednjih desetak godina, iz Splita dolazi najveći broj talentiranih igrača. Marin Šipić jedan je od naših najboljih izdanaka, a mnogi su upravo iz Akademije došli do mogućnosti da pronađu klubove u većim rangovima natjecanja. Naših igrača ima u desetak klubova u Hrvatskoj i Sloveniji, a uskoro će ih imati i europski klubovi. Zadovoljni smo sto smo došli do 1. HRL jer je razvojno pogodna za mlađe igrače i siguran sam da će i njima i nama biti od velike koristi,” ponosno je istaknuo prvi trener kluba i seniorske momčadi, Petar Metličić.

Rukometnih talenata u Splitu ne nedostaje pa vrijedi spomenuti da su u raznim selekcijama HRS-a nastupala petorica splitskih kadeta i trojica mlađih kadeta. RK Balić&Metličić je osvojio četiri nacionalne medalje, jednu kadetsku europsku te jednu seniorsku iz Poljske 2016. godine i to dok je Metličić bio pomoćnik klupskom kolegi Željku Babiću. Trenutno u klubu nastupa preko 150 aktivnih igrača i 40 početnika. U radu kluba sudjeluje osam trenera, a sportski direktor Ivano Balić jedan je od značajnih osoba u daljnjem planiranju klupskih aktivnosti.

„Imamo izazov koji smo zacrtali, a to je odgoj i kvalitetno usmjeravanje u rukomet naših brojnih talenata. Imamo mogućnosti da uskoro budemo još bolji i da još veći broj momaka zakorači na rukometnu scenu. Nigdje nismo žurili, ovisimo u gradskoj infrastrukturi koja kao i svugdje nije adekvatna za rukomet i to je nešto s čime se borimo. Klubovi iz okruženja profitirali su našim radom jer su naši mladi igrači svugdje dobrodošli te imaju odlične temelje za daljnji napredak. Većina će ih sada nastaviti u većem rangu u našem klubu na što smo itekako ponosni,” rekao je Ivano Balić, jedan od velikana svjetskog rukometa koji svoje umirovljeničke dane provodi na Gripama odakle se zajedno s Petrom Metličićem sprema za nove sportske izazove.

Prethodni članakKvalifikacijske utakmice sa Srbijom za Europsko prvenstvo 2020.
Sljedeći članakKonferencija sportske medicine