Juniori dobili tešku skupinu na Svjetskom prvenstvu

860
Izvor: RFEBalonmano /Twitter

Španjolska je ove godine organizator Svjetskog muškog junioskog prvenstva. Gradovi Vigo i Pontevedra bit će domaćini natjecanja koje se održava od 16. do 28. srpnja. Na današnjem ždrijebu Hrvatska je svrstana u skupinu C zajedno s Portugalom, Mađarskom, Brazilom, Bahreinom i Kosovom.

Na Svjetskom prvenstvu nastupaju 24 reprezentacije koje su prije ždrijeba bile razvrstane u šest potova. Hrvatska se tako našla u potu 2 zajedno sa Španjolskom, Egiptom i Islandom. Ždrijebom je rukovodio Per Bertelsen, predsjednik Danskog rukometnog saveza i Voditelj natjecanja IHF-a. Prvo su izvučene najslabije reprezentacije. Kosovo koje prvi put nastupa na prvenstvu smješteno je u skupinu C kako ne bi došlo do susreta sa Srbijom u istoj skupini. Danska se nalazila u potu 5 jer je nakon 12. mjesta na Europskom prvenstvu prošle godine ostala bez mogućnosti nastupa u Španjolskoj. Ali je ipak naknadno dobila mogućnost nastupa kao zamjena za četvrto plasiranu reprezentaciju s Afričkog prvenstva. Kao što je uobičajeno posljednjih godina, domaćin je imao mogućnost biranja skupine nakon što je saznao ždrijeb reprezentacija iz pota 1, odnosno nositelja, a to su bile Slovenija, Francuska, Njemačka i Portugal.

Izbornik španjolske juniorske reprezentacije, Isidor Martinez, nakon kraćeg razmišljanja odabrao je skupinu A u kojoj su Slovenija, Srbija, Tunis, Japan i USA. Nakon toga iz našega pota Island je ždrijeban u skupinu D, Hrvatska u skupinu C te Egipat u skupinu B.

SKUPINA A: SLOVENIJA, ŠPANJOLSKA, SRBIJA, TUNIS, JAPAN, USA

SKUPINA B: FRANCUSKA, EGIPAT, ŠVEDSKA, NIGERIJA, KOREJA, AUSTRALIA

SKUPINA C: PORTUGAL, HRVATSKA, MAĐARSKA, BRAZIL, BAHREIN, KOSOVO

SKUPINA D: NJEMAČKA, ISLAND, NORVEŠKA, ARGENTIANA, DANSKA, ČILE

„Imamo zahtjevnu skupinu. Portugal je sjajan u mlađim kategorijama. Bio je odličan prošle godine na Europskom prvenstvu u Sloveniji. S Mađarskom smo imali dogovorena dva prijateljska susreta i sada treba vidjeti što ćemo s tim. Ako je Brazil u juniorskoj konkurenciji onako čvrst i borben kao u seniorskoj, tu bi moglo biti problema. Još je veći problem kada se spojimo sa skupinom D gdje su četiri sjajne europske reprezentacije. Bilo bi idealno proći skupinu s maksimalnim učinkom. Evidentno je da su skupine A i B kada se spoje znatno lakši izbor. Ali što je tu je. Moramo biti pravi ukoliko želimo veliki rezultat,“ izjavio je Davor Dominiković, izbornik hrvatske juniorske reprezentacije.