Vardaru drugi naslov prvaka Europe, Igor Karačić MVP

341
Velux EHF Champions League - Final 4 2019, Vardar vs Telekom Veszprem - Final game in LanXess Arena, Keln, Keln 01.06.2019. Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Rukometaši Vardara napravili su pravi podvig u dva dana Final 4 u Koelnu, a hrvatski reprezentativac Igor Karačić proglešen je najboljim igračem. Nakon što su u polufinalu slomili Barcelonu u čudesnom preokretu, u finalu su dobili i favorizirani Veszprem i po drugi put postali europski prvaci.

Malo je bilo onih koji su makedonskom prvaku davali velike izglede nakon  scrpljujuće bitke s Barcelonom. Ali Vardar je još jedanput pokazao što znači momčadski duh, vjera u vlastite snage i karakter. Nakon izjednačenog početka Vardar je polako počeo stvarati prednost. Od prve ozbiljnije prednosti 8:5,na ulasku u poljednjih deset minuta prvoga dijela Vardarovci su  pobjegli su na 15:10. U tim trenucima na klupi Veszprema bili su polufinalni junaci Petar Nenadić, Manuel Štrlek i djelomično ozlijeđeni Arpad Šterbik. Vardar je na predah otišao s 16:11.

U nastavku svjedočimo pomalo nejverojatnom preokretu. Na vrata Vezsprema staje Arpad Šterbik. Konce igre peuzima Petar Nenadić, na krilo ulazi Manuel Štrlek. I polako kreće veliki preokret. Mađarski velikan vrlo brzo  uvodi  susret u neizvjesnot. Serijom 5:0 u samo šest minuta gotovo sve počinje iz početka jer semafor pokazuje 17:16. Vardar je stao. Ni Štaš Skube ni sjani Igor Karačić nisu ga mogli pokrenuti. U nepunih 18. minuta zabili su samo 4 pogotka i ostavili otvorenim pitanje pobjednika.

Garcia Parrondo se odlučuje na promjenu vratra 13. minuta prije kraja. Dejan Milosavljev odlazi na klupu , a vrata preuzima Kalifa Ghedbane. To kao da donosi mirnoću ekipi. Zabijaju redom Ivan Čupićs a sedam metra, Moraes s crte, odnosno Dainis Kristopans vanjske pozicije.I  igra Vardara se stabilizira. Kriza je čini se prošlost. Karačić i Skube opet pronalaze onu nejverojatnu energiju s kojom su lomili Veszprem u prvom dijelu i zaustavljaju mađasku momčad na korak do potpunog preokreta.

Dejan Milosavljev se vraća u završnici na svoje mjesto i na 25:22 ima čudesnu obranu. Ali njegovi suigrači to ne pretvaraju u odlučujuću prednost. Veszprem zabija u kontri i opet je tu. Ali Ivan Čupić  u svom sedmom dolasku u Koeln ne misli da je gotovo. Zabija za 26:23, točno dvije minute prije kraja. Malo kasnije precizan je i sa sedam metara i to je kraj nade za Veszprem. Sa šest pogodaka Rogerio Moraes prvi srijelac Vardara. Ivan Čupić je zabio pet. Igor Karačić tri.U redovima Veszprema najefikasniji Kentin Mahe.

Vardar je po drugi put europski prvak. Još jedanput se potvrdilo da u Koelnu nema favorita. Pobjeđuju hrabri i odvažni. A Vardar je to doista bio. Nakon naslova  pobjednika SEHA -Gazprom lige, makedonskog naslova prvaka, osvojili su i Europu.Premda već mjesecima znaju da se mnogi igrači opraštaju i odlaze, to ih nije spriječilo da ostave srce na terenu u Kolenu i nakon 2017. godine opet odu do kraja. Kapa do poda. Igor Karačić i Ivan Čupić tako su ponovno europski prvaci. Karačić drugi, a Čupić treći put s dva različita kluba. Velike čestitke i njima. Bravo dečki!

Prethodni članakHrvatskoj koloniji u Kielceu četvrto mjesto u Ligi prvaka
Sljedeći članakHrvatska ide u Njemačku s nadom u čudo