Hrvatske rukometašice bez Svjetskog prvenstva

568
02/05/2019 - Koprivnica, Hrvatska, Kvalifacije za Svjetsko prvemstvo u rukometu za žene 2019 foto: kolektiffinages - Nebojša Tejić

Hrvatske rukometašice nisu uspjele pobijediti Njemačku u uzvratnom susretu doigravanja za Svjetsko prvenstvo u Japanu i ostale su bez te velike smotre po četvrti put za redom.

S dosta straha otvorile su naše rukometašice susret. Nakon početnih 0:1, Njemačka je napravila seriju od 4:0 i to je natjeralo hrvatskog izbornika Nenada Šoštarića da u ranoj fazi zatraži minutu predaha, kako ne bi došlo do potpunog raspada sustava. Razgovor je očito dosta pomogao našim djevojkama jer su onda one napravile niz od četiri pogotka za redom i povele 4:5. Nažalost, isključenje Dejane Milosavljević nešto ksanije dovodi našu obranu u velike probleme i domaće rukometašice na isteku 15-te minute imaju 8:6. U tim trenucima Nenad Šoštarić mijenja našu obranu na 5-1, a Teu Pijević šalje na vrata. Njemačka međutim ne posustaje. I uskoro bježi na velikih plus šest, 13:7. S dosta tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti hrvatskih rukometašica, domaćin tako u završnicu prvog poluvremena ulazi s razlikom koja mu otvara mogućnost da igra znatno mirnije, racionalnije. S druge strane agresivnost njihove obrane, koja je djelovala „muški čvrsto“ nije popustila ni za milimetar. Zanimljivo je primijetiti da su prvo isključenje švedskih sudaca dobile tek u 25-oj minuti. Na predah se tako otišlo s 14:9.

Drugo poluvrijeme naše otvaraju vrlo dobro. S dva pogotka za redom, unose malo nervoze u domaće redove. Tea Pijević ima tri obrane za redom. I čini se da smo opet tu sasvim blizu. Ali na žalost, uz dvije tehničke pogreške i isključenje Dore Krsnik ubrzo dajemo novu mogućnost za veći bijeg Njemicama. Svoj prvi pogodak u nastvaku, domaće rukometašice postižu nakon šest i pol minuta igre. Prava je šteta što to sušno razdoblje nismo bolje iskoristili. Njemački izbornik Henk Groener zato uskoro traži prvi razgovor sa svojim rukometašicama. I uspijeva ih primiriti. U 46-oj tako Njemice opet imaju plus pet (18:13).

Borbene su naše rukometašice. Ne štede ni sebe ni suparnice, ali im silno nedostaje šut s vanjskih pozicija. A upravo to imaju domaće igračice kada im najviše treba. Ali i bez toga  Hrvatska u 53-oj minuti stiže na samo dva pogotka zaostatka. Njemački izbornik primoran je zvati i drugi time out. Novo približavanje na tako malu razliku Hrvatska nije dočekala, jer su u dvije-tri situacije suci domaćinski povukli Njemačku do plus četiri tri minute prije kraja. A to se više nije moglo stići. Konačnih 25:21 zapravo teško može otkriti koliko je Hrvatska bila blizu ili daleko sna i Japana. S realizacijom šuta od samo 48 posto, bez pogotka s krila i samo dva s devet metara, teško se može dobiti velike reprezentacije.

Vrlo dobra u našim redovima bila je Valentina Blažević. Ona je zabila sedam pogodaka. Izvrsna je bila i Tea Pijević s 9 obrana. Ali bilo je to premalo da bi se dobila Njemačka i otišlo na Svjetsko prvenstvo.

 

Prethodni članakUlaznice za kvalifikacijsku utakmicu Hrvatska – Belgija
Sljedeći članakMilosavljević: “Sve smo dale svoj maksimum”