Idealan početak priprema juniora za SP u Španjolskoj

906

U zelenom srcu Hrvatske, u Delnicama, daleko od gradske žege i gužve, medijske pozornosti, hrvatska muška juniorska reprezentacija polako završava prvu fazu priprema za Svjetsko prvenstvo, kojemu je domaćin španjolska Galicija, točnije gradovi Vigo i Pontevedra, od 16. do 28. srpnja. Da su birali bolje mjesto za početak teškog i napornog ciklusa priprema, izabranici Davora Dominikovića ne bi odabrali idealnije. U danima kada se cijela Hrvatska bori s afričkim vrućinama, u središtu Gorskog kotara je izuzetno ugodno i lijepo. Od ne pretjerano visokih dnevnih, a osobito večernjih temperatura, do zelenila i mira  kojega imaju na pretek. A upravo to je trebao novi izbornik te vrste Davor Dominiković sa svojim suradnicima Dinkom Đankovićem, Marko Markišem, Danijelom Brajkovićem, Željkom Kercelom i Zdravkom Mirilovićem.

Naime, Dominikoviću je trebao mir, da upozna ekipu, njihove navike, provjeri zdravstveno i tjelesno stanje, jer nekima su prvenstva završila još početkom svibnja, drugi su igrali do sredine lipnja, razgovara. I ako je suditi prema izbornikovim riječima za sada je sve idealno. U pet dana treninga, a ponekad i triput dnevno, nitko se nije ozlijedio, nitko se ne žali na umor, radi se kao da prvenstvo počinje sutra. Prije podne je u pravilu bilo rezervirano za rad na tjelesnoj spremi. Trčalo se na travnjaku gradskog stadiona, i obližnjoj šumi. A čim imate tu mogućnost u ovim pakleno vrućim danima, može se reći da ste privilegirani. Poslije podne se pak radilo na rukometnim elementima, otklanjanju slabosti koje se stručni stožer uočio, obrani za koju će izbornik reći da gotovo nije postojala kod ove ekipe. To svakoga koji voli hrvatski rukomet mora veseliti. Dominiković je doktorirao obranu. Uostalom znate li da su ga novinari godinama zvali „ministar obrane“.

Izbornik Davor Dominiković:
„Odlično smo radili ovih pet, šest dana. Zaobišle su nas ozljede i to je velika sreća. Ni u dvorani nije do četvrtka bilo pretjerano vruće premda nema klimu. Namjerno samo nametnuli žestoki ritam od početka, i tražili način da uskladimo njihovu tjelesnu spremnost. Ovdje imam igrače od kojih neki igraju Drugu ligu, ali i one koji igraju Ligu prvaka. Neki su već 20-tak dana bili na svojevrsnom odmoru, drugi pak igrali do prošloga vikenda. Jedni su sramežljivi, tihi, drugi jako glasni. Treba to sve uskladiti, dovesti na istu razinu, stvoriti kolektiv, zajedništvo. Jednom riječju momčad.

Od ponedjeljka kreće druga faza u Jelkovcu, koji ima sjajnu klimatiziranu dvoranu. Tu ćemo već 2. srpnja igrati protiv Slovenije i vidjeti gdje smo i koliko smo dobro radili u  Delnicama. Priključuje nam se i Ivan Martinović, koji je dobio poštedu u ovoj fazi zbog iznimno naporne sezone u Bundesligi, umora i manje ozljede. U tih tjedan dana ćemo raditi uglavnom na postavljanju igre i lagano početi analizirati suparnika. Doduše ja i stožer to radimo i sada pomalo. Pratimo koga su pozvali, gdje igraju, jesu li nešto mijenjali. Uglavnom nastojimo ništa ne prepustiti slučaju“.

Juniorski reprezentativac, Halil Jaganjac:
„Jako dobro smo trenirali u Delnicama. Sve je bilo dobro posloženo i organizirano. Nitko se na žali na ozljede, a to je jako bitno. Mnogo smo radili na tjelesnoj spremi, jer za  to u kasnijoj fazi priprema sigurno neće biti vremena. Sada na red dolazi i igra i tome se jako veselimo.”

Kakav je Davor kao izbornik?

„Izbornik je jako strog , ali rekao bih i pravedan. Jako puno traži od nas, razgovara, pokušava nas usmjeriti na viziju igre koju on ima u glavi, a koja bi nama trebala odgovarati. Osim toga od njega se može mnogo toga naučiti i općenito o životu, s obzirom na godine iskustva, brojnost klubova i zemalja u kojima je igrao.“

I doista onaj koji malo bolje poznaje Davora Dominikovića, zna da je potpuno posvećen novog zadatku i izazovu. Kao i mnogo puta do sada, dati će sve od sebe da ovu ekipu kojoj će Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj biti četvrto veliko natjecanje, uz neke igračke i trenerske promjene, dovede do postolja. Podsjećamo ova generacija Jaganjca, Šarca, Martinovića bila je srebrna na EP u Hrvatskoj 2016-te godine. Samo godinu dana kasnije u Gruziji na SP izgubili su susret za broncu. A u Sloveniji prošle godine , pak na EP završili su na šestom mjestu. Dečki vrijeme je da zaustavite taj pad i pokažete da vrijedite mnogo više.

Prethodni članakHrvatska na U17 pjeskaškom Euru u Poljskoj
Sljedeći članakSP 2019: juniorska reprezentacija na pripremama