Mlađi kadeti: iz kampa HRS-a do sna

994

Oni su mladi i tek prolaze svoje prve prave rukometne pripreme. Od stotinjak drugih dječaka, koji se nalaze u Kampu HRS-a u Zadru, razlikuju se samo po tome jer imaju kompletnu opremu sa znakom rukometnog saveza i cijeli mali stručni stožer koji ih prati. Oni su budućnost hrvatskog rukometa. Oni su mlađa kadetska reprezentacija Hrvatske  koja se priprema za Europski olimpijski festival mladih, kojemu će domaćin biti Azerbajdžan odnosno grad Baku od 21. do 27. srpnja ove godine.

Zadar i Kamp HRS-a nisu odabrani slučajno. Iz  njega je u svijet otišlo mnoštvo hrvatskih rukometnih velikana. Tu su i oni napravili svoje prve prave rukometne korke. U posebnoj atmosferi zajedničkog života, potrebe za prilagodbom na drugačiji način priprema i rada nego što ga imaju u klubovima, općenito funkcioniranja u kolektivu. Mnogi su od njih do sada imali tri treninga tjedno, a u Kampu su se suočili s tri treninga dnevno.

Nino Marković je njihov izbornik. Taj posao radi cijelu vječnost. U Kreši Ivankoviću i Ivanu Dragiću ima sjajne suradnike. A što tek reći o fizioterapeutu Karlu Šporeru ili kondicijskom guruu Nikoli Golubu. Njega i njegove metode zagrijavanja i tjelesne pripreme neki će  pamtiti cijeli život. Mnogi su od njih prvi put imali rad s pilates loptom. I mislili su da je to dječja igra. Cijenu upaljenih mišića je platio fizioterapeut, jer je red pred njegovom sobom bio kao da se dijeli sladoled.

Ali sve su izdržali i prošli tjedan bez ijedne ozbiljnije ozljede. S osmijehom na licu. I to je nešto što Ninu Markovića iznimno veseli. Sve dalje što bude radio za nastup u Bakuu biti će lakše i zanimljivije.

Nino Marković, izbornik mlađe kadetske reprezentacije:
„Imali smo zbilja jedan jako dobar tjedan treninga. Nismo kompletni jer nam nedostaje pet igrača, ali smo odradili sve što je planirano. Pa čak i više. Ovi dečki su prvi put u svom životu prošli ovakvu vrstu priprema. I koliko god im bilo teško , jer vrućine su zbilja izuzetno velike od Kamp pa do dvorane, ni jednog trenutka nije bilo prigovora. EYOF je njihovo prvo natjecanje u životu i doslovno su spremni sve žrtvovati za njega jer žele u Bakuu pokazati pravo lice i sliku hrvatske rukometne mladosti. U drugoj fazi priprema koje počinje 11. srpnja u Sesvetama kada ćemo biti kompletni radit ćemo na stvaranju igre. Imamo i jedan prijateljski susret sa Saudijskom Arabijom. Premda, mislim da nam rezultat u ovoj dobi ne bi smio biti prioritet, već stvaranje nekih navika, posebno obrambenih, jasno je da ćemo u Bakuu dati sve od sebe da Hrvatsku dobro predstavimo. Znamo sve suparnike jako dobro, čak smo i igrali sa svima, tako da nema nekih velikih nepoznanica.”

Matej Mandić, mlađi kadetski reprezentativac:
“Bilo je jako teško, ali zanimljivo u Kampu. Neobično je živjeti s toliko ljudi oko sebe i biti posvećen treningu. A imali smo ih i po tri puta dnevno. Međutim sve smo izdržali jer želimo u Bakuu biti prvi. Što se tiče naših protivnika, Sloveniju i Island smo pobjeđivali, od Francuske izgubili. To nam je motiv više.“

Marin Lisac, mlađi kadetski reprezentativac:
“Uh baš je bilo interesantno. Uz ponekad i tri treninga dnevno nismo imali snage ni za što drugo osim objeda i spavanja. Ali siguran sam da je vrijedilo, i da će nam se vratiti jednoga dana. Dobili smo točan raspored što sve moramo raditi do druge faze kada se ponovno okupljamo, a kako su treneri jako strogi siguran sam da će svi napraviti što piše na tom papiru. Zabušavanja sigurno neće biti.”

Podsjetimo mlađu kadetsku reprezentaciju u Bakuu očekuju tri susreta u četiri dana. Najprije sa Slovenijom, zatim Islandom i na kraju Francuskom. Dvije najbolje ekipe idu u polufinale. Nadajmo se da će među njima biti i Hrvatska.

Prethodni članakEHF Liga prvaka: težak ždrijeb za hrvatske predstavnike
Sljedeći članakEYOF Azerbajdžan: mlađi kadeti na pripremama u Zadru