Juniorke: Hrvatska otputovala na Europsko prvenstvo u Mađarsku

652

Niz velikih natjecanja mlađih dobnih skupina ovoga ljeta, kada su hrvatske reprezentacije u pitanju, otvaraju juniorke Europskim prvenstvom kojemu je domaćin Mađarska, odnosno grad Gyor. Hrvatska je u izuzetno teškoj skupini s Danskom, Njemačkom i Nizozemskom. Tijekom tri okupljanja u posljednjih mjesec dana izbornik Ivan Jerković imao je na pripremama 20-tak igračica. Među njima nisu bile  Tena Petika, Josipa Kaselj i Ana Malec koje su nosile vanjsku liniju prošle godine. Sve su one nažalost, ozlijeđene.

Ivan Jerković, izbornik ženske juniorske reprezentacije:
Budući sam reprezentaciju preuzeo u studenom trebalo mi je vremena da upoznam djevojke i prenesem im svoja razmišljanja i igru koju mislim da trebamo igrati. Imali smo nešto prijateljskih utakmica u proljeće u Umagu i Ivanić Gradu za upoznavanje. Ali, tek je  nedavni turnir u Budimpešti zapravo pokazao pravu sliku gdje smo i na čemu treba raditi. Iza nas je više od 40 treninga na kojima smo tražili rješenja za vanjsku liniju, bez koje smo ostali zbog brojnih ozljeda. Dosta smo vježbali i obranu 5-1, koja tradicionalno ne odgovara skandinavskim ekipama. Sigurno je da ćemo dati svoj maksimum. Silna želja nam je proći skupinu i ući među osam najboljih. Skupina u Gyoru izuzetno  je teška. Otvaramo turnir s Danskom koja je najuspješnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava, pa nas čekaju Njemačka i Nizozemska koje tradicionalno imaju jako dobre rukometašice u toj kategoriji. Ali što je, tu je.

Lea Franušić, reprezentativka Hrvatske:
Jako puno smo trenirale ovih gotovo mjesec dana. Pokušavale smo stvoriti igru koju je izbornik zamislio. Imamo jako tešku grupu u Gyoru, ali mi smo spremne i dat ćemo sve od sebe. Ako je suditi po ovom turniru u Budimpešti, Mađarska mi izgleda kao najveći favorit prvenstva.

Inače, europska prvenstva za juniorke održavaju se od 1996. godine. Hrvatska je do ove godine sedam puta bila sudionik tih  natjecanja. I pamti jedan veliki rezultat, odnosno medalju. U Francuskoj 2000. godine naše su juniorke osvojile brončanu medalju. Bila je to generacija Maide Arslanagić, Lidije Horvat, Dijane Golubić…   Na tri posljednje europske smotre uglavnom su bile prolaznice, osvojivši jedno 13-to i dva 12-ta mjesta. Ukupno su na ta tri prvenstva ostvarile dvije pobjede.

Vrijeme je da se to promijeni. Zato, sretno djevojke u Gyoru, gradu europskih prvakinja.

RASPORED UTAKMICA U SKUPINI B:
Četvrtak,  11. srpnja  
16:30  Hrvatska – Danska
Petak, 12. srpnja
14:30 Hrvatska – Njemačka
Nedjelja, 14. srpnja
16:30  Hrvatska – Nizozemska

POPIS IGRAČICA ZA EUROPSKO PRVENSTVO:

 1. PETRA MARINOVIĆ- RK DALMATINKA
 2. KARMELA POKOPAC – ŽRK BJELOVAR
 3. LUCIJA IVANDA – ŽRK BJELOVAR
 4. LANA JARAK – RK DALMATINKA
 5. LARA MIHOLIĆ – RK TREŠNJEVKA
 6. EMA BARBIR – RK DALMATINKA
 7. NIKA VOJNOVIĆ – RK LOKOMOTIVA
 8. ELENA POPOVIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
 9. SARA SABLJIĆ – ŽRK SPLIT 2010
 10. LUCIJA JANDRAŠIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
 11. EMA GUSKIĆ – ŽRK BJELOVAR
 12. MIA TUPEK – ŽRK SESVETE – AGROPROTEINKA
 13. TINA BARIŠIĆ – ŽRK IVANIĆ
 14. LEA FRANUŠIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
 15. BARBARA GILLINGER – ŽRK B BJELOVAR
 16. DORA PAJIĆ – ŽRK ZRINSKI

STRUČNO VODSTVO:

 1. Ivan Jerković, izbornik
 2. Ante Burger, trener
 3. Maja Dundović, tehniko
 4. Tina Krmpotić, fizioterapeut
 5. Mirko Zorko, trener vratarki
 6. Alen Marošević, kondicijski trener

 

 

Prethodni članakEHF: Hrvatski predstavnici u europskim Kupovima sljedeće sezone
Sljedeći članakEP Mađarska: juniorke uoči odlaska