Juniori: Pobjeda na otvaranju Svjetskog prvenstva

1734

Hrvatska juniorska reprezentacija započela je Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj pobjedom protiv reprezentacije Kosova 23:17 (14:11).

Osmi nastup na svjetskim juniorskim prvenstvima Hrvatska je otvorila susretom s potpunom nepoznanicom, reprezentacijom Kosova. Naime, ta je ekipa stvorena prije četiri godine i to im je bio prvi nastup na velikim natjecanjima. I nisu bili loši prvo poluvrijeme. Dapače. Opušteno su ušli u susret jer su realno procijenili da nemaju što izgubiti protiv Hrvatske. Brzim protokom lopte, i preuzimanjem rizika u udarcu i kada nije izgledalo da je to racionalno, Kosovari su vodili sve do 11.-te minute. Doduše, nikad s više od jednog pogotka, ali njima je to bilo dovoljno da se vesele svakom golu kao da igraju finale Svjetskog prvenstva. Od kada je Hrvatska povela 6:5 u 11. minuti, do kraja prvoga dijela bila je dominantna. Dva puta su naši mladi igrači imali po tri pogotka prednosti, ali više od toga nisu uspjeli napraviti. Na predah se otišlo s 14:11.

Silovit je bio ulazak u drugo poluvrijeme hrvatske reprezentacije. U šest minuta nastavka pobjegla je Hrvatska na plus šest, 19:13. Ali onda stala i zaspala. Samo zahvaljujući sjajnom Ivanu Erešu na vratima Kosovo se nije do kraja vratilo u susret. Deset minuta u tom razdoblju, od 36-te do 46-te Hrvatska nije zabila pogodak. Pri tome je dobro razbranila Flakrima Beqiraja na kosovskim vratima, promašila sedmerac, a ozlijedio se i Ivan Martinović i više nije ulazio do kraja.  Bio je to razlog za ozbiljnu zabrinutost. Ali minuta predaha izbornika Davora Dominikovića, probudila je momčad pa su naši serijom 4:0  pobjegli na plus osam u 55-oj minuti, 23:15. Do kraja su to rutinski odradili i osvojili prve bodove. Lijepo je vidjeti da su naši primili samo 17 pogodaka. S obranom dakle možemo biti zadovoljni. Napadački je bilo praznog hoda, nedorečenosti, brzopletih udaraca, pa nam je realizacija bila samo 52 posto (23/44). Led je međutim, probijen i sigurno je da ćemo u nastavku gledati još bolju Hrvatsku. Filip Vistorop je sjajno vodio, razigravao svoje suigrače, ali i pogađao suparničku mrežu. Imao je stopostotnu realizaciju 7 od 7, pa je logično izabran za igrača utakmice. Po četiri pogotka iz sedam pokušaja zabili su Fran Mileta i Ivan Martinović. Kod Kosova prvi strijelac Jon Muqolli sa sedam pogodaka iz deset udaraca.

Sutra je za Hrvatsku slobodan dan, a onda slijede susreti s Brazilom i Mađarskom dan za danom.

Prethodni članakJuniorke: Prva pobjeda na Europskom prvenstvu
Sljedeći članakJuniorke: Druga pobjeda na EURU