Juniorke: Deseto mjesto na Europskom prvenstvu

1185

U posljednjem nastupu na Europskom prvenstvu u Mađarskoj, hrvatska ženska juniorska reprezentacija poražena je od Njemačke 23:22, i tako je osvojila 10. mjesto.

Borbeno je i žustro bilo prvo poluvrijeme. Hrvatska ga otvara s 2:0, ali Njemačka to lako stiže i ima minimalnu prednost sve do 6:5. Onda naše mlade rukometašice s dva pogotka za redom preuzimaju vodstvo i ne ispuštaju ga do kraja prvoga dijela. Imala je Hrvatska dva puta po dva pogotka viška, ali više od toga nije uspijevala napraviti. Uporne, vrlo čvrste Njemice stalno su se vraćale. S mnogo pojedinačnih duela, stalnim prekidima naših napada iscrpljivale su našu udarnu četvroku na vanjskim pozicijama, pa je izbornik Ivan Jerković morao dozirati minutažu Eme Guskić, Tine Barišić, Lucije Jandrašić i Lee Franušić. Neke od njih su na prvenstvu odigrale više od pet sati.

Poput prvog susreta u skupini i u ovom je Hrvatska posustala u drugom poluvremenu. Njemice su u prvih 15. minuta napravile 7:2 i pobjegle na razliku s kojom su lako mogle kontrolirati tijek zbivanja. Umor je učinioo svoje i broj tehničkih pogrešaka rastao je iz minute u minutu. Njemačka je u 46-oj imala plus četiri, ali se naše rukometašice nisu predavale. Kada su konačno stigle na minus jedan ponestalo je vremena i Njemačka je osvojila 9-to, a Hrvatska deseto mjesto.

Biio je to osmi nastup naših juniorki na europskim prvenstvima, i definitivno mali korak naprijed u odnosu na posljednja izdanja. Naime, 2013. Hrvatska je bila 13-ta, 2015-te – 12-ta, a prije dvije godine također 12-ta.

S osam pogodaka Lea Franušić bila je naš prvi strijelac, pet je dodala Ema Guskić. Među Njemicama prvo ime Lena Schmid s 11 obrana, a najefikasnija Dana Bleckman s 8 pogodaka.

IVAN JERKOVIĆ, izbornik ženske juniorske reprezentacije:
Nažalost, zapala nas je izuzetno teška skupina i ona je odredila mnogo toga. Uostalom, Nizozemska je u finalu, Danska u borbi za 5. mjesto, a Njemačka nas je evo dva puta pobijedila. Da smo bili kompletni, jer nedostajele su nam tri možd i ključne vanjske igračice, uvjeren sam da bi priča bila drugačija. Ali ja sam zadovoljan. Djevoke su pokazale karakter, posebno u ova dva posljednja susreta. Napravili smo korak naprijed jer ne zaboravite, ova Njemačka je 2013-te kada smo mi bili 13-ti, bila europski prvak, a mi smo s njima danas igrali. Mi imamo problem nedostatka utakmica ovih djevojaka. Naime, one u kadetskoj kategoriji imaju po 50-60 utakmica u ligi, ali kada dođu u juniorsku konkurenciju nemaju ligu i automatski idu u seniorski sastav gdje igraju možda desetak susreta godišnje. Nizozemke su, recimo godinu dana na okupu u svojoj akademiji, Mađarice se okupljaju svaki tjedan dva-tri dana. Teško je takvim sustavima parirati. Osigurali smo Svjetsko prvenstvo sljedeće godine i to je velika stvar za hrvatski ženski rukomet i ovu generaciju.

EMA GUSKIĆ, juniorska reprezentativka:
Bila nam je teška skupina.  Ali borile smo se koliko god smo mogle. Šteta je što nismo za kraj dobile Njemačku, ali što je tu je. Umorne smo jako. Ipak, mislim da se vidi napredak u igri, posebno u ove posljednje četiri utakmice. I ono što je jako bitno, idemo direktno na Svjetsko prvenstvo, odnosno nemamo kvalifikacija. Nadam se da ćemo tamo biti kompletne.

S 46 pogodaka Ema Guskić naša je najefikasnija igračica Europskog prvenstva i nalazi se u skupini pet najboljih strijelaca natjecanja. Lea Franušić je zabila 39, Lucija Jandrašić 20, itd, itd.

Njemačka je dakle deveta, Hrvatska deseta, Austrija jedaneasta, Crna Gora dvaneasta, Švedska 13-ta, Portugal 14., Slovenija 15, a Slovačka posljednja 16-ta.

U nedjelju, 21. srpnja pada odluka od tome tko će biti na 5. i 6. mjestu odnosno kome pripadaju medalje na 12-om Europskom prvenstvu. U borbi za broncu su Rusija i Norveška, a za zlato Nizozemska i Mađarska.

 

Prethodni članakMlađi kadeti: odlazak na EYOF
Sljedeći članakKadetkinje: Drugo mjesto na turniru u Poljskoj