Juniori: Hrvatska u polufinalu Svjetskog prvenstva protiv Portugala

2976

Hrvatska muška juniorska reprezentacija nastavlja s fantastičnim izdanjima na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Pobjedom nad Tunisom 27:24 naši su rukometaši stigli do polufinala, gdje ih čeka Portugal, odnosno borbe za medalju. Dvaput dosad nisu uspjeli, osvajali su četvrta mjesta, 2007. i 2013.-te godine, je li ovo treća sreća.

Neuobičajeno rastrgano, pomalo nervozno, posebno u napadu počela je susret Hrvatska. Kao da ih je imperativ uspjeha malo prikočio. Žurili s , tražili pogodak nakona samo 15 – 20 sekundi napada, i pomislili da mogu dobiti susret u prvih 15. minuta. Usput su razbranili vratara Fradj Ben Tekayu i znatno si otežali posao. Od hrvatskog vodstva 3:2 u 8-oj minuti, Tunis je vodio sve do 21-ve kada konačno stižemo do izjednačenja 7:7. A onda naši pronalaze mir u igri, vuku nas Ivan Martinović i Fran Mileta, ubacuju u brzinu više, i vrlo brzo postavljaju stvari na pravo mjesto. Četiri minute poslije već imamo plus tri (11:8) i mirnu završnicu prvoga dijela. Tunis je čini se napokon ušao u naš obrambeni mlin, zabijao se u čvrstu obranu, radio tehničke poogreške i olakšao nam posao. Na predah se tako otišlo s 13:9. Tunis je u posljednjih deset minuta zabio samo dva pogotka.

Kao i mnogo puta do sada naši su odlično reagirali na početku drugog dijela. Brzo su se odvojili na šest pogodaka razlike, i lagano su mogli kontrolirati tijek zbivanja. Ali opet je bilo rupa u napadačkoj igri. Na svu sreću tu je bila obrana koja nas je vadila. Sjajno je u drugom i dalje vukao Ivan Martinović. Nedostajali su nam pogoci Filipa Vistoropa i Josipa Šarca da se ozbiljnije odvojimo i bez straha dočekamo završnicu. Tunis je bio uporan. Strpljivo je čekao svoju šansu za približavanje. I konačno su je dočekali u 54-oj kada su stigli na 24:22. No, onda se kao i u tri navrata prije toga ukazao Halil Jaganjac, i primirio njihovu nadu.

Ivan Martinović je odigrao impresivnu utakmicu. Imao je realizaciju 9 od 13. Halil Jaganjac i Fran Mileta dodali su po pet. I Ivan Ereš je bio na vrlo solidnoj razini s devet obrana, od kojih su neke bili čisti „ziceri“. Među Tunižanima prvo ime Ahmed Bannour sa sedam poodaka.

Davor Dominiković, izbornik muške juniorske reprezentacije:
Čestitao bih prije svega dečkima što su sačuvali hladnu glavu, kada smo u drugom poluvremenu u nekoliko navrata, imali priliku da se odvojimo na 6-7 pogodaka razlike, ali to nismo uspjeli pa nas je ponovno čupala obrana. Tako je bilo u nekim trenucima i u prvom poluvremenu. I  trener Dinko Đanković i ja stalno ponavljamo, i nećemo odustati od toga obrana i samo obrana.
Treba nam odmor jer smo imali dva izuzetno teška, zahtjevna susreta u dva dana. Veliki posao do sada su odradili svi ljudi u stožeru, od trenera vratara Marko Markiša, kondicijskog trenera Danijela Brajkovića, preko fizioterapeuta Željka Kercela i tehnika Zdravka Miirilovića, koji radi čuda da nam nađe bačvu za hladu kupku i najbrži mogući oporavak.
Što se tiče Portugala, ponovit ću ono što sam i ranije govorio, oni su za mene i prije prvenstva bili favorit broj jedan. Nakon naše utakmice prišao sam njihovom izborniku i to ponovio, te mu rekao da ćemo se mi sigurno ponovno sresti.

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Portugala koji je s 26:25 pobijedio Sloveniju. Drugi polufinalni par čine Francuska i Egipat. Francuzi su pobjedili Dansku 35:32, a Egipat je bio bolji od Norveške 29:27. Podsjećamo, Hrvatska je u skupini igrala i dobila Portugal 32:30, baš kao i Egipat Francusku 37:32.

Polufinalni susreti na rasporedu su u subotu. Francuska – Egipat u 18:00, a Hrvatska – Portugal u 20:30 sati.

 

 

 

Prethodni članakKadetkinje: Završna faza priprema za Europsko prvenstvo
Sljedeći članakMlađi kadeti: Do finala EYOF-a preko sedmeraca