Kadeti: Poraz od Japana nakon izvođenja sedmeraca i deseto mjesto na Svjetskom prvenstvu

1465
IHF 2019 Men's Youth World Championship match Croatia - Hungary, Jane Sandanski hall, Skopje, North Macedonia, 14.08.2019, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Hrvatska muška kadetska reprezentacija izgubila je od Japana nakon sedmeraca 35:36 u svom posljednjem nastupu na Svjetskom prvenstvu u Skoplju. Naši mladi rukometaši tako su osvojili deseto mjesto, i treći put za redom ostali bez medalje.

Za razliku od susreta s Mađarskomprotiv Japana sve je funkcioniralo kako treba. Barem u početku. S dvije realizirane kontre Frana Milete otvorili su naši susret. Simpatični, ali izrazito niski Japanci svoj su prvi pogodak zabili tek u petoj minuti. Naša obrana držala ih je na devet – deset metara, a kako nemaju izrazite skok igrače, kružili su strpljivo oko zone i čekali eventualnu pogrešku. Nakon deset minuta Hrvatska je već imala tri pogotka viška. Japanci su vrlo dobro koristili naša isključenja, jer je onda do izražaja dolazio brzi prijenos lopte, ali i kružni napadač koji se odlično gradio i sigurno zabijao. U napadačkom dijelu naši su djelovali opušteno, kontrolirali su igru, pa je bilo vremena i mogućnosti i za poneki „zeppelin“. Ali onda je uslijedio kolektivni i pomalo neobjašnjiv pad. Sredinom prvoga dijela obrana je popustila pa je Japan, serijom 4: 1, stigao do izjednačenja 11:11. I ne samo to nego je u 22-oj poveo 12:13. Reagirao je izbornik Siniša Markota uvođenjem Gianfranca Pribetića koji je i obrani i napadu donio određenu dozu novu sigurnosti. Bilo je to na žalost kratkoga daha, jer Japanci su dobili krila i počeli zabijati sa svih pozicija. Tako su na predah otišli s tri pogotka razlike 15:18. Naši su rukometaši prvih 15. minuta dobili 10:9, a drugih 15. izgubili 9:5. Ozbiljnoj ekipi to se ne bi smjelo događati. Japan je tih 30. minuta završio s pomalo nevjerojatnih 75 posto realizacije. S devet metara zabili su nam pomalo nestvarnih  devet pogodaka (Hrvatska samo jedan), a nemaju u vanjskoj liniji igrača višeg od 185 centimetara.

U drugom poluvremenu krenula je gotovo kompletno nova sedmorka. Ni to nije previše pomoglo. Japan je u 33-oj imao plus četiri. Naši su se približili na minus dva i onda opet serijom tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti dopustili Japancima da odu na četiri pogotka prednosti u 40-oj. U međuvremenu su razbranili Ruia Ishihamu i tako si znatno otežali lov na zaostatak. A vrijeme je neupitno curilo i nije im bilo saveznik. Novi tračak nade pojavio se oko 47. minute kada je Japan ostao s igračem manje, a naši dečki postigli dva  pogotka, uz još dvije obrane vratara Stipe Purića. Tako smo stigli  na samo pogodak zaostatka 25:26. Imali smo i napad za izjednačenje, ali nismo do njega stigli i Japan se opet dovojio na plus tri, sedam i pol minuta do kraja. Novi povratak stigao je s novim isključenjem jednog suparničkog igrača i Hrvatska je u 57-oj minuti pogotkom Karpa Sirotića došla do izjednačenja 29:29. U posljednjih 60 sekundi ušli smo s 30:30 i napadom. Sve je dakle bilo u našim rukama. Ali pod pritiskom oduzimanja lopte ne realiziraju naši napad i Japanci imaju 12 sekundi i svoju priliku. Na svu sreću nisu je iskoristili i o pobjedniku su odlučivali sedmerci.

U lutriji sedmeraca već u prvoj seriji naš najbolji izvođač Fran Mileta pogodio je gredu. Spasio nas je i vratio u igru drugi Fran, Lučin obranom u četvrtoj seriji. U sedmoj je međutim Marin Sinčić promašio vrata, a Japanac zabio i odveo svoje suigrače do velike pobjede.

Fran Mileta je sa šest pogodaka bio naj najefikasniji igrač. Po pet su dali Karpo Sirotić i Marin Sinčić. Dobar je bio i Stipe Purić u drugom poluvremenu s ukupno deset obrana. Među Japancima prvo ime Kozuke Yasuhira s devet pogodaka

Siniša Markota, izbornik muške kadetske reprezentacije:
„Žao  mi  je što je ovako završilo. Prvi tjedan igrali smo sjajan rukomet, imali najbolju obranu turnira, bili druga reprezentacija po efikasnosti. Baš smo igrali dobar rukomet. Mađare su na žalost podcijenili. Obrana se raspala. Kada su konačno uhvatili priključak, ruka se skratila, pojeo ih je pritisak i otišlo je sve u vjetar. Danas su odlično počeli. Kada su vidjeli da lagano zabijaju pogotke, opet su popustili u obrani i dali priliku Japanu. Mislio sam da će sedmorka drugog dijela biti još malo bolja pa ne odemo u sedmerce, ali nažalost to se nije dogodilo. Žalit ćemo sigurno za ovom prigodom, jer mi možemo i vrijedimo više“.

Hrvatska je tako ovo Svjetsko prvenstvo završila na desetom mjestu. Odigrala je sedam utakmica, ostvarila pet pobjeda u prvom krugu i na kraju u dva dana doživjela dva poraza.

Prethodni članakSP Makedonija: kadeti nakon utakmice protiv Mađarske
Sljedeći članakRukometno ljeto: Dva zlata i srebro za pamćenje