Liga prvaka: Osmina finala minimalni je cilj PPD Zagreba

419

Malo je klubova u Europi koji se mogu pohvaliti s takvim uspjesima i tolikim nizom igranja u Ligi prvaka kao PPD Zagreb. Sezona koja je pred njima nosi oznaku broj 26. Uz dva naslova prvaka koji se u povijesnim knjigama vode kao Kup prvaka, Zagrebaši imaju čak četiri finala Lige prvaka, jedno polufinale, sedam četvrtfinala, pet puta su igrali osminu finala itd,itd..

Podsjetimo se, PPD Zagreb je prošle sezone ispao u osmini finala od kasnijeg europskog prvaka Vardara, zatim  je osvojio drugo mjesto u SEHA – Gazprom ligi, te oba domaća trofeja. I sve to u sezoni koja je negdje u sredini donijela trenersku promjenu,  nevjerojatan broj ozljeda, pa i igračkih nadopuna.

Gotovo potpuno obnovljen ovoga ljeta Zagreb ulazi u sva natjecanja s još većim ambicijama. Čak osam igrača napustilo je klub tijekom posljednja dva mjeseca. Od Urha Kastelica, preko Leona Šušnje, do Tina Kontreca, Senjamina Burića, Gregora Potočnika, Lovre Jotića, Artura Karvackog, Ivan Sršen se vratio u Nexe… Došlo je osam novih. Dio njih jako je poznat, jer je riječ o hrvatskim reprezentativcima Marinu Šipiću, Kristijanu Bećiriju, Anti Gadži, Mateju Ašaninu, dio je potpuna nepoznanica, ali s dobrim rolama u svojim bivšim klubovima. To su Aleksandar Špende koji je stigao iz Metalurga, Nenad Kostecki (Struga), Darko Stojnić (Gorenje Velenje), odnosno Gašper Hrastnik (Istres, Francuska). Od ozljeda su se potpuno opravili Zlatko Horvat, Arijan Jović. Tu je i dalje super iskusni Damir Bićanić, pa krila u naponu snage David Mandić, Josip Božić-Pavletić, Valentino Ravnić, te srednjaci Aleks Vlah, Luka Mrakovčić i Filip Vistorop. Zagreb je dobro pokriven na svim pozicijama osim na desnom vanjskom i tu će trener Branko Tamše morati najviše „izmišljati“ nova rješenja. Hrastnik je dugo bio ozlijeđen, uskakat će po običaju Zlatko Horvat, a sigurno će povremeno pomagati i Ante Gadža koje je upotrebljiv na sve tri vanjske pozicije.

Skupina Lige prvaka u kojoj se nalazi Zagreb izuzetno je teška i zahtjevna. Tri momčadi odskaču u svakom pogledu – kvalitetom igračkog kadra, financijskom moći, ambicijama. To su dakako PSG, Barcelona i Flensburg. Nije daleko ni MOL Pick Szeged. Hrvatski prvak će svoju priliku za osminu finala tražiti preko Aalborga, Elveruma i Celja Pivovarne Laško. Ni raspored igranja nije mazio Zagrebaše. U prva četiri kola igraju s velikanima PSG u zagrebačkoj Areni, Barcelonom u Zadru (jer je Arena Zagreb zauzeta) pa onda još idu u goste Flensburgu. Danski Aalborg u međuvremenu im dođe kao usputna stanica. A svi znamo da nije. Dapače. I sve to uz utakmice SEHA – Gazprom lige u manje od mjesec dana. Tko preživi pričati će, to je sasvim jasno.

Branko Tamše je ovo ljeto odustao od velikih turnira u Njemačkoj i Francuskoj na kojima su Zagrebaši godinama bili redoviti gosti. Želio je mir, dugotrajne pripreme. Rad na uigravanja linija, upoznavanju novih igrača, stvaranju one prave momčadske atmosfere. Koliko je u tome uspio vidjeti ćemo vrlo brzo. Ciljevi su jasni. Osmina finala Lige prvaka, i oba domaća trofeja. Sva manje od toga bio bi veliki neuspjeh.

Branko Tamše, trener PPD Zagreba:
Mi imamo svoj plan i cilj. Ići ćemo utakmicu po utakmicu ka njemu. Dosta je novih igrača. Nije to tako lako dobro posložiti. Ali već sada smo ubrzali igru što je bio jedan od mojih ciljeva. Moramo svesti pogreške na najmanju moguću mjeru, jer iskusne ekipe poput PSG-a, Barcelone ili Flensburga to nemilosrdno kažnjavaju. Moramo vjerovati u sebe, trenirati maksimalno i u svakoj utakmici dati 100 posto. Tada sigurno neće izostati ni rezultat.

U skupini B nalaze se Telekom Veszprem za mnoge jedan od  prvih favorita za naslov, pa Kiel, oslabljen, ali još uvijek jaki Vardar koji brani naslov, Vive Kielce, Meshkov Brest,  Montpellier, Porto, Motor Zaporizhye.

Tu su naravno i dalje C i D skupine s nešto slabijim sastavima. Ovo je inače posljednja sezona da Ligu prvaka gledamo u ovom formatu. Od jeseni 2020./2021. kreće jedinstvena Liga prvaka sa 16 klubova.

LIGA PRVAKA: SKUPINA A, 1. KOLO
14.09. 2019. (subota)
20:00 PPD ZAGREB – PSG

Prethodni članak1. HRL ŽENE: Nova sezona, novi izazovi
Sljedeći članakLiga prvaka: Prihvatljiv poraz PPD Zagreba