Paket 24 Premijer liga: Talent, mladost, ali i velika neizvjesnost

1393

Tjedan dana nakon rukometašica, 29. sezonu počinju rukometaši u Premijer ligi. Od ove jeseni, zahvaljujući novom sponzoru pod nazivom Paket 24 Premijer liga.  I ako je dopušteno suditi prema sastavima momčadi, talentu i ulaganjima, odnosno prvim dojmovima bit će to izuzetno zanimljiva i čini se nikad  neizvjesnija sezona.

Paket 24 Premijer liga ostala je u istom formatu natjecanja kao i lani. Deset klubova, od kojih su dva nova Dubrovnik i Bjelovar, umjesto Rudara iz Ruda i Rudana iz Labina kreće u borbu za četiri mjesta koja vode u Ligu za prvaka, a ostatak lige ide u Ligu za ostanak gdje će pokušati izbjeći dva posljednja mjesta koja vode u niži rang natjecanja. U drugom dijelu sezone borbi za naslov prvaka kao i do sada priključuju se Nexe i PPD Zagreb.

Što nam dakle donosi nova sezona Paket 24 Premijer lige? Duboko smo uvjereni još jedan iskorak u kvaliteti koji je posljednjih sezona jako primjetan. Mnogo je tu mladih igrača čiji talent nije dvojben. Paket 24 Premijer liga idealna je da se on izbrusi, jer u prvoj fazi natjecanja gotovo svi klubovi su jako izjednačeni. Podatak da će u toj ligi igrati većina mladih koji su ovoga ljeta Hrvatskoj donijeli dvije velike medalje (mlađi kadeti zlato s Europskog festivala mladih u Azerbajdžanu, te srebro sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Španjolskoj) sasvim sigurno će pojačati zanimanje. A kada tome dodamo i činjenicu da će Planet Sport izravno ili u snimkama imati 40-tak utakmica na svojim ekranima, sve jasno.

Tko bi se dakle trebao boriti za vrha Paket 24 Premijer lige? Teško je to pitanje, ali realno je očekivati da to budu branitelj naslova iz posljednje tri sezone Dubrava, tradicionalno jaki Poreč, pa Sesvete koje su doživjele dosta promjena, i Gorica koja ima jaku pomoć svog starijeg brata PPD Zagreba. Kako zaboraviti Zamet s Valterom Matoševićem na klupi, ili Spačvu Vinkovci koja također tri sezone u posljednji trenutak uskače u vlak Lige za prvaka.

Dubrava je s novim trenerom na klupi. Vladu Šolu, zamijenio je Krešo Ivanković. Otišli su Ivan Dumenčić (Nexe), Marko Račić i Kristijan Volar (Eisenach), Petar Medić (Tirol), Sandro Samardžić (povratak s posudbe u Zamet), a došlo dosta mladih od kojih treba izdvojiti dva lijevaka Filipa Vučelića (KTC), i visokog  Nikolu Kaštelana (Varaždin) te Antu Babića (Tatran Prešov). Tu su od starih: Grahovci, Godec, Ivanković, Sirotić.

Krešo Ivanković, trener Dubrave:
„Dosta smo se promijenili u odnosu na prošlu sezonu. Došlo je mnogo mladih perspektivnih igrača. Nažalost, morat će odrasti praktički preko noći. Jasno je da će nam trebati neko vrijeme da sve to posložimo. Ali ne bojimo se rada. Brzina, tranzicija, agresivnost u obrani – jednom riječju moderni rukomet. To je naš plan i cilj ove sezone.“

Poreč je tradicionalno oslonjen na domaće snage. Nekoliko je tu jako iskusnih igrača, poput Vedrana Mataije, Matije Rađakovića, Marina Sakića, Tima Thossa, pa i Filipa Perića. Tu je kadetski reprezentativac Ivan Filipović. Slabiji su za odličnog vratara Denisa Karića (Eisenach) i Gianfranka Pribetića (Nexe). Dinko Đanković premda mlad, među iskusnijim je trenerima Paket 24 Premijer lige.

Dinko Đanković, trener Poreča:
„Otišla su nam dva jako bitna igrača. U skromnim uvjetima pravu zamjenu za njih jako je teško naći. Ali imamo kostur ekipe koji je već nekoliko sezona na okupu, pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti. Prvenstvo je po meni jače nego lani, jer se kvaliteta mladih zbila u tih 10 klubova. Posebno su jaki zagrebački sastavi, a prije svega Gorica, koja je po  meni prvi favorit prvenstva.“

Sesvete su također doživjele svojevrsno čistilište. Otišli su  Nikola Mirosavljević (Hasselt), Toni Ezgeta (KTC), Marko  Mihaljević (Dubrava), Alen Šušnja (Moslavina), Lovro Šprem je prestao igrati, Vito Bahtijarević se vratio u PPD. Došli su Danijel Papić, Ivan Rukavina, Ivan Matić, Daniel Vusić, Martin Vrpoljac, vratio se Darko Krndelj.

Davor Dominiković, trener Sesveta:
„Dosta je promjena. Mnogo ih je otišlo, a još više došlo. Nemam posebnih želja što se rezultata tiče, osim da svaku utakmicu idemo maksimalno. To sam rekao i dečkima. Pa ćemo račun podvlačiti na kraju.“

Gorica ima jako zaleđe u PPD Zagrebu. Praktički je ostala ista ekipa na okupu. U Petrinju se vratio Luka Marjanović, a došli su iz Kutije šibica Antonio Vrbić, Paolo Kraljević i Stipe Purić. Tu je mladi Mađar Dominik Gal, sin nekadašnjeg zagrebaša Gyule Gala.

Andrija Nikolić, trener Gorice:
Naša je želja Liga za prvaka. Neće biti jednostavno jer je liga jako izjednačena. Plan je da se ti mladi igrači pravilno razvijaju koliko je to god moguće, i barem netko njih vrati u PPD, odnosno prvu ekipu.“

I mogli bismo tako još dugo. Jer Zamet je s legendom Valterom Matoševićem dobio novi zamah. Spačva Vinkovci uvijek izvuče nekog aduta iz rukava. Tu su Varaždin, pa ojačani Bjelovar, Umag. Teško će biti Dubrovniku zbog velikih i napornih putovanja, ali polet s kojim ulaze u ligu može biti okidač za prave stvari.

PAKET 24 PREMIJER LIGA: 1. KOLO
20.09. 2019  19:30 VARAŽDIN 1930 – BJELOVAR
21.09.2019   18:00 DUBROVNIK – UMAG
21.09.2019   19:00 GORICA – POREČ
21.09.2019   19:00 SPAČVA VINKOVCI – ZAMET
21.09.2019   19:00 DUBRAVA – SESVETE (PlanetSport)

 

Prethodni članakPotpisivanje sponzorskog Ugovora s Hrvatskom poštom
Sljedeći članak2. kolo 1. HRL za žene: Svi susreti isti dan