EHF EURO 2020: Ako se po Grazu prvenstvo poznaje…

536

Tri nastupa, tri pobjede i vrlo dobar dojam. To je učinak Hrvatske nakon prvog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu u Austriji. Naša reprezentacije je ostvarila prvi cilj. U Beč ide s dva boda, puna samopouzdanja i vjere da može otići u borbu za medalje.

Možda su naši rukometaši u svakom od tih susreta pokazali ponešto slabosti, ali pogledajte ostale velikane kako se muče. Francuska je ispala s natjecanja, Danska visi ko luster, Švedska i Njemačka prolaze dalje bez bodova.

Prije deset godina Hrvatska je u Grazu , nošena nevjerojatnom podrškom svojih navijača, ostvarila tri pobjede (Norveška 25:23, Ukrajina 28:25, Rusija 30:28), pa u Beču nastavila svoju rapsodiju, koju su pokvarili tek Francuzi u finalu. Ima li neke simbolike u priči iz 2020. godine tek ćemo vidjeti. Ali svi se iskreno nadamo da se može dogoditi repriza. Finale je doduše u Stockholmu, ali nema veze. Doći će naši navijači i na kraj svijeta da bi podržali svoje ljubimce.

Ono što smo od njih vidjeli u Grazu, graniči s nemogućim. Takvu energiju, snagu i ljubav prema reprezentaciji gotovo da nema nitko u rukometnom svijetu. I upravo zato izbornik Lino Červar nije mogao protiv Srbije kalkulirati i eventualno doživjeti poraz. Morao je igrati s najboljima. Osim toga i osobno je imao razloga da sa slavljem završi priču iz Graza, jer bila je to njegova 200-ta utakmica na klupi hrvatske reprezentacije, i okruglo 150 pobjeda. A to je podatak dostojan divljenja. U hrvatskim momčadskim ili loptačkim sportovima vjerojatno se nitko ne može time pohvaliti. Da ne nabrajamo sve silne medalje koje je osvojio.

Beč je sljedeća postaja reprezentacije. Suparnike i detaljan raspored igranja znat ćemo tek kasno večeras. Hoće li to biti Austrija, Sj. Makedonija ili Češka iz skupine B, u ovom trenutku to je manje  važno. Iz skupine C nam dolaze Njemačka i Španjolska. Dakle, čekaju nas nove velike i teške bitke, da bi se domogli Švedske i završnice. Nekako potiho u sebi mislimo dok Hrvatska igra ovako kao u Grazu, posebno tu sjajnu obranu 5-1, nikoga se ne treba bojati.

Lino Červar, izbornik muške seniorske reprezentacije:
“Idemo dalje, prvi cilj je ostvaren. Idemo sada drugi cilj, koji je puno teži. Imamo četiri složena protivnika, dva favorita za medalje. Vidjeli smo da kad ifgramo složno, disciplinirano, kad se držimo dogovora i taktike, kad djelujemo kao tim, onda stvari idu lakše.“

Prethodni članakŠego: “Pobijedili smo u veličanstvenoj atmosferi!“
Sljedeći članakEHF EURO 2020: Poznata satnica i raspored igranja Hrvatske u Beču