EHF EURO 2020: Od Češke do Češke

875

Kratka je bila noć za hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Malo slavlja, malo sna i već u rano jutro dočekale su ih nove obveze. Najprije one medijske jer, nakon drame s Njemačkom i ulaska u polufinale europskog prvenstva, naši su rukometaši zanimljivi ne samo hrvatskim nego i svjetskim medijima.

I svi se oni slažu, pobjedu je donijela vjera i karakter momčadi. Dobiti utakmicu u kojoj ne realiziraš tri sedmerca, imaš pet obrana vratara, i dva puta gubiš po pet razlike u drugom poluvremenu mogu samo momčadi iznimne mentalne snage. Hrvatska je zapravo njemačkim oružjem dobila Njemačku. Upornošću koja graniči s fanatizmom, i energijom koju su čudesno pronašli negdje u trenucima kada bi svi digli ruke.

Nakon medijskih obveza kompletna reprezentacija sa stručnim stožerom posjetila je Hrvatski dom u Beču. Tu su imali kratko druženje s najmlađim članovima hrvatskog kluba Cro Vienna, odradili obavezne selfije, razmijenili poklone i zahvalili na silnoj ljubavi i podršci koju dobivaju svih ovih dana.

Slijedio je ručak u, po mnogima najboljem hrvatskom restoranu u Beču pod imenom Kornat, kratki odmor i večernji trening.

Češka je na redu. Dok se čeka izvješće fizioterapeuta i liječnika o stanju momčadi, Lino Červar već je počeo slagati taktiku protiv Češke. Ta nam reprezentacija nikada nije pravila ozbiljne probleme, ali puše se i na hladno. Želi se pod svaku cijenu nastaviti pobjednički niz. Češka je na neki način obilježila karijeru hrvatskog izbornika. Samo rijetki znaju da je upravo protiv Češke Lino Červar započeo jedan nevjerojatan i nestvaran put koji će ga s reprezentacijom odvesti do svjetskog trona i naslova olimpijskog pobjednika. Naime, u  lipnju 2002. godine Hrvatska je dočekala Češku u Kutiji šibica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Portugalu. I pobijedila 35:24. Osam dana kasnije dobili smo i uzvrat 32:26 i osigurali nastup na tom svjetskom prvenstvu. Lino će u šali reći u Kutiji šibica je bilo 300-tinjak navijača od kojih sam znao barem 50 posto, možda čak i jedinstvene matične brojeve.  Od toga susreta se počela pisati nova i drugačija povijest hrvatskog rukometa.

S Češkom smo igrali ukupno šest puta. I dobili pet. Jedini poraz je s Islanda 1995. godine 25:27. Na posljednjem europskom prvenstvu u Hrvatskoj prije dvije godine u susretu za 5. i 6. mjesto i pobijedili 28:27. A Česi su na tom natjecanju bili jedno od najugodnijih iznenađenja. Imali su i prvog strijelca Ondreja Zdrahalu. Iz tog hrvatskog sastava danas su u Beču sedmorica hrvatskih i osmorica čeških igrača. Ta je reprezentacija do sana na ovom natjecanju dobila samo Sjevernu Makedonije 27:25, i Ukrajinu 23:19. Realno Hrvatskoj ne bi smjeli napraviti bilo kakav problem. Ali Lino Červar je poslovično oprezan.

Lino Červar, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije:
“Vidjet ćemo kakvo je zdravstveno stanje svih igrača, imamo još dvije utakmice u Beču, i u jednoj smo prednosti jer smo osigurali nastup u polufinalu. Međutim, moramo se resetirati, opet ispočetka, jedan zadatak smo ispunili.“

Prethodni članakDuvnjak: “Ostavili smo sve na terenu i pobijedili“
Sljedeći članakPredstavljanje kandidature Hrvatske, Danske i Norveške za SP 2025./27.