EHF: Kalendar europske muške sezone 2020./21.

791
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Premda se još nisu stišali brojni prosvjedi i nezadovoljstvo odlukom Izvršnog odbora Europske rukometne federacije (EHF), da otkažu sva natjecanja osim završnica Lige prvaka u ženskoj i muškoj konkurenciji, čelni ljudi europskog rukometa, već su napravili kalendar nove europske klupske sezone. Kao što je već poznato, europski kupovi doživjet će brojne promjene, i zahtijevat će od klubova iznimna financijska sredstva, ali i igračke snage da sve izdrže. 

Ukoliko se pandemija korona virusa (COVID-19) smiri, i natjecanja budu dopuštena, sa ili bez gledatelja, nova sezona Lige prvaka kreće u srijedu i četvrtak 16. i 17. rujna. Drugo kolo na rasporedu je 23. i 24. rujna, treće 30. rujna i 01. listopada 2020., itd,itd… Liga prvaka sljedeće sezone imat će 16 klubova, a igrat će se u dvije skupine po osam klubova kao i do sada. Devet zemalja među kojima je i Hrvatska ima zajamčeno mjesto u Ligi prvaka. Deseti sudionik će biti iz zemlje koja ima ukupno najbolji EHF ranking ovog trenutka, a preostalih šest mjesta birat će se među zemljama koje prijave svoje klubove, a nalaze se na ranking listi od 10. do 30. mjesta. Pri tome, ti klubovi moraju ispuniti čak osam različitih kriterija. Dvije najbolje momčadi idu u četvrtfinale, a oni od 3 – 6. mjesta razigravaju za preostala mjesta četvrtfinala. Novost je činjenica da svaka gostujuća utakmica klubu donosi 30 000 eura, a svaki bod 5000 eura. Ukupno će se na FINAL 4 dijeliti milijun eura. Kao što se može primijetiti, a bilo je već ranije najavljeno, Liga prvaka seli se na srijedu i četvrtak. Dio tih termina poklapa se s nogometnom Ligom prvaka, jer se utakmice igraju u 20.45, pa ostaje da vidimo koliko je to bila mudra odluka čelnika EHF-a i klubova. EHF je također naredio klubovima da dvorana u kojoj se igra Liga prvaka od sljedeće sezone mora biti s najmanje s 2500 mjesta, u sljedeće tri sezone, a onda se diže na 4000 tisuće. EHF je detaljno razradio i nagradni fond za novu sezonu, u kojoj svaki klub koji igra u startu ima 30 000 eura. Svaki bod vrijedi 5000 eura.

Dosadašnji EHF Kup u novoj sezoni zamijenit će Europska liga. Prvo pretkolo za taj kup trebalo bi se igrati 29. i 30. kolovoza, a uzvrati 05. i 06. rujna 2020. Drugo pretkolo planirano je da se igra 22. i 29. rujna. Natjecanje u skupinama Europske lige trebalo bi početi 20. listopada. Za razliku od Lige prvaka, Europska liga igrati će se utorkom, i to u terminu 20.45. Ukupno će 24 kluba biti sudionici Europske lige, ili 4 skupine po šest ekipa. Nagradni fond tu je mnogo skromniji i kreće se od 500 eura u prvom pretkolu, do 9000 po utakmici u skupinama, do  50 000 nagrade za tri nabolje ekipe završnog turnira Europske lige.

Treće klupsko natjecanje koje je do sada bilo pod imenom Challenge kupa, od sljedeće sezone nosi ime Europski kup. Ono će se igrati kao i do sada tijekom vikenda. I bit će to klasična nokaut faza od početka do kraja. Tu će nagradni fond biti još manji, a od trećeg pretkola pa nadalje gostujući nastupi donositi će klubu 7500 eura.

Prethodni članakSedmerac: Marin Šego vs Matej Ašanin
Sljedeći članakSedmerac: David Mandić vs Valentino Ravnić