EHF: Dvije sjajne analize naše Lidije Bojić – Ćaćić

977

Premda nije uobičajeno, vrijedno je zabilježiti i prenijeti, da je Europska rukometna federacija (EHF) na svojim službenim stranicama objavila dvije  analize koje je za ekspertnu skupinu trenera, odnosno rukometnu akademiju radila naša doktorica Lidija Bojić – Ćaćić. Takve analize obično se objavljuju u stručnim časopisima i namijenjene su određenom dijelu rukometne, posebno trenerske populacije. Ali, čini se da je EHF procijenio, da ove analize vrijede puno više i zaslužuju da vidi cijela rukometna obitelj. Obje analize vezane su uz rad s mlađim dobnim skupinama, odnosno dio su teme doktorskog rada instruktorice Hrvatskog rukometnog saveza Lidije Bojić – Ćaćić.

Prva tema vezana je uz razlike u tjelesnom odrastanju i treningu mladih hrvatskih kružnih napadačica, od mlađih kadetkinja, preko kadetkinja do juniorki, a druga o morfološkim karakteristikama mlađih dobnih uzrasta, odnosno o tome kako bi ih trebalo selekcionirati.

Autorica Lidija Bojić – Ćaćić:
„Što se tiče prve teme, mogu reći da sam kroz analizu i višegodišnje proučavanje, te rad s mladima otkrila da naše rukometašice u najmlađim dobnim uzrastima, pri tome mislim na mlađe kadetkinje i kadetkinje, su gotovo potpuno  izjednačene u svim elementima sa svojim generacijama u drugim zemljama. Ali, hrvatske juniorke su jako podkapacitirane, i ne napreduju kako bi trebale u tom uzrastu, odnosno jako zaostaju za  Europom.

Druga analiza nam pak otkriva da se moramo ozbiljno pozabaviti selekcioniranjem. Uspoređujući mnoštvo od čak 24 elementa, kod krila, vanjskih pucača i kružnih napadačica, došla sam do zaključka da su nam te mlade cure gotovo sve iste po morfološkim karakteristikama. Drugim riječima, pivotkinje su iste visine i težine, dužine ruku, raspona i slično, kao vanjske igračice. Slična je situacija i s krilima. A svi znamo da to ne može biti isto. Ukratko, u budućnosti ćemo morati puno više računa voditi o načinu selekcije igračica za pojedino mjesto, njezinim morfološkim karakteristika i predispozicijama.„

 

Svi oni koji žele detaljno proučiti ove analize mogu ih pronaći na sljedećim poveznicama:

Prethodni članakEHF Liga prvakinja: Podravka Vegeta čeka pozivnicu
Sljedeći članakCRO vremeplov: Musa, Duvnjak, Karačić, Mandić & Šego (EURO 2020)