HRS podržao dodjelu nagrada “Luka Ritz“

257

Na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatski rukometni savez (HRS) i ove godine podržao je i sudjelovao na svečanoj dodjeli nagrade “Luka Ritz“ koja promiče toleranciju i škole bez nasilja.

Podsjetimo se, Luka Ritz tragično je stradao prije 12 godina na Mostu slobode nakon što je brutalno pretučen od svojih vršnjaka. Njemu u spomen, njegovi roditelji Suzana i Reno Ritz, ne samo da su donirali njegove organe i tako spasili mnogo života, nego su u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuli i nagradu “Luka Ritz“. Nasilje nije hrabrost – humana je poruka nagrade koja se svake godine dodjeljuje onima koji nesebično pomažu i podupiru djecu i vršnjake i uče ih da se eventualni nesporazumi rješavaju razgovorom, tolerancijom, argumentima, a ne šakama.

Ovogodišnje dobitnice te nagrade su: u kategoriji osnovnih škola Dorotea Horvat, učenica 8. razreda osnovne škole Kralja Tomislava iz Našica, a u kategoriji srednjih škola dobitnik je Luka Prce, učenik 4.b razreda Gimnazije Vukovar. Nagrade i posebna priznanja  dobitnicima su uručili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, i predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade “Luka Ritz“, njegova majka Suzana Ritz.

Četiri posebna priznanja dobili su Marija Brkić, učenica 4. razreda Osnovne škole “Krune Krstića”, Područna škola u Pločama, Barbara Ružičić, učenica 8. razreda Osnovne škola “Mladost“ u Jakšiću, učenik 2. razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci Tin Pribanić i učenik 4. razreda zagrebačke Škole za Grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Mihael Kuzmičić.

Nagrada Luka Ritz sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije od tisuću kuna mjesečno, a škola koju pohađa dobitnik Godišnje nagrade dobiva posebno priznanje.

Svim nagrađenim dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Boris Mesarić,  uručio je dres hrvatske rukometne reprezentacije, i poželio im da nastave sa svojim plemenitim radom na promicanju tolerancije, nenasilja i humanitarnog rada.

Prethodni članakEHF Liga prvaka: Manuel Štrlek član All-star teama
Sljedeći članakCRO vremeplov: Stela Posavec