Na današnji dan: Prvi osvojen turnir u povijesti hrvatske muške reprezentacije

163

Hrvatski sportaši veliki su promotori naše zemlje. Svi znamo da su u najtežim danima borbe za samostalnost i međunarodno priznanje Republike Hrvatske odigrali važnu ulogu. Mnogima je vjerojatno promakla činjenica da je hrvatska rukometna reprezentacija, baš u prvim danima nakon što je Hrvatska progasila neovisnost, osvojila svoj prvi turnir, i tako barem malo pripomogla da se u najjačoj zemlji svijeta za nju čuje.

Bilo je to na današnji dan u Colorado Springsu 6. srpnja 1991. godine, na turniru pod nazivom USA Cup. U velikom finalu Hrvatska je lako pobijedila Japan 27:20. Izbornik reprezentacije bio je Josip Milković.

Priča o tom turniru i hrvatskom nastupu zalužuje dokumentarac, ako ne i pravi dugometražni film. Naime, samo tri dana nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. godine, naša je reprezentacija otputovala iz Zagreba u Sjedinjene Države. Najviše zasluga za to ima Ivo Petranović, bivši rukometaš, ali i Hrvat koji živi u Sjedinjenim Državama. Mjesecima je obilazio Američki rukometni savez i uvjeravo ih da Hrvatska treba nastupiti na tom turniru. I svaka mu čast na tome. Ne zaboravimo, Hrvatska u trenutku donošenja odluke još nije bila samostalna država. HRS uspio je nekim čudom pronaći sponzore i sredstva i prihvatio taj poziv. I nije požalio. Prva postaja tog neobičnog, ali sjajnog puta  bio je Los Angeles odnosno San Pedro, grad s najvećom hrvatskom kolonijom u tom dijelu Amerike. Povijest će kasnije pokazati da je to bio posljednji let PANAM-a  iz Zagreba jer je naš aerodrom uskoro zbog početka rata u Sloveniji zatvoren. Naime, kada su igrači nakon 15 sati leta od Zagreba, preko Frankfurta i New Yorka stigli u Los Angeles, dočekali su ih Hrvati u narodnim nošnjama i obavijestili da je u Sloveniji počeo rat. Šok je nemoguće opisati. Dva tjedna trajala je potraga za povratnim avionski kartama. Rukomet gotovo da je bio u drugom planu. Na kraju su sletjeli u Beč.

Nakon nekoliko revijalnih prijateljskih susreta u San Pedru s američkim ekipama, koje su igrali u košarkaškim dresovima, jer rukometne nikada nisu vidjeli, i dvoranama gdje su naši fizioterapeuti trakama lijepili oznake za devet metara i sedmarac, reprezentacije je otputovala u Colorado Springs. To je grad na 1893 metra nadmorske visinu u kojem se nalazi američki olimpijski centar. Tjedan dana boravka u tom kampu i dan – danas prepričaju svi koji su ga imali sreću vidjeti. Od sportskih broja terena, dvorana, bazena olimpijskih dimenzija, do bolnice koju bi poželio svaki grad svijeta.

Hrvatska je na startu turnira pobijedila SAD 23:22. Slijedio je poraz od Rumunjske  istim rezultatoim 23:22,  koji nas je malo uzdrmao. Ali slijedile su još dvije pobjede  nad Nizozemskom 26:20 i ponovno SAD-om 27:20  i Hrvatska se našla  u velikom finalu s Japanom. Ni tu dakako nije bilo problema i Hrvatrska je slavljem 27:20 osvojila svoj prvi međunarodni turnir u povijesti.

Nakon Colorado Springsa reprezentacija je pet dana boravila u New Yorku. I tu je odigrala nekoliko revijalnih susreta. Svaki od njih zaslužuje posebno poglavlje, jer dvorane su bile suviše male da prime sve Hrvate koji su željeli vidjeti naše rukometaše, prvu nacionalnu selekciju koja je nastupila u Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi od njih nisu nikada bili u Hrvatskoj i svaki dodir sa zemljom njihovih predaka bio je poseban doživljaj.

Gotovo svim našim igračima i stručnom stožeru odlazak u SAD 1991. godine, bio je  prvi susret s tom zemljom, a posebno vjerujemo da pamte grad New York, grad koji nikad “ne spava“. Mi pak pamtimo da su nam iz SAD-a donijeli prvi trofej u povijesti.

Izvor fotografije: Wikipedia Colorado Springsa

Prethodni članakIHF: Kandidati za najboljeg trenera 2019. godine
Sljedeći članakIHF: Pozivnice Poljskoj i Rusiji za Svjetsko prvenstvo 2021. u Egiptu