1. HRL – ŽENE: Tko će se najviše približiti Podravki i Lokomotivi?

1672

Nova sezona rukometašica otvorena je u srijedu susretom Podravke i Murvice. Vikend koji je pred nama, donosi nam i ostale susrete 1. kola 1. HRL za žene. To je sjajna vijest. Bez obzira na koronu koja još uvijek dobrim dijelom upravlja našim životima, rukomet se vraća u dvorane i na veliku pozornicu, i svi moramo biti iznimno sretni zbog toga.

Podravku smo imali prilike vidjeti u Ligi prvakinja. Više mladosti nego iskustva, nakon brojnih odlazaka dobio je u ruke Zlatko Saračević. Tri kadetske reperezentativke Ana Buljan, Margarita Škarić i Bruna Zrnić silno su talentirane i sigurno je da će kroz našu ligu imati mnogo prilike za igru i napredak. Yuliya Dumanska je veliko pojačanje na vratima, a tek ćemo vidjeti koliko vrijedi Brazilka Novais Bancilon.

Lokomotiva je uz Brunu Zrnić ostala i bez Lidije Horvat (kraj karijere), ali i Marine Glavan koja je upravo postala mama te joj i ovim putem čestitamo! Došle su Lena Ivančok (MGA Fivers), Maja Bilandžić iz Sinja i Andrea Sedloski (Vardar). Ako vam je prezime poznato, u pravu ste . To je kćer Goce Sedloskog, nekadašnjeg nogometaša Dinama, danas trenera druge momčadi „plavih“.

Ždrijeb je htio da se Lokomotiva i Podravka sretnu već u drugom kolu, tako da ćemo vrlo brzo znati kakav je odnos snaga.

Posljednje dvije sezone Bjelovar i Koka vodili su veliku bitku tko će biti uz bok ta dva naša najbolja kluba. Vladimir Canjuga je u Gabrijeli Bešen koja se vratila iz Poljske (prošle sezone imala je najbolju obranu Lige prvakinja), Koki osigurao važnu kariku na vratima. Tu su još i Nika Strahinja (Podravka) i Jana Markulinčić (Zrinski). Otišle su Marta Jurčić (Njemačka) i Jelena Blažek (Dugo Selo).  Dobar sastav ima varaždinski klub i bit će ih zanimljivo gledati ove sezone.

Bjelovar je također nešto malo mijenjao ekipu. Došle su Ana Malec (Ivanić Grad) te Iris i Monika Pratljačić (Umag). U klubu nisu više Marija Borković (Sisak), Anamarija Mikulić (Đurđevac) te Barbara Gillinger koja je otišla studirati u Zagreb. I ove sezone igrat će u Europi, a to je najbolja potvrda da žele napraviti novi iskorak.

Osijek je bio jako aktivan ovog ljeta. Doveo je čak šest novih igračica: Dora Pajić (Zrinski), Milica Grbavčević (AZE), Lea Pervan (Vinkovci), Ema Barbir (Dalmatinka), Lucija Humel (MAĐ), Nina Milovanović (SRB). Slatke su to brige za trenera Jasmina Mrkonju, tim prije što mu nitko nije otišao.

Sesvete su dosta izgubile ovog prijelaznog roka. Otišle su Ines Lisjak (Umag), Petra Dičak (Madeira), Bernarda Čalušić (Dugo Selo), Dora Lukić (Trešnjevka), a prestale su igrati Valentina Derežić i Ana Anđelić. Zahtjevna je zadaća pred trenerom Nikolom Škorićem. Dobio je samo Luciju i Petru Krezo iz Lokomotive.

Odlazak dvije kadetske reprezentativke u Koprivnicu, te Ane Ugrin u Sinj, Split 2010 će  prema svemu sudeći jako osjetiti. U njihovim redovima više nije ni Martina Ćurković (Njemačka), a dobile su od iskusnijih samo Andreju Ferić (Njemačka).

Kad smo već kod Dalmacije, recimo da je sastav iz Ploča dobio samo Ivu Bule (Metković), a ostao bez Eme Barbir (Osijek) i Andreje Klarić (Austrija).

Sinj je pak pustio Silviju Masnić u Crikvenicu, a Maju Bilandžić u Lokomotivu. Iz Norveške im je došla Gabriela Gudelj, a iz Splita 2010 Ana Ugrin.

Na drugom kraju Hrvatske, zadovoljno trljaju ruke u Umagu. Doveli su dvije sjajne igračice. Ines Lisjak (Sesvete) i Marijetu Vidak (Žalec, SLO). Obje su na popisu izbornika Nenada Šoštarića za skorašnje okupljanje reprezentacije. S njima naravno rastu i ambicije Umaga.

Murvica je silno oslabljena prestankom igranja Antonele Kalčić i Ane Paurević, ali  i odlaskom Ivone Škorić u Labin. Prinova iz Sinja Silvija Masnić pokazala se u pravom svjetlu već u susretu Podravkom. Koliko mogu dati Martina Nekić (Senia), Martina Strukar (Cerna) i Rea Jelenović (Zamet), tek ćemo vidjeti.

Zrinski u novu sezonu ulazi s novim trenerom. Saša Kuček je stigao iz muškog kluba Čakovec. Tu je kao nova igračica i Samoborka Lorena Petreković. Dora Pajić traži svoj rukometni put kroz Osijek.

Dugo Selo ’55 također bilježi promjene u svojim redovima. Prinove su Jelena Blažek iz Koke, Bernarda Čalušić iz Sesveta i Iva Rokavec iz Trešnjevke. Otišla je Zita Porobić u Mađarsku. Odluku da zaključe profesionalnu karijeru donijele su Tea Grubišić, Ana Rupčić i Doris Vlajsović. 

Za kraj nam je ostala Virovitica. Skroman je bio promet u tom klubu. Veteranka Maja Kožnjak Mlinarić je trudna. Talentirama Tamara Hudoletnjak navodno je odlučila otići u Njemačku. Za sada nema prinova, a to znači samo jedno, veliku, veliku borbu da se izbjegne začelje ljestvice.

Prethodni članakPaket 24 Premijer liga: Nakon 202 dana predaha, napokon počinje nova sezona!
Sljedeći članakIHF: Poznata satnica nastupa na SP, na popisu 20 igrača