Hrvatska se kandidirala za muško Europsko prvenstvo 2026. ili 2028. godine

656
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Europsku rukometnu federaciju (EHF) silno je razveselio interes zemalja za muška i ženska prvenstva 2026. i 2028. godine. Naime, čak 14 zemalja izrazilo je interes za organizaciju nekog od tih natjecanja. Među njima je i Hrvatska koja bi rado bila domaćin muškog Europskog prvenstva 2026. ili 2028. godine.

Kao što je poznato, nakon Mađarske i Slovačke koji će ugostiti najbolje europske rukometaše 2022. godine, Njemačka je domaćin Eurospkog prvenstva 2024. godine. Za prvenstvo nakon toga svoj su interes iskazale Hrvatska, Francuska, Švicarska, Švedska te zajednički Norveška i Danska, odnosno Bjelorusija, Poljska i Litva. Za Europsko prvenstvo 2028. godine imamo pak šest pojedinačnih kandidatura, te dvije zajedničke. To su pojedinačno: Hrvatska, Francuska, Belgija, Estonija, Švicarska, Švedska, te zajedno Portugal i Španjolska, odnosno Norveška i Danska.

Što se tiče prvenstava rukometašica tu prednjače skandinavske zemlje. Nakon što Norveška i Danska budu domaćini prvenstva u prosincu ove godine, sljedeće prvenstvo 2022. godine zajednički organiziraju Slovenija, Sj. Makedonija i Crna Gora. Nakon toga ponovno će tri zemlje biti domaćini natjecanja. To su Mađarska, Austrija i Švicarska. Za europsku smotru 2026. godine želju su iskazale ponovno Norveška i Danska zajedno, te pojedinačno Rusija i Švedska.

Europsko prvenstvo rukometašica 2028. godine pak žele Norveška i Danska skupa, te pojedinačno Švedska.

Nakon što Europska rukometna federacija (EHF) dobije sve potrebne dokumente od kandidata i provjeri ih, tijekom lipnja i rujna sljedeće godine, slijedi obilazak zainteresiranih zemalja. Konačna odluka o domaćinima bit će donijeta u studenom 2021. godine na Kongresu kojim će se ujedno proslaviti 30-ta obljetnica EHF-a.

Prethodni članakNEVJEROJATAN susret između Poreča i Spačve u ŠRC Veli Jože! I Paket 24 Premijer liga
Sljedeći članakSesvete dominatne protiv Zameta! I Paket 24 Premijer liga