EHF EURO 2020: Najava prve utakmice s Mađarskom

954

14. Europsko prvenstvo rukometašica napokon počinje. Nakon otkazivanja domaćinstva Norveške zbog korona virusa i iznimno rigoroznih epidemioloških  mjera u toj zemlji, Danska je “podmetnula leđa“ i prihvatila da organizira cijelo natjecanje. Igrat će se u dva grada – Koldingu i Herningu.

Hrvatsku je ždrijeb smjestio u skupinu C, s reprezentacijama Mađarske, Nizozemske i Srbije. Teško je reći koji je suparnik teži, zahtjevniji. Posebno ako se zna da je Hrvatska u Dansku stigla prepolovljena. Od posljednjeg službenog susreta protiv Turske u kvalifikacijama potkraj prošle godine, izbornik Nenad Šoštarić nema na raspolaganju čak sedam igračica. Većina njih je iz tzv. udarne postave. To bi teško podnijele i mnogo jače reprezentacije od Hrvatske.

Europsko prvenstvo u Danskoj jedanaesto je sudjelovanje Hrvatske na tim smotrama. Najbolji rezulatat nam je još uvijek onaj s prvog prvenstva 1994. godine kad je osvojeno peto mjesto. Ukupno su naše rukometašice do sada odigrale 46 utakmica na europskim prvenstvima. Imaju 19 pobjeda i 27 poraza. Na posljednja dva prvenstva izgubile su po tri susreta u skupini i završavale na posljednjem mjesu. Zadnja pobjeda ostvarena je na prvenstvu 2014. godine, kad je Hrvatska s Mađarskom bila domaćin i to protiv Nizozemske  31:27. Bila je to “pirova pobjeda“ koja nam nije pomogla da prođemo dalje i tad je reprezentacija završila na 13. mjestu. Inače, najveća hrvatska pobjeda na europskim prvenstvima je ona iz Danske 2010. godine, kad je u Aarhusu svladan Island 35:25. Najteži poraz je doživljen također na sjeveru Europe u Norveškoj 2016. godine kad nas je domaćin pobijedio 34:16.

Prvi suparnik hrvatskih rukometašicana na EHF EURO 2020 je  Mađarska. Riječ je o reprezentaciji koja je prije 20 godina bila europski prvak, ali i koja ima tri bronce s europskih natjecanja. Mnogi se vjerojatno sjećaju i njihovog svjetskog srebra, posljednjeg od četiri, osvojenog u Hrvatskoj 2003. godine. Ta zemlja ima i tri olimpijske medalje od kojih je najsjajnija srebrna, osvojena također prije 20 godina. Mađarska danas ima najjaču rukometnu ligu svijeta, i zato je apsolutni favorit protiv Hrvatske. Na europskim prvenstvima do sada smo tri puta igrali međusobno. Hrvatska je uspješnija. Ima dvije pobjede (1996. u Danskoj 24:19, te u Srbiji 2012., 28:27). Poraz smo pak, doživjeli na posljednjem prvenstvu u Francuskoj  24:18.

Prvi susret na velikim natjecanjima obično je najvažniji. On određuje mnogo toga. I bez obzira na brojne poteškoće koje su pogodile reprezentaciju sigurni smo da će dati sve od sebe da nas dostojno predstave. Mi ćemo sigurno biti uz njih. Budite i vi, jer PlanetSport izravno prenosi sve susrete Europskog prventva.

Utakmicu s Mađarskom je najavila Ćamila Mičijević, reprezentativka Hrvatske:
“Prva utakmica protiv Mađarica koje odlično poznajem, igrala sam tamo četiri godine i nadam se da će to pomoći u ovom susretu. Jako dobro znamo kakve nas protivnice čekaju i nijedna utakmica nije lagana. Pokušat ćemo iznenaditi Mađarice u prvoj utakmici, spremile smo neke nove taktičke varijante koje ćemo koristiti i za Nizozemsku i Srbiju. Ono što je važno je da ne smijemo raditi greške u obrani jer će to onda Mađarice kažnjavati lakim golovima. Nadamo se da ćemo se posložiti lijepo i u napadu jer smo na prijašnjim natjecanjima imale s tim problema. Tako da osim dobre obrane, morat ćemo se potruditi i u napadu. Ovdje vlada jedno veliko zajedništvo, svi se jako brzo uklope i ja ne osjećam da ovdje ima novih igračica, što mislim da je naša prednost. Svi smo igrači Hrvatske i dat ćemo naš maksimum.“

Prethodni članakEHF EURO 2020: Ekskluzivna CROlumna Ivane Kapitanović!
Sljedeći članakIHF: Konferencija za medije uoči Svjetskog prvenstva 2021. godine