EHF EURO 2020: Kako zaustaviti svjetske prvakinje?

1182
Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

Pred hrvatskom ženskom seniorskom reprezentacijom, nakon senzacionalnog izdanja protiv Mađarske, novi je veliki izazov na Europskom prvenstvu u Danskoj. Čekaju ih svjetske prvakinje – Nizozemke. To je sastav koji je posljednjih šest velikih svjetskih natjecanja (Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva), osvojio pet medalja i jedno četvrto mjesto. Drugim riječima, to je ovog trenutka najbolja reprezentacija svijeta.

U Dansku su doduše doputovale bez nekoliko jakih aduta s kojima su donijeli zlato iz Japana prošle godine, u ovo vrijeme na Svjetskom prvenstvu, ali još uvijek je to iznimno moćan sastav. U toj ekipi više nema Nycke Groot koja je završila reprezentativnu karijeru. Ozlijeđene su Estevana Polman koja je bila MVP prošlog Svjetskog prvenstva i i Delaila Amega. S rukometom je prestala Maura Visser. Ali tu su sjajne Lois Abbingh, najbolji strijelac svjetskog natjecanja u Japanu i rukometšica koja je postigla pobjedonosni pogodak protiv Španjolske u finalu, Kelly Dulfer, Laura van der Heijden, Danick Snelder, Angela Malenstein, vratarka Tess Wester, itd, itd…  Od mladih, na veliku scenu izašle su Nikita van der Vliet  najbolji strijelac juniorskog Svjetskog prvenstva i  kružna napadačica Krima Harma van Keij. Ali bez obzira na to, tu je devet igračica koje imaju 100 i više nastupa u reprezentaciji. A Hrvatska nema ni jednu.  odi ih sjajni Francuz Emmanuel Mayonnade, po mnogima najbolji svjetski trenera ovoga trenutka. On je inače, trener našeg dvojca iz Metza: ozlijeđene Ivane Kapitanović (naše CROlumnistice) i Ćamile Mićijević. Može li nam to barem malo pomoći?

Zbog problema s korona virusom u reprezentaciji Srbije, Nizozemska igra dva dana zaredom. Je li to možda još jedan tračak nade više za Hrvatsku, ostaje da vidimo.

Inače, Hrvatska i Nizozemska igrale su osam puta do sada na velikim natjecanjima. Rezultat je izjednačen. Svatko ima četiri pobjede. Posljednje hrvatsko slavlje bilo je prije šest godina, u Varaždinu 2014. godine, 29:28 na Europskom prvenstvu koje smo zajednički organizirali s Mađarskom. To je ujedno naša posljednja pobjeda na europskim smotrama do ove protiv Mađarske. Nizozemska je tada završila na sedmom, a Hrvatska na 13. mjestu. Od tada počinje njihov uspon kojemu se praktički ne vidi kraj. Na Europskom prvenstvu u Francuskoj prije dvije godine Nizozemke su slavile s 34:23. U nastavku su očekivanja naših snaga.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:
“Dan nakon utakmice s Mađarskom vrijeme je da smirimo euforiju. Sutra nas već čeka Nizozemska, želimo pokazati da znamo igrati rukomet. Igramo protiv svjetskog prvaka i za naše cure je to izuzetan test da vidimo koliko možemo napraviti. Danas Nizozemska igra sa Srbijom, i to ćemo također pogledati uz još neke videe. Vjerujem da ukoliko trkački budemo dobri, da nam ne zabiju puno polukontri i kontri, onda možemo odigrati dobru utakmicu.“

Ana Debelić, reprezentativka Hrvatske:
“Velika pobjeda nad Mađarskom, sretne smo i ponosne, ali znamo da je to tek početak i da moramo ostati s dvije noge čvrsto na zemlji. Sutra kao i uvijek, moramo dati sve od sebe, teška je utakmica pred nama, ali vjerujem da ćemo pokazati kako se držimo sa svjetskim prvakinjama.“

Prethodni članakBlažević & Krsnik u vrućoj fotelji kod Ćamile! I EHF EURO 2020
Sljedeći članakNova #CROtale epizoda s Anom Debelić! I EHF EURO 2020