EHF EURO 2020: Sa Srbijom za nastavak velikog niza

1440
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Mađarska i Nizozemska su pospremljene u arhivu i povijest. Vremana za slavlje i uživanje nema previše. I dok se svijet još divi izvedbama ekipe Nenada Šoštarića, naše rukometašice već su mislima okrenute ka Srbiji. Susret je to koji Hrvatskoj pobjedom otvara vrata drugog kruga s maksimalnim učinkom od četiri boda, o čemu se samo moglo sanjati uoči Europskog prevnstva s obzirom na sve poteškoće koje je reprezentacija imala.

Srbija je nakon borbe s korona virusom po dolasku u Dansku, tri dana sjedenja u hotelu i isčekivanja nalaza testiranja, u prva dva kola najprije šokirala svjteske prvakinje Nizozemke s 29:25, dan kasnije doživjela poraz od Mađarske od 38:26. Uz sve to, ostala je bez svog zaštitnog znaka, jedne od najboljih rukomeašica svijeta posljednjih destak godina Andree Lekić koja se teško ozlijedila u prvom susretu. Ali i bez nje to je još uvijek jako respektabilna ekipa, i Hrvatska će morati ponuditi svoje najbolje lice da bi stigla do novih bodova.

Srbija ima sjajan vratrski dvojac: Jovanu Risović (dvije godine u Podravki) i super iskusnu Katarinu Tomašević. Zajedno imaju 26 obrana (Risović 18, Tomašević 8). Na krilima su kapetanica Katarina Krpež-Šlezak desno (11/19 58 %) i Sanja Radosavljević (8/9, 89 %). Kapetanica Katarina Krpež-Šlezak je bila najbolji strijelac posljednjeg Europskog prvenstva. U Dansku je stigla nakon duže pauze (porod i prilagodba na igranje u Rostovu) pa možda još nije na top razini, ali nikako ju se ne smije olako shvaiti. S druge strane je super pouzdana Sanja Radosavljević, članica mađarskog Vacija KSE, a to znači iz najjače lige svijeta. Velika snaga Srbije nalazi se na crti. Tu je Slađana Pop – Lazić, igračica francuskog Bresta. Teško je reći je li bolja obrambeno ili napadački. Ne zabija mnogo, jer Srbija puno toga rješava preko krila i vanjskih igračica, ali dođe li lopta do nje to je ili pogodak ili sedmarac, a najčešće i isključenje suparnica.

A što tek reći za vanjsku liniju? Kristina Liščević, Jelena Lavko, Jovana Stoiljković, pa Jelena Trifunović i mlada snaga Anđela Janjušević. Kad imaju dan mogu, dobiti svakoga. Podsjećamo, svjetskim prvakinja stigle su minus sedam.

Vodi ih iskusni Ljubomir Obradović. S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije 2000. godine osvojio je europsko zlato. Od 2014.-2016. godine vodio je mušku reprezentaciju Crne Gore. Godinu kasnije postaje izbornik srbijanske ženske reprezentacije s kojom osvaja deveto i šesto mjesto na svjetskim i 11. mjesto na posljednjem Europskom prvenstvu.

Srbija je u dva susreta s istim protivnicama kao i Hrvatska postigla 55 pogodaka, a primila 63 pogotka. Dakle za 4 pogoka bolja je od Hrvatske, ali je primila čak 16 više. Pri tome je naš postotak realizacije bolji za 6 posto. Protiv Srbije su naše rukometašice do sada igrale tri puta. Imaju dvije pobjede i jedan poraz.

Ukratko s obranom kakvu igra Hrvatska, fantastičnom Teom Pijević i ekipnim duhom kakav dugo nije viđen, Hrvatska može dobiti Srbiju i u drugi krug otići na krilima četiri boda.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije:
“Mi znamo njihove kvalitete, oni znaju naše kvalitete, ali jednostavno, kao i obično rekli smo idemo step by step. Pripremat ćemo se za njih u detalje, razraditi sitnice koje su nam strašno bitne, koje čine razliku između jednog i drugog. I ponovno, ulazimo u utakmicu potpuno neopterećeni, ali naravno sa željom da pobjedimo. U mojoj rukometnoj filozofiji, igra obrane je ta koja bi trebala imati neku prednost zato što, ne samo da ti omogućuje lakše golove iz kontra napada, nego ti i omogućuje da slobodnije igraš u napadu. Znači da nemaš te pressinge, da ti se ruka ne skrati, a kad igrač igra slobodno u napadu onda igra najbolje. Prema tome, tu moramo raditi isto ono što smo radili ove dvije utakmice, evo vidite da smo primili zaista mali broj golova, primili smo 47 golova.“

Ana Debelić, reprezentativka Hrvatske:
“Pa mislim da smo mi sami sebi najveća opasnost, i najveći plus, tako da mislim da Srbija ima isto kvalitetnu ekipu i na golu su dobri. Imaju dobru vanjsku liniju, ali mislim da moramo dati sve od sebe kao i ove dvije tekme i da ne bi trebalo bit problema. Naša najveća snaga je to naše zajedništvo, kao i ove dvije utakmice, da dajemo svaka od sebe svoj maksimum, jedna za drugu i to je najbolji recept.“

Prethodni članak#CROlumna by Ivana Kapitanović no.2: “Kraljice iznenađenja sa stilom u drugi krug“
Sljedeći članakVažna pobjeda Dubrave u utakmici protiv Spačve! I Paket24 Premijer liga