EHF EURO 2020: Norveška kao nemoguća misija ili?

1806
Team Croatia during the Women’s EHF EURO 2020 Norway, Denmark, Main Round, Group II, Croatia vs Romania, Kolding Arena, Kolding Denmark, 10.12.2020, Mandatory Credit © Stanko Gruden / kolektiff

Jedna lijepa stranica Europskog prvenstva rukometašica u Danskoj zatvorena je za hrvatsku reprezentaciju. Od četvrtka je počeo novi turnir. Nakon Rumunjske s kojom smo ispisali povijesne stranice, jer su naše rukometašice upisale čevrtu pobjedu u nizu, druga reprezentacija na putu do mogućeg polufinala, što je bila misaona imenica prije samo tjedan dana je Norveška. Dovoljno je reći dvostruki olimpijski, trostruki svjetski i sedmerostruki europski prvak. Da sve ostale medalje ne nabrajamo, jer imaju ih vjerovali ili ne ukupno 27.

Od svih reprezentacija koje nastupaju u Danskoj, složit će se mnogi, Norveška je pokazala najviše. Tri glatke i uvjerljive pobjede protiv Poljske, Njemačke i Rumunjske, uz plus 40 gol razliku to bolje potvrđuju. Na sve ovo, u prvom kolu drugog kruga nadjačale su svjetske prvakinje s lakom i uvjeljivom pobjedom 32:25. Tko su udarne snage te reprezentacije?

Okosnica ekipe na okupu je već desetak godina. Predvodi ih neuništiva vratarka Katrine Lunde. I s 40 godina (300 nastupa u reprezentaciji), još je u stanju upisati 16 obrana kao protiv Rumunjske. Ništa slabija od nje nije Rikke Granlund koja je s 36 posto među pet najboljih po obranama na Prvenstvu. Treća vratarka je Emily Sando koja je na terenu provela samo 58 minuta, a u stvarnosti je njihova prva vratarka. Na crti su Kari Braset Dale (15/19, 74 %) najčešće kao početni izbor, legendarna Heidi Loke i Marit Malm Frafjord koja je obrambena zamjena za Mork. Teško je reći koja je bolja, neugodnija za čuvanje, ili jača u obrani. Startna krila obično su lijevo Camilla Herrem (225 nastupa za reprezentaciju i 750 pogodaka), do sada 20 pogodaka iz 27 udaraca (šesti strijelac prvenstva) te desno mlada Malin Aune (9/15, 60%). S postotkom realizacije prosječno od 65 posto Norveška uvijek može računati na njihovih desetak pogodaka po utakmici. Brze su kao vjetar i neumoljive u pretvaranju kontri i polukontri u pogotke.

Na vanjskim pozicijama Norveške leži najveća snaga. Motor i pokretač svega je Nora Mork (30/38 79%, 7m 17/19) . Nakon četiri kola ona je prvi strijelac Prvenstva. Kad kažemo da od nje sve kreće, to nepravedno zvuči prema čudesnoj srednjoj vanjskoj Stine Bredal Oftedal koja će u ključnim trenucima uvijek preuzeti odgovornost na sebe. I kada na sve to dodate lijeve vanjske, Veronicu Kristiansen (8/16, 50 %) ili mladu nadiruću snagu Henny Reistad (15/20, 75%) sve je jasno.

Norveška je u četri susreta postigla 137, a primila 90 pogodaka. Sa 66 posto realizacije najbolja su reprezentacija europskog prvenstva. Najslabiju reaizaciju imaju s devet metara (13/33, 39%), a najbolju u kontri (31/43, 72%). Imale su samo 31 tehničku pogrešaku, u ćemu su jasno opet daleko najbolje. Hrvatska ima 46.

Već 11 godina Norvešku vodi Islanđanin Thorir Hergeirsson. A član stručnog stožera te reprezentacije zapravo je od 2001. godine. Do sada je osvojio deset medalja s tom selekcijom.

Hrvatska i Norveška igrale su dvaput na europskim smotrama do sada. Na prvom prevnstvu 1994. godine Hrvatska je slavila 16:15. Norveška je tada osvojila broncu ,a Hrvatska je bila peta, što je naš najbolji rezultat do sada. Godine 2016. doživjeli smo u Helsingborgu najteži poraz na europskim prvenstvima upravo od Norveške. Bilo je 34:16.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:
“Prva stvar da bi igrali s Norveškom, moramo trčati. Moramo trčati u oba smjera, specijalno u fazi te obrambene tranzicije, zaustaviti njihove kontre i polukontre. Tu su najjači, tu postižu više od 60, 70% golova. Ukoliko uspijemo to spojiti i zaustaviti u nekoj mjeri, mislim da i ako igramo 6 na 6, da tu može biti jedna jako lijepa utakmica. Naravno, da ćemo gledati sve neke detalje u fazama napada i u fazi obrane i dati ponovno sve od sebe.“

Katarina Ježić, kapetanica Hrvatske:
“Prvenstveno očekujem od nas da damo sve od sebe i da se bacimo na glavu kao što smo to radile do sada. Naravno da će bit teško, ali ako vjerujemo u sebe i vjerujemo da su čuda moguća, možemo uzeti dva boda. Naravno, bit će teško, ali ja vjerujem u nas. Obrana je bila naš adut ovo prvenstvo. Definitivno s dobrom obranom se može postići apsolutno sve i može se dati slobodu u napadu, tako da i ovu utakmicu moramo odigrati lavovski obranu i biti smirene u napadu.“

Prethodni članakVelike tajne Ježić & Debelić otkrivene su u novoj epizodi Kod Ćamile na fotelji! I EHF EURO 2020
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga: Prva pobjeda Spačve ove sezone