EHF EURO 2020: S Francuskom za finale!

1054
Mandatory Credit © Jure Erzen / kolektiff

Nakon briljantne izvedbe protiv Njemačke i prvog polufinala jednog velikog natjecanja u povijesti hrvatske ženske seniorske reprezentacije, jutro je još ljepše od večeri. Naše rukometašice su napravile podvig, čudo kakvom se ni najveći optimisti nisu mogli nadati. Zapravo, priredile su najveće iznenađenje u povijesti europskih prvenstava. I tu ne misle stati. Dapače, sa srcem većim od  Velebita, energijom koju samo one znaju od kuda izvlače i karakterom sve je moguće. I da  ne zaboravimo čestitke koje zaslužuju i zato što su izborile  i direktni odlazak na Svjetsko prvenstvo sljedeće godinu u Španjolskoj.

Na putu do prve medalje stoji Francuska. Uz Norvešku, to je jedina reprezentacija bez poraza na natjecanju u Danskoj. One su u prvom krugu ostvarile tri pobjede. Protiv Crne Gore na otvaranju bilo je minimalnih 24:23. Nakon toga pregazile su Sloveniju 27:17, da bi na kraju bile bolje od domaćina danske 23:20.

Na početku drugog kruga čekala ih je Španjolska. Opet je na kraju rezultat bio tijesan  ali treba podsjetiti da su prvo poluvrijeme dobile 16:10, i vjerojatno su se malo opustile u nastavku. U drugom susretu su imale tešku zadaću. Rusija je premda oslabljena, bila odlična na ovom prvenstvu. Tu su Francuskinje izgubile prvi dio 16:19. Ali su  drugo poluvrijeme dobile 12:9, i tako su osvojile bod, odnosno ostale neporažene. Završni ples drugog kruga bio je čist i jednostavan. Tu je pala Švedska i Francuska je postala pobjednik skupine.

Tako će ekipa koju iznimno uspješno vodi Olivier Krumbholz braniti europski naslov koji su osvojile 2018. godine kada su bile domaćini prvenstva. Uz to europsko zlato Francuska ima još tri bronce (2002., 2006., 2016.), dva naslova svjetskih prvakinja (2003., 2017.) te tri svjetska srebra (1999., 2009., 2011.). Tu je i jedno olimpijsko srebro s posljednjih igara u Rio de Janeiru.

Prethodni članakJežić & izbornik Šoštarić nakon pobjede nad Njemačkom! I EHF EURO 2020
Sljedeći članakEHF EURO 2020: Hrvatska doputovala iz Koldinga u Herning